γεροβασίλη-αυτά-αλλάζουμε-στο-δημόσι-43668
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 04.05.2017 | 13:41

Γεροβασίλη: Αυτά αλλάζουμε στο Δημόσιο -Τρεις στόχοι σε δύο τομείς δράσης

Tους βασικούς στόχους των αλλαγών στο Δημόσιο περιέγραψε μιλώντας στον Σκάι η υπουργός Διοικητικής Αμασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στον Σκάι. Όπως είπε:

-Στόχος είναι η ψηφιακή διασύνδεση του Δημοσίου, η ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού, τονίζοντας ότι εως το τέλος του έτους θα έχουν καταργηθεί τέσσερα εκατομμύρια έγγραφα στο πλαίσιο των αποφάσεων για μείωση της γραφειοκρατίας,

-Η αξιοκρατική αξιολόγηση προϊσταμένων και υπαλλήλων και

-Η υλοποίηση του νέου συστήματος κινητικότητας, προκειμένου να γίνει μια ορθολογική ανακατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, καταργώντας τη γραφειοκρατία των μετατάξεων. Στην προσπάθεια πάταξης της γραφειοκρατίας και χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη διαδικασία μετάταξης στο Δημόσιο, η κ. Γεροβασίλη είπε χαρακτηριστικά, ότι τον Σεπτέμβριο, η ογκώδης διαδικασία των υπογραφών από πλευράς τού αρμόδιου Υπουργού, «θα καταργηθεί».

Ειδικότερα σημείωσε ότι θα υπάρξουν δύο «τομείς δράσης», στο πλαίσιο τής υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την Υπουργό:

— Ο πρώτος τομέας δράσης απευθύνεται στο εσωτερικό τής Δημόσιας Διοίκησης (αξιοκρατία, αξιολόγηση, κρίση Προϊσταμένων και Διευθυντών, επιλογή Διοικητικών Γραμματέων), ο οποίος και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

— Ο δεύτερος τομέας, αφορά τη δράση «καταργώ την γραφειοκρατία, μειώνω το κόστος του Ελληνικού Δημοσίου μέσω αυτής», όπως χαρακτηριστικά τον ονομάτισε η Υπουργός. Ανέφερε μάλιστα ότι ήδη, «τρέχουν» διαγωνισμοί για την ψηφιοποίηση έγχαρτων διαδικασιών του Δημοσίου, με στόχο έως το τέλος του 2017 να έχουν καταργηθεί 4.000.000 έγγραφα το χρόνο, με παράλληλη εκπαίδευση – ανάπτυξη δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Βήμα εξόδου από τα μνημόνια – Επίθεση σε Μητσοτάκη

Η ίδια επίσης χαρακτήρισε «βήμα εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια» την προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές. Σημείωσε πως για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να συμφωνηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για το χρέος, ενώ υπογράμμισε πως αποτράπηκε η απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ και πως μαζί με τα μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ θα υπάρξουν ισόποσα θετικά αντίμετρα.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η υπεραπόδοση που επιτεύχθηκε είχε ως στόχο να δημιουργηθεί πλέγμα ασφαλείας για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για να έχει το οικονομικό επιτελείο ένα διαπραγματευτικό χαρτί.

Απέρριψε την πρόταση Μητσοτάκη για άμεση διανομή του 0,5% του ΑΕΠ από την υπεραπόδοση, λέγοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια διανομή εντός του Μαΐου, καθώς η χρονιά βρίσκεται στο μέσον και δεν είμαστε στο τέλος της, που είναι «η φάση διανομής πρωτογενών πλεονασμάτων».

Απέδωσε δε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ σε «προσπάθεια διαχείρισης της θέσης του να μην ψηφίσει τα θετικά μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία», υπενθυμίζοντας την αντίδραση της ΝΔ στην παροχή της «13ης σύνταξης» τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ερωτώμενη για το θέμα Σαββίδη και την απόφαση για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ, χαρακτήρισε «αστειότητες τα περί νεοδιαπλοκής» που καταγγέλλει η αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας ότι η ΣΕΚΑΠ πωλήθηκε επί ΝΔ. Τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα βαρίδια της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και μίλησε για στήριξη της επιχειρηματικότητας, εξηγώντας ότι ο επόμενος επενδυτής δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για τις παρανομίες των προηγούμενων διοικήσεων μιας εταιρείας.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι «ένα σύστημα ολόκληρο τρελάθηκε» επειδή ο κ. Σαββίδης βγήκε και είπε καλά λόγια για τον Τσίπρα. «Δεν χαρίσαμε κανάλια σε κανέναν, ούτε δώσαμε θαλασσοδάνεια, όποιος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια θα ήταν καλό να πει και μια συγγνώμη», είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει λέγοντας πως γίνεται απόπειρα να πληγεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και να χτυπηθεί το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

«Η Αριστερά πήρε την απόφαση της να πάρει πάνω της την υποχρέωση εξόδου της χώρας από την επιτροπεία και την κρίση και ο ελληνικός λαός την εξουσιοδότησε για αυτό. Θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας αν τα κατάφερε ή όχι», εξήγησε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με βιώσιμο τρόπο να στηρίξει την κοινωνία, ώστε «να βγούμε όρθιοι από την κρίση».