η-επιχείρηση-εκλογικός-νόμος-έμειν-127450
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 31.01.2016 | 20:20

Η επιχείρηση «εκλογικός νόμος» έμεινε στη μέση

Αποτέλεσε, τελικώς, επικοινωνιακό ναυάγιο για την κυβέρνηση η απόφασή της να φέρει στο προσκήνιο το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου καθαρά για λόγους εντυπώσεων. Και αυτό γιατί προκάλεσε ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές αντιδράσεις και την οδήγησε σε απόσυρση του εν λόγω θέματος από το προσκήνιο.

Ευρισκόμενη εν μέσω κοινωνικών πιέσεων για το ασφαλιστικό, τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), και της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση επιχείρησε έναν αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με την επιχείρηση «εκλογικός νόμος», που χάθηκε από το προσκήνιο, λόγω της αδυναμίας πολιτικής διαχείρισης του θέματος, παρατηρεί σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή».

Πολλές οι διαφωνίες που διατυπώθηκαν από υπουργούς, βουλευτές, αλλά και από κομματικά στελέχη για τον τρόπο με τον οποίο ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, έθεσε το θέμα, καθώς ούτε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πολλοί υπουργοί ήταν μέρος του επικοινωνιακού σχεδίου και όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ούτε έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση να εναρμονιστούν με τον υπουργό Εσωτερικών. Ιδιαίτερα στον κομματικό μηχανισμό δεν γνώριζαν τίποτα σχετικό ώστε να συμμετάσχουν, έστω κάποια στελέχη, στη δημόσια συζήτηση.
Μάλιστα, εξέφραζαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής μιλούσε σε διάφορα ΜΜΕ καθημερινά πάνω σε συγκεκριμένα θέματα του εκλογικού νόμου, όπως ο αριθμός των βουλευτών και των περιφερειών, το μπόνους των 50 εδρών κ.λπ., κάτι που είναι αδιανόητο να γίνει με σοβαρότητα χωρίς να έχει προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση.

Σημαντικός κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε στην «Καθημερινή» ότι «κύρια κατεύθυνση του εκλογικού νόμου θα είναι να καταστεί αναλογικότερος και όχι αναλογικός», ώστε να ευνοεί τις κυβερνήσεις συνεργασίας, να δυσκολεύει την αυτοδυναμία, αλλά να μην την αποκλείει, και πρόσθεσε: «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει κοινός τόπος με την αντιπολίτευση για να υπάρξει συμφωνία». Κατά συνέπεια, οι εξαγγελίες του κ. Κουρουμπλή δεν έχουν πραγματικό πολιτικό υπόβαθρο, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Σύμφωνα με έγκυρες όσο και υψηλά ιστάμενες κομματικές πηγές, το θέμα του εκλογικού νόμου είναι μείζον θέμα στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν μπορεί να απονευρώνεται με τις συχνές επικοινωνιακές εξάρσεις της κυβέρνησης, που το θέτει και το εξαφανίζει από το προσκήνιο, εδώ και ένα χρόνο συνεχώς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο.Τουλάχιστον, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, έως σήμερα.

Οι αιτίες

Τα κυρίαρχα στοιχεία που οδήγησαν αυτήν τη φορά το Μέγαρο Μαξίμου να επαναφέρει το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο, ήταν: Αφενός ένας αποπροσανατολισμός από τις πιέσεις για το ασφαλιστικό και, αφετέρου, η μελέτη των αντιδράσεων που θα προκαλούσε το ζήτημα αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση και στο περιβάλλον του νέου επικεφαλής της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένιωσε να χάνει την επικοινωνιακή πρωτοκαθεδρία καθώς αισθάνθηκε ανοχύρωτη στην εντυπωσιακά επιθετική κινητικότητα που επέδειξε η Ν.Δ. μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη και με άτακτες κινήσεις επιχείρησε να μεταθέσει το ενδιαφέρον στον εκλογικό νόμο.

Το μείζον όμως, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, είναι η πολιτική διαχείριση των εντάσεων του επομένου διαστήματος, γιατί, όπως σημειώνει, από την έκβασή τους θα εξαρτηθεί τόσο ο εκλογικός νόμος όσο και η τύχη της κυβέρνησης γενικότερα.

Το πρώτο ζήτημα που, κατά την ίδια πηγή, πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι κατά σειρά η ψήφιση του ασφαλιστικού, αφού πρώτα βρεθεί λύση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για αλλαγές.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το τρίτο είναι η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Ωστόσο, το κορυφαίο όλων τα τελευταία  24ωρα αναδεικνύεται ότι είναι  το  προσφυγικό  και  η νέα Σένγκεν.

Σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, αν οι διαπραγματεύσεις για τα θέματα αυτά οδηγηθούν σε αδιέξοδο, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει πολλές επιλογές και αναγκαστικά ένα από τα σενάρια που θα εξετάσει είναι η προσφυγή σε εκλογές εντός του έτους. Κατά συνέπεια, το θέμα του εκλογικού νόμου, αν και σημαντικό, έπεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να το ανοίξει κάποια στιγμή, διατυπώνοντας μάλιστα δημόσια και την πρότασή της.

Την ίδια άποψη έχουν και κορυφαία κομματικά στελέχη, που επιπροσθέτως τονίζουν ότι αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς τη συνεργασία και τη συμμετοχή του κόμματος δεν νοείται. Το ζήτημα είναι προφανές ότι θα απασχολήσει έντονα τον δημόσιο διάλογο, καθώς το θέμα της κυβερνητικής σταθερότητας, όσο και αν θεωρείται δεδομένο από το Μέγαρο Μαξίμου, κάθε άλλο παρά διασφαλισμένο είναι και, υπό αυτό το πρίσμα, το ζήτημα αυτό θα γίνει κυρίαρχο το επόμενο διάστημα.

Πηγή: «Καθημερινή»