γεροβασίλη-δημόσιο-αυτά-είναι-τα-4-βήμ-21018

Γεροβασίλη -Δημόσιο: Αυτά είναι τα 4 βήματα για την ανασυγκρότηση του

Tα τέσσερα βήματα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα περιγράφες σε συνέντευξη της η κ. Όλγα Γεροβασίλη. Όπως τονίζει “οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το Δημόσιο είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, το οποίο έχει δρομολογηθεί και επιταχύνεται. Κινείται δε σε δύο άξονες: ο ένας αφορά στη λειτουργία στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, ο άλλος στις σχέσεις της διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις”.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρεται στο:

-Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας που ξεκινά τον Σεπτέμβριο και συνοδεύεται από τους νέους οργανισμούς υπουργείων και φορέων και τα σχετικά περιγράμματα θέσεων εργασίας. “Με το νέο σύστημα κινητικότητας επιδιώκουμε την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, στη λογική ο κατάλληλος εργαζόμενος στην κατάλληλη θέση Άμεση συνέπεια της μεταρρύθμισης αυτής είναι ότι μπαίνει οριστικό τέλος στο πελατειακό σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων ημετέρων”, τονίζει.

– Νέο σύστημα αξιολόγησης, με το οποίο θα γίνει η στοχοθεσία και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου τομέα. “Στόχος μας εδώ –παρά τα όσα ανακριβή διαδίδονται– είναι η βελτίωση του δημόσιου λειτουργού και, τελικά, η αναβάθμιση του παραγόμενου διοικητικού έργου, μακριά ασφαλώς από τις λογικές κοινωνικού αυτοματισμού που επέβαλλαν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της ΝΔ. Και γνωρίζουμε ότι στο ζήτημα της αξιολόγησης έχουμε στο πλευρό μας τη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τις ενστάσεις της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας”

-Στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, όπου εισήχθη μάλιστα η καινοτόμος διαδικασία της δομημένης συνέντευξης, με τα οποίο, όπως λέει “κάνουμε πράξη την αξιοκρατία και την αποκομματικοποίηση της διοίκησης με την εφαρμογή του”.

-Στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, προκειμένου να μπουν στέρεες βάσεις για τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό Δημόσιο.

Παράλληλα η κ. Γεροβασίλη επιτίθεται “σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα και μερίδα της αντιπολίτευσης που τα συνεπικουρεί”, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον δημόσιο τομέα, επιδιώκοντας διακαώς την απαξίωση και την υποβάθμισή του: “Ας θυμηθούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ας θυμηθούμε πώς δομήθηκε το ελληνικό κράτος πάνω στα πελατειακά δίκτυα, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και κακονομία, ας θυμηθούμε πώς λειτουργούσε το καθεστώς των εργολαβιών εις βάρος των εργαζομένων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Εμείς βάζουμε στο στόχαστρο όλα αυτά τα δομικά συστατικά του πελατειακού κράτους, που καθήλωσαν τη δημόσια διοίκηση στη χώρα. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε το Δημόσιο, όχι να το καταργήσουμε. Εργαζόμαστε για ένα νέο πρότυπο διοίκησης, που θα βασίζεται στον δημοκρατικό έλεγχο και θα έχει υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας τον ποιοτικό μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης και εν τέλει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Και οι πολίτες είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί, οι πολίτες δεν βάζουν στο στόχαστρο τον δημόσιο τομέα. Οι πολίτες θέλουν έναν δημόσιο τομέα που δεν θα τους ταλαιπωρεί, θέλουν ένα Δημόσιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, θέλουν οι διοικητικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες υγείας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλοι οι δημόσιοι φορείς να στέκονται στο πλευρό τους και όχι απέναντί τους. Θέλουν να ξέρουν ότι το κράτος μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πολύ σύντομα οι αλλαγές που οργανώνουμε θα είναι ορατές σε όλους”.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη, της κ. Γεροβασίλη.

