γεμίζουν-τα-ταμεία-του-δημοσίου-με-13-εκ-160020
ΔΗΜΟΣΙΟ | 28.06.2015 | 14:08

Γεμίζουν τα Ταμεία του Δημοσίου με 1,3 εκατ. ελβετικά φράγκα – Εξέλιξη στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

– Κυρία Μολντενχάουερ, τι έχετε να μας πείτε  για  τα  χρήματα που εντοπίστηκαν σε  υπεράκτια εταιρεία σας στις Βερμούδες;

– Αγνοώ την ύπαρξη της εταιρείας. Ισχύει ό,τι σας έχω ήδη πει. Εάν έχουν βρεθεί χρήματα στο όνομά μου, να παραχωρηθούν άμεσα στο ελληνικό Δημόσιο.

Επειτα από αυτήν τη στιχομυθία μεταξύ της πρώην συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου και των Ελβετών εισαγγελέων, που βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία προκειμένου να επιστραφούν στα ταμεία του Δημοσίου 1,3 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», πρόκειται για χρήματα τα οποία είχαν δεσμευτεί από την ελβετική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία στο πλαίσιο της έρευνας για τις μίζες από τα εξοπλιστικά. Συγκεκριμένα, 580.000 δολάρια θα «βγουν» από θυρίδα που διατηρούσε η κ. Μολντενχάουερ στην τράπεζα Credit Suisse στη Ζυρίχη, ενώ 833.000 δολάρια θα «φύγουν» από λογαριασμό –άγνωστης μέχρι σήμερα– υπεράκτιας εταιρείας, που, όπως φαίνεται στα χαρτιά τουλάχιστον, διατηρούσε η ίδια σε παράρτημα της Credit Suisse στις Βερμούδες.

Το ιστορικό

Μολντενχάουερ και Τσοχατζόπουλος παντρεύτηκαν στο Μόναχο το 1964 και απέκτησαν μία κόρη κι ένα γιο. Οταν το 1975 επέστρεψαν στην Ελλάδα νοίκιασαν ένα μικρό διαμέρισμα στου Παπάγου. Αργότερα μετακόμισαν στο Ρέμα Χαλανδρίου, μέχρι να αγοράσουν το 1990 το πρώτο τους διαμέρισμα, στα Μελίσσια. Tο 1997 άρχισαν να κατασκευάζουν μια μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό. Δεν έμειναν όμως ποτέ εκεί μαζί, καθώς το ζευγάρι βρισκόταν ήδη σε διάσταση. Το 2004 βγήκε και επίσημα το διαζύγιό τους και ο Ακης Τσοχατζόπουλος παντρεύτηκε την κ. Βίκυ Σταμάτη.

Οταν, δέκα χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο της έρευνας εντοπίστηκε και άνοιξε η θυρίδα της κ. Μολντενχάουερ, οι εισαγγελείς βρήκαν 580.000 δολάρια μετρητά και μια χειρόγραφη σημείωση της κόρης της, Αρετής, στην οποία ενημέρωνε πως είχε «σηκώσει» 40.000 δολάρια. Σύμφωνα με την κατάθεση του Ζήγρα, τα χρήματα εκείνα ήταν το «τίμημα του διαζυγίου» που είχε δώσει ο ίδιος στην κ. Μολντενχάουερ σε βαλίτσα. Η ίδια το αρνήθηκε. Η θυρίδα ήταν ουσιαστικά το μόνο που την «ενέπλεκε» στη μεγάλη δικογραφία για τα εξοπλιστικά. Ουδέποτε προφυλακίστηκε ενώ στη δίκη, πρωτοδίκως, καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξης με αναστολή.

Η έρευνα των Ελβετών, όμως, πρόσφατα εντόπισε και άλλα χρήματα. Τα 830.000 δολάρια σε λογαριασμό υπεράκτιας εταιρείας συμφερόντων της, τα οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» έφτασαν εκεί μέσω λογαριασμών που διακίνησαν τις μίζες. Η ίδια δηλώνει άγνοια και ισχυρίζεται πως το άνοιγμα του λογαριασμού έχει γίνει ερήμην της…

Και άλλες αποκαλύψεις

Η έρευνα των Ελβετών σε συνεργασία με τους Ελληνες ανακριτές διαφθοράς έχει προχωρήσει. Εως την άνοιξη του 2015, 35 εκατ. ελβετικά φράγκα εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν. Εχουν τώρα μπει στο μικροσκόπιο και διερευνάται το κατά πόσο πράγματι είναι μέρος των «μαύρων» πληρωμών. Αντίστοιχα, πρόοδος έχει σημειωθεί και στην έρευνα που γίνεται σε συνεργασία με τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές στην υπόθεση των υποβρυχίων και στις εκεί διαδρομές του «μαύρου» χρήματος. Οι ανακριτές Μαλλής και Σταυρόπουλος έχουν πλέον «δέσει» τους τελικούς αποδέκτες ενός εμβάσματος 2.280.000 δολ. που είχε σταλεί από τους Γερμανούς, το 2002, στο πλαίσιο της εξαγοράς των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την HDW. Συγκεκριμένα, τα χρήματα αυτά ξέρουν σήμερα πως μοιράστηκαν ως εξής: 800.000 δολ. κατέληξαν στον τότε πρόεδρο των εργαζομένων κ. Κοντάκη, ενώ τα υπόλοιπα, 1 εκατ. 400 χιλιάδες δολ., μοιράστηκαν μεταξύ του τότε διοικητή κ. Εμμανουήλ και του εκπροσώπου των Γερμανών μετόχων της HDW, Χανς Ιωακείμ Σμιθ (τον άνθρωπο δηλαδή που είχε αναλάβει να πραγματοποιήσει την παράνομη πληρωμή).

Ο στόχος των Ελλήνων ανακριτών είναι σύντομα να καταφέρουν να επιστραφούν αυτά αλλά και όσα χρήματα είναι δεσμευμένα –εδώ ή στο εξωτερικό– και αποδειχτούν πως είναι πράγματι μέρος των προμηθειών – όπως δηλαδή εκείνα της κ. Μολντενχάουερ. Μέχρι σήμερα στον λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου έχουν  επιστραφεί   συνολικά  41  εκατ. ευρώ από τις υποθέσεις των εξοπλιστικών, και όπως δείχνουν οι τελευταίες  εξελίξεις, θα υπάρξει και συνέχεια…

Πηγή: «Καθημερινή της Κυριακής» – Μαριάννα Κακαουνάκη