υπ-εργασίας-κολατσιό-σε-11-000-μαθητές-και-133174
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.12.2015 | 18:03

Υπ. Εργασίας: Κολατσιό σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 Δημοτικών σχολείων

Το πρόγραμμα «δεκατιανό στο σχολείο», στο πλαίσιο του οποίου χορηγείται κολατσιό σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στους 70 μαθητές του σχολείου των φυλακών της Αυλώνας, ήταν το αντικείμενο συνέντευξης Τύπου στο γραφείο της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και μίλησαν, εκτός από την Θεανώ  Φωτίου, ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Βλάσσης Γεωργάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Γρηγόρης-Μικρογεύματα», η οποία συντόνισε τη συμμετοχή της ομάδας επιχειρήσεων που ανέλαβε το κόστος και τη διανομή του δεκατιανού.

Παραθέτονται αποσπάσματα από τη συνέντευξη με τη σειρά που μίλησαν:

Η κ. Φωτίου στην εισαγωγική ομιλία της προς τους δημοσιογράφους δήλωσε

Καλώς ήρθατε. Σήμερα σας καλέσαμε εδώ για να μιλήσουμε για ένα πρόγραμμα που τρέχουμε εδώ και ένα μήνα και, σε 64 σχολεία, 11.000 παιδιά παίρνουν ένα μικρό δεκατιανό με μια μεγάλη συνέργεια. Αυτή είναι όλη η ιδέα. Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε εμείς, ο δημόσιος τομέας, – δηλαδή τα υπουργεία – με τον ιδιωτικό τομέα, όταν μάλιστα ο ιδιωτικός τομέας δεν ήρθε εδώ για να πάρει λεφτά αλλά ήρθε για να προσφέρει, Και πως μπορεί να γίνει  μια δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να αντιμετωπίσουμε την παιδική φτώχεια, όμως συγχρόνως να δημιουργήσουμε και μια νέα κουλτούρα στα σχολεία και κυρίως στα δημοτικά σχολεία. 

Ο κ. Γεωργάτος δήλωσε :

“Βρισκόμαστε ήδη στην Πέμπτη εβδομάδα που το πρόγραμμα «δεκατιανό» είναι σε εξέλιξη και από τα που έχω μέχρι στιγμής αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και ικανοποιημένοι για δύο λόγους: ο ένα ς είναι ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται αυτό το πρόγραμμα φαίνεται να επιτυγχάνεται. Προσφέρουμε σε 11.000 περίπου παιδιά το δεκατιανό τους. Και αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα σημαντικό και από την άλλη πλευρά πετύχαμε μια συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Και όχι μόνο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι για την υλοποίηση όλης αυτής της προσπάθειας έχουν βοηθήσει και ήταν απαραίτητοι τόσο οι γονείς και οι κηδεμόνες που εθελοντικά βοηθούν στη μεταφορά των προϊόντων από τα καταστήματα μας  στα σχολεία όσο και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αναλαμβάνουν οι ίδιοι την διανομή μέσα στα σχολεία. Τέλος θέλω να αναφέρω σε όλη αυτή την προσπάθεια εμείς εδώ εκπροσωπούμε τον ιδιωτικό τομέα και πρέπει να αναφέρω τις εταιρείες Καραμολέγκος, Ελληνική Ζύμη, 3Εψιλον και την εταιρεία Αντορο, οι οποίοι μας βοήθησαν από την πρώτη στιγμή προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτή την προσπάθεια.”

Στη συνέχεια ο κ. Φίλης ενημέρωσε για τις νέες ενέργειες που αποσκοπούν στη σίτιση των μαθητών:

“Πριν λίγο υπογράψαμε με τους αγελαδοτρόφους και τη ΜΕΒΓΑΛ  της βορείου Ελλάδος ένα πρόγραμμα διανομής φρέσκου γάλακτος καθημερινά σε σχολεία δήμων της Θεσσαλονίκης που πλήττονται από την ανεργία. Και με το υπουργείο  προωθούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης ένα πρόγραμμα διανομής φρούτων . πρέπει να σας πω ότι ένα από τα προβλήματα που επιπλέον αντιμετωπίζουμε είναι το πρόβλημα των απλών βιοτικών αναγκών έχουμε φαινόμενα παιδιά να λιποθυμούν μέσα στην τάξη από ασιτία, από υποσιτισμό. Και θέλουμε αυτό το φαινόμενο να εκλείψει διαπαντώς με πρωτοβουλία που λαμβάνουμε ως πολιτεία με όποιον θέλει. Βεβαίως θέλουμε να είναι ένα υγιεινό φαγητό. Και με την έννοια αυτή η πρόταση που έχουμε από την ελέγχεται και βελτιώνεται. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι μόνο για να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις βιοτικές ανάγκες αλλά και για να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα υγιεινής διατροφής. Και θα συνεργαστούμε και με φορείς ιατρικούς και άλλους προκειμένου να βελτιώνουμε το πρόγραμμα.”

Ο κ. Κατρούγκαλος στη δική του παρέμβαση τόνισε:

“Γιατί το δημόσιο να μην εξασφαλίζει μόνο του το αυτονόητο να μην λιποθυμούν παιδιά στην τάξη;  Φτώχεια υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτό το φαινόμενο όμως της ακραίας φτώχειας που οδηγεί σε αδυναμία συντήρησης των πιο ευαίσθητων τμημάτων του πληθυσμού, τα παιδιά,  είναι χαρακτηριστικό των περιοχών της υποσαχάριας Αφρικής και όχι της Ευρώπης. Γι’ αυτό λέμε ότι όχι μόνο η κρίση αλλά και οι πολιτικές λιτότητας που υποτίθεται ότι θα την θεράπευαν ουσιαστικά αποτέλεσαν εισιτήριο εξόδου της χώρας μας από την ευρωπαϊκή ήπειρο.  Η Θεανώ από την αρχή ήταν πρωτεργάτης της κυβερνητικής προσπάθειας να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της ανθρωπιστικής κρίσης με ένα τρόπο που να ενισχύει και την αυτονομία αυτών που δέχονται τη βοήθεια. Δεν είναι φιλανθρωπία το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι η προσπάθεια στο πλαίσιο του δικαιώματος που έχει κάθε πολίτης να απαιτεί από το κράτος την κοινωνική ασφάλεια να ανταποκριθούμε με όσο καλύτερο τρόπο μπορούμε.”