Η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί και την έξοδο από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα;

Όλγα Γεροβασίλη: Κάθε θετικό βήμα στο μέτωπο της οικονομίας επιβεβαιώνει την πορεία ανάκαμψης που έχει δρομολογηθεί στα χρόνια της διακυβέρνησής μας.

Το 2015 παραλάβαμε μια διαλυμένη οικονομία και μια κοινωνία σε απόγνωση. Αρχικά, καταφέραμε να ακυρώσουμε τις επιλογές των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιστρέψουμε τις ολέθριες επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Παράλληλα, σχεδιάσαμε ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα για την έξοδο από την επιτροπεία, και αυτό υλοποιούμε έως και σήμερα με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτυχημένη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί τη σταδιακή επάνοδο της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπως συνομολογούν σημαντικοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Υπό αυτή την έννοια, επιβεβαιώνει πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Κυρίως, όμως, δείχνει προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση έχει την ικανότητα και τις αντοχές που απαιτούνται για να πραγματοποίησει τον μεγάλο, εθνικό στόχο: την οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο, δανειστών, αντιπολίτευσης και πολιτών…

Όλγα Γεροβασίλη: Ο δημόσιος τομέας βρίσκεται στο στόχαστρο εκείνων που επιθυμούν διακαώς την απαξίωση και την υποβάθμισή του. Και αυτούς θα πρέπει να τους αναζητήσει κανείς σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα και μερίδα της αντιπολίτευσης που τα συνεπικουρεί.

Ας θυμηθούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ας θυμηθούμε πώς δομήθηκε το ελληνικό κράτος πάνω στα πελατειακά δίκτυα, τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και κακονομία, ας θυμηθούμε πώς λειτουργούσε το καθεστώς των εργολαβιών εις βάρος των εργαζομένων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Εμείς βάζουμε στο στόχαστρο όλα αυτά τα δομικά συστατικά του πελατειακού κράτους, που καθήλωσαν τη δημόσια διοίκηση στη χώρα. Θέλουμε να ανασυγκροτήσουμε το Δημόσιο, όχι να το καταργήσουμε. Εργαζόμαστε για ένα νέο πρότυπο διοίκησης, που θα βασίζεται στον δημοκρατικό έλεγχο και θα έχει υψηλή κοινωνική αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας τον ποιοτικό μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης και εν τέλει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Και οι πολίτες είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Γιατί, οι πολίτες δεν βάζουν στο στόχαστρο τον δημόσιο τομέα. Οι πολίτες θέλουν έναν δημόσιο τομέα που δεν θα τους ταλαιπωρεί, θέλουν ένα Δημόσιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, θέλουν οι διοικητικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες υγείας, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όλοι οι δημόσιοι φορείς να στέκονται στο πλευρό τους και όχι απέναντί τους. Θέλουν να ξέρουν ότι το κράτος μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και πολύ σύντομα οι αλλαγές που οργανώνουμε θα είναι ορατές σε όλους.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου ώστε να πάψει η δημόσια διοίκηση να είναι ο «μεγάλος ασθενής»;

Όλγα Γεροβασίλη: Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το Δημόσιο είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, το οποίο έχει δρομολογηθεί και επιταχύνεται. Κινείται δε σε δύο άξονες: ο ένας αφορά στη λειτουργία στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης, ο άλλος στις σχέσεις της διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Όπως γνωρίζετε, τον Σεπτέμβριο ξεκινά το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, που συνοδεύεται από τους νέους οργανισμούς υπουργείων και φορέων και τα σχετικά περιγράμματα θέσεων εργασίας. Με το νέο σύστημα κινητικότητας επιδιώκουμε την ορθολογική κατανομή του προσωπικού, στη λογική «ο κατάλληλος εργαζόμενος στην κατάλληλη θέση».

Άμεση συνέπεια της μεταρρύθμισης αυτής είναι ότι μπαίνει οριστικό τέλος στο πελατειακό σύστημα των μετατάξεων και αποσπάσεων ημετέρων.

