Γερουλάνος: Τα περιφερειακά θέατρα να γίνουν κομμάτι της κοινωνίας

Η ανάγκη ανασυγκρότησης και επαναθεώρησης του θεσμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ είναι το θέμα μεγάλης ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού με την ευρεία συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.

Στους λόγους που επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού, αναφέρθηκε ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

«Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ αναπτύχθηκαν και γιγαντώθηκαν στην Αθήνα μαζί με την επιρροή και την οικονομική δύναμη των ΜΜΕ απορροφώντας τεράστιο καλλιτεχνικό περιεχόμενο από τις περιφέρειες. Όμως για να αντιστραφεί αυτή η πορεία πρέπει να δυναμώσουμε ένα καίριο στοιχείο. Την σχέση των ΔΗΠΕΘΕ με την τοπική κοινωνία.

Αξίζει στα ΔΗΠΕΘΕ να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινωνίας που έχει όραμα για το μέλλον της, άποψη για την πορεία της και ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα. Και βέβαια η τέχνη πρέπει να ηγείται της κοινωνίας και πρέπει να έχει την υποστήριξή της για να το κάνει».

«Η ημερίδα μοιάζει ίσως με ένα ακόμη επεισόδιο σε μια σειρά συζητήσεων για τα ΔΗΠΕΘΕ . Όμως είναι πραγματική η ανάγκη να ενδυναμωθούν και να δημιουργήσουν έργο. Εμείς ερχόμαστε να οργανώσουμε και να κωδικοποιήσουμε τη συζήτηση αυτή προκειμένου να πάρουμε εποικοδομητικές αποφάσεις» επεσήμανε ο κ. Γερουλάνος.

Ο υπουργός Πολιτισμού έκανε ακόμη λόγο για την μειούμενη χρηματοδότηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θέτει νέες προκλήσεις σε ότι αφορά στο μέλλον των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και καθιστά αναγκαία την εμπλοκή της Περιφέρειας στη νέα πορεία του θεσμού» κατέληξε ο υπουργός.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