ικανοποιημένη-η-συνομοσπονδία-ατόμω-171718
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 16.04.2015 | 18:09

Ικανοποιημένη η Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία από τις αλλαγές Στρατούλη στο σύστημα αξιολόγησης ποσοστού αναπηρίας   

Σύμφωνη είναι η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με τις νομοθετικές αλλαγές, που, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προωθεί η κυβέρνηση για το σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης του ποσοστού αναπηρίας.

«Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επέλθει συμφωνία», δηλώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η Συνοσπονδία έχει υποβάλλει προς τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη συγκεκριμένες προτάσεις για το ρόλο, τη σύνθεση, τη συγκρότηση και τη λειτουργία τις Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία, όπως λέει ο κ. Βαρδακαστάνης, «πρέπει να έχει έναν κεντρικό ρόλο, όχι μόνο ως προς την επικαιροποίηση και την εξειδίκευση του ενιαίου κώδικα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας, αλλά και στη διοίκηση του συστήματος, παρέχοντας γνωμοδοτήσεις στην πολιτική ηγεσία για να εξομαλύνονται οι συνθήκες και να ομαλοποιείται η κατάσταση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας».

Στο επίκεντρο της δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, πρέπει να τεθεί ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των πολιτών με αναπηρία, τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης και προσθέτει ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αντικειμενικό, δίκαιο, και επιστημονικά δόκιμο.

Η Εθνική Συνομοσπονδία ζητά την οικοδόμηση του συστήματος από την αρχή, με βάση έναν ενιαίο κώδικα ποσοστού αναπηρίας, ο οποίος θα επικαιροποιείται διαρκώς συμπεριλαμβάνοντας τις νέες χρόνιες παθήσεις που εμφανίζονται μέσα από μία διαδικασία επιστημονικά παραδεκτή και κοινωνικά αποδεκτή αλλά και με βάση τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες.

«Το πρώτο πράγμα που δεν πρέπει να ξεχαστεί κατά τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας και πρέπει να τεθεί στην καρδιά του συστήματος, είναι ότι η πιστοποίηση αναπηρίας για κάθε πολίτη είναι μία ιερή στιγμή, γιατί αγγίζει πολύ ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ύπαρξης. Και το σύστημα πιστοποίησης πρέπει να σέβεται ακριβώς αυτό. Να γίνεται κάτω από συνθήκες αξιοπρεπούς λειτουργίας, να έχει καλή στελέχωση, να έχει εξειδικευμένο προσωπικό στις επιτροπές, όχι εκπαίδευση δύο και τριών ωρών, αλλά πραγματική εκπαίδευση με τη δημιουργία ειδικού Σώματος Πιστοποιητών. Όχι ιατρών απλά, αλλά πιστοποιητών οι οποίοι θα έχουν την ειδική πιστοποίηση μετά από κατάρτιση. Βέβαια, πρέπει να μάθουμε και από άλλες χώρες, γιατί και η Αυστρία έχει περίπου όσους κατοίκους έχει η Ελλάδα, αλλά έχει ένα εξαιρετικό σύστημα πιστοποίησης, που δεν αμφισβητείται από κανέναν. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα εμείς», καταλήγει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εξαγγείλει τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών, μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκτός από την ανασύσταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, την εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας, καθώς και την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων, και την κάλυψή του από άλλες πηγές.