Είμαστε αποφασισμένοι να θεμελιώσουμε το νέο σύστημα αξιολόγησης, με το οποίο θα γίνει η στοχοθεσία και αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των δομών του δημοσίου τομέα. Στόχος μας εδώ –παρά τα όσα ανακριβή διαδίδονται– είναι η βελτίωση του δημόσιου λειτουργού και, τελικά, η αναβάθμιση του παραγόμενου διοικητικού έργου, μακριά ασφαλώς από τις λογικές κοινωνικού αυτοματισμού που επέβαλλαν οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της ΝΔ. Και γνωρίζουμε ότι στο ζήτημα της αξιολόγησης έχουμε στο πλευρό μας τη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, παρά τις ενστάσεις της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κάνουμε πράξη την αξιοκρατία και την αποκομματικοποίηση της διοίκησης με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών και ενός νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, όπου εισήχθη μάλιστα η καινοτόμος διαδικασία της δομημένης συνέντευξης.

Τέλος, ένα πολύ μεγάλο μέρος του σχεδιασμού μας αφορά στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, προκειμένου να μπουν στέρεες βάσεις για τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό Δημόσιο.

Από «δεξιά» και «αριστερά» σάς ασκούν έντονη κριτική για την στροφή που κάνατε με αφορμή τον συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015. Τι απαντάτε;

Όλγα Γεροβασίλη: Η αντιπολίτευση –ελλείψει πολιτικού αφηγήματος– ανακυκλώνει μια συζήτηση, η οποία έχει ολοκληρωθεί και απαντηθεί εμφατικά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Η επανάληψη της συζήτησης αυτής δεν είναι παρά μια προσπάθεια μετατροπής της πολιτικής ζωής σε στήλη παραπολιτικών με το ανάλογο ακροατήριο.

Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συναίνεσης για τα μεγάλα θέματα της χώρας, καθώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σήμερα μέσα από το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση;

Θα στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μια κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ ή ΝΔ-ΔΗΣΥ;

Όλγα Γεροβασίλη: Οι συναινέσεις προκύπτουν μέσα από ιδεολογικές και προγραμματικές συγκλίσεις, γιατί οι πολιτικές χτίζονται πάνω σε ιδεολογίες, και αυτό –ας είμαστε ειλικρινείς– δεν αλλάζει. Σε αυτή βάση έχει νόημα να αναζητούμε συνεννόηση και συναίνεση, και όχι με ευχολόγια. Το κυριότερο δε είναι ότι μόνο σε αυτή τη βάση της προγραμματικής σύγκλισης μπορούν τα κόμματα να υπηρετήσουν τις εθνικές ανάγκες και, ιδίως, τον μεγάλο στόχο που είναι η ανάκαμψη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκλίνει με τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος.

Βρεθήκατε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης και η σχέση της με το Τύπο και τα ΜΜΕ βοηθούν στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου ή χρειάζεται μια νέα προσέγγιση και προς ποια κατεύθυνση;

Όλγα Γεροβασίλη: Μεγάλο μέρος των ΜΜΕ έχουν μπερδέψει τον ρόλο τους και επιχειρούν, αντί να ενημερώσουν την κοινή γνώμη, να τη διαμορφώσουν. Στην προσπάθειά τους δε αυτή δεν διστάζουν να μεταδίδουν ακόμη και κατασκευασμένες ειδήσεις –όπως αυτή για το «επίδομα σφραγίδας στο Δημόσιο»–, χωρίς ποτέ να έχουν χώρο ούτε για μία θετική είδηση.

Όμως, υπάρχουν θετικές πολιτικές, που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία και ο κόσμος τις καταλαβαίνει, είτε τις κρύβουν τα ΜΜΕ είτε όχι. Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι όποτε οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης επιχείρησαν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα και να την παρουσιάσουν καθ’ υπαγόρευση συγκεκριμένων συμφερόντων, η πραγματικότητα τους διέψευσε. Η αλήθεια δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί ούτε να κατασκευαστεί.