το-υπ-δικαιοσύνης-απέρριψε-την-αναστο-65000
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 24.01.2017 | 19:54

Το υπ. Δικαιοσύνης απέρριψε την αναστολή εφαρμογής του «αναβολόσημου»

Απέκλεισε το υπουργείο Δικαιοσύνης την αναστολή εφαρμογής του νέου παραβόλου που καθιερώθηκε για πρώτη φορά όταν οι δικηγόροι ζητούν αναβολή μιας δίκης, το λεγόμενο «αναβολόσημου», κάτι που  είχε ζητήσει χθες η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με επιστολή της προς στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

Ειδικότερα, ως προς τις νέες τιμές των παραβόλων κ.λπ. και τα πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν από την εφαρμογή των νέων παραβόλων που ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα, όπως επισήμανε η συντονιστική επιτροπή στην εν λόγω επιστολή της προς τον κ. Κοντονή,  το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι «παρατηρεί την πορεία εφαρμογής των νέων διαδικασιών και παραμένει σε ετοιμότητα συνεργασίας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που θα εμφανιστούν αλλά δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αναστολή εφαρμογής του μέτρου».

Με την ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αντί αναστολής εφαρμογής του «αναβολόσημου»   που ζητήθηκε,  απαντά ουσιαστικά  στο αίτημα συντονιστικής επιτροπής   ότι «τα παράβολα  και τα δικαστικά έξοδα εντάσσονται προοδευτικά στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων».

Παράλληλα, ως προς τις αξίες των νέων παραβόλων που ισχύουν από χθες,   το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι  «αναπροσαρμόστηκαν με στόχο τον εξορθολογισμό τους και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη» και στη συνέχεια αναφέρεται στα παράβολα τα οποία μειώθηκαν, ενώ «εκ παραδρομής» προφανώς παραλείπει   να αναφέρει αυτά που αυξάνονται.

Σε άλλο σημείο,  το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι σε  εφαρμογή του νόμου  4446/2016 από τις 22 Ιανουαρίου 2017, «τα τέλη, τα παράβολα καθώς και τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται στην πολιτική, Διοικητική και Ποινική Δικαιοσύνη εντάσσονται προοδευτικά στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων: https://www1.gsis.gr/sgsisapps/eparavolo/public/welcome.htm».

Tο ηλεκτρονικό παράβολο, σημειώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα αντικαταστήσει σταδιακά την έντυπη μορφή παραβόλου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης με στόχο «να συμβάλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και στην ουσιαστική προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Δημόσιο και στους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς».

Ως προς τις αξίες των νέων παραβόλων,  «αυτές αναπροσαρμόστηκαν με στόχο τον εξορθολογισμό τους και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη», επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου. Στην συνέχεια το υπουργείο Δικαιοσύνης «ενδεικτικά» όπως αναφέρει, καταγράφει τις περιπτώσεις εκείνες που μειώνονται τα   παράβολά και ένσημα, ενώ γίνεται αναφορά στην καθιέρωση του  «αναβολόσημου» χωρίς να αναφέρεται το ύψος του.

Ακόμη, αναφέρει το  υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι για   τη διευκόλυνση του «κοινού»   διατίθεται «εγχειρίδιο από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου και έκδοση κωδικού πληρωμής του».

Επίσης, σημειώνει η ανακοίνωση ότι «τα στάδια της διαδικασίας περιγράφονται αναλυτικά και στον σύνδεσμο:

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Services/Polites/eparavolo.html» και  προσθέτει:

«Η πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου γίνεται με τους εξής τρόπους:

1. Άμεσα με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα Ελληνικών Τραπεζών και

2. Μετά από δύο εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία πληρωμής του, στις Τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Οι πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν τα παράβολα μέσω ΚΕΠ».