γεροβασίλη-πρώτη-προτεραιότητα-η-κατ-378482
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 20.01.2018 | 00:54

Γεροβασίλη: Πρώτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της διαφθοράς στο Δημόσιο

«Θέλουμε να αλλάξουμε το κράτος και θέλουμε να απαλλαγούμε οριστικά από τα νοσηρά φαινόμενα της κακοδιοίκησης και της διαπλοκής, που το κατέστησαν παράγοντα αδικίας για τους πολλούς και μέσο ευκαιρίας για τους λίγους»,τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, στον χαιρετισμό της στο συνέδριο που διοργανώνει, έως την Κυριακή στο Εφετείο Αθηνών, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνδρομή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με αντικείμενο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι ζήτημα πρώτης γραμμής στον κυβερνητικό σχεδιασμό «για την απαλλαγή της χώρας από την περιπέτεια της χρεοκοπίας και των μνημονίων», καθώς «ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας προϋποθέτει την οριστική ρήξη με τους παράγοντες που οδήγησαν στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία».

Η υπουργός ανέφερε ότι στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνονται η ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας της διοικητική δράσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και η ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών όπως ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, και το Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου.

«Στον αγώνα κατά της διαφθοράς δεν επιτρέπονται αλληλοεπικαλύψεις, ούτε γραφειοκρατικά εμπόδια που θα μπορούσαν να τον περιπλέξουν», σημείωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Επιτροπής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης της Βουλής, Αντώνης Συρίγος, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

«Η εκτελεστική εξουσία με τις ευθύνες των κυβερνήσεων για μέτρα τα οποία δεν πήραν, η Βουλή με την αδράνειά της μέσα στην περίοδο που οι προθεσμίες ήταν ενεργές για την αντιμετώπιση ευθυνών πολιτικών προσώπων και η δικαιοσύνη με τις καθυστερήσεις της, συνέβαλαν σε ένα βαθμό ώστε το φαινόμενο της διαφθοράς να έχει αποκτήσει κοινωνική δυναμική», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας, πρόκρινε την «ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία όλων των παραγόντων των επιφορτισμένων με την εμπέδωση κράτους δικαίου ώστε οι δράσεις τους να συγκλίνουν προς τον κοινό στόχο και να αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να συγχέονται έχοντας σαφή επίγνωση των ορίων καθενός.

Την κατάργηση των προληπτικών ελέγχων στις δαπάνες του κράτους από τις αρχές του 2017 και των δαπανών των ΝΠΔΔ από τις αρχές του 2019 καυτηρίασε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. «Ένας θεσμός που διατηρήθηκε και λειτούργησε με επιτυχία επί σειρά ετών δεν θα πρέπει να καταργείται χωρίς μάλιστα να υπάρχουν επαρκή εχέγγυα για τη λειτουργική του υποκατάσταση, αλλά να βελτιώνεται, να εκσυγχρονίζεται και να μεταπλάσσεται ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και αποτελεσματικός», υπογράμμισε η ίδια.

Τη συνεργασία της δημόσιας διοίκησης με τη δικαιοσύνη, μέσω του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, όπου υπάγονται όλα τα ελεγκτικά σώματα και οι υπηρεσίες της χώρας, υπό τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, εξήρε στον χαιρετισμό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

«Μόνη η ύπαρξη κανόνων δικαίου, οι οποίοι διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των κρατικών οργάνων δεν αρκεί για να οριοθετήσει το κράτος δικαίου. Τούτο προϋποθέτει και την ύπαρξη κατάλληλων ελεγκτικών και κυρωτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων δικαίου, επισήμανε η γενική επίτροπος της Επικρατείας και διοικητικών δικαστηρίων, Ευτυχία Κουντουλάκη.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στις ενέργειες του υπουργείου ώστε να αντιμετωπιστούν παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Μίλησε, ειδικότερα,για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την καταγραφή, δημοσιοποίηση και απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με το μητρώο επιτελικών στελεχών, το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την ψηφιοποίηση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο γενικός γραμματέας Διαφθοράς Κωνσταντίνος Χρήστου, τόνισε ότι η προσπάθεια των τελευταίων ετών για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχει «εντυπωσιακά αποτελέσματα», καθώς «ισχυροί παράγοντες του τόπου οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν στο απυρόβλητο και ένιωθαν άτρωτοι, έχουν περάσει το κατώφλι της δικαιοσύνης και σπεύδουν να καταθέσουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο για να κερδίσουν μια καλύτερη αντιμετώπιση».

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, η οποία τόνισε ότι «η δύσκολη και επίπονη μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της χώρας. Δύναται, δε, να φέρει αποτελέσματα μόνον υπό τη συνδρομή της προϋπόθεσης δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών. Η έλλειψη διαφάνειας και η πολυνομία αποτελούν σκοπέλους, που καθιστούν, μεν, δυσκολότερο το έργο μας αλλά δεν μας αποθαρρύνουν».

Η κ. Παπασπύρου έκανε εκτενή αναφορά στο έργο της ΓΕΔΔ και στην ενεργοποίηση, το τελευταίο έτος, του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, το οποίο χαρακτήρισε ως «τομή» στη μάχη κατά της διαφθοράς, καθώς όπως είπε, «αποτελεί σήμερα το σπουδαιότερο εργαλείο που διαθέτει η Χώρα για τη χάραξη ενιαίας στρατηγικής στον τομέα Επιθεωρήσεων και Ελέγχων της Δημόσιας Διοίκησης».

Η ίδια αναφέρθηκε και στις κατά καιρούς νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πεδίο πάταξης της διαφθοράς, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη πιο πρόσφατη, τον Ν. 4478/17, μέσω του οποίου «θωρακίσθηκαν οι ενισχυμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες του Γ.Ε.Δ.Δ. καθώς αποτυπώθηκε το πρώτον θεσμικά η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία που απολαμβάνει ο θεσμός», ενώ δίνεται η δυνατότητα άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος εκπροσώπων του Δημοσίου και των πιστωτικών ιδρυμάτων για πράξεις αναδιάρθρωσης δανείων ή άλλων οφειλών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