Γ. Ραγκούσης: Δίκαιο και σύγχρονο το νέο ενιαίο μισθολόγιο

«Ίση αμοιβή για δουλειά ίσης αξίας»… Αυτό θα είναι η βασική αρχή του ενιαίου μισθολογίου, όπως επισήμανε σήμερα, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου ο ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξη Τύπου.

«Θέλουμε ένα μισθολόγιο που θα στηρίζεται σε αυτή τη βασική αρχή, που θα είναι δίκαιο, απλό και σύγχρονο, και που στην πραγματικότητα θα αποτελεί κίνητρο και όχι αντικίνητρο για να μπορεί ο δημόσιος υπάλληλος να δίνει το καλύτερό του εαυτό στην προσπάθεια εξυπηρέτησης του πολίτη», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι «στόχος μας δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν προχωρούμε στο νέο μισθολόγιο για να πετύχουμε περικοπή του μισθολογικού κόστους», για να προσθέσει ότι θα μειωθεί το μισθολογικό κόστος από 21,5 δισ. ευρώ το χρόνο σε 16,5 δισ. στο τέλος της τετραετίας «από τις πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα και από την επιλογή να προχωρήσουμε πέρυσι στο πάγωμα των προσλήψεων και φέτος στον κανόνα 5 προς 1».

Όσον αφορά στα 15 ειδικά μισθολόγια που υπάρχουν σήμερα στο Δημόσιο (στρατιωτικοί, δικαστικοί, διευθυντές ΕΣΥ κ.λπ.), ο κ. Ραγκούσης είπε ότι «θα καταλήξουμε σε ένα μισθολόγιο το οποίο θα έχει ενιαία και κοινή λογική στο εσωτερικό του, αλλά το οποίο δεν θα είναι δυνατόν να μη διακρίνει τις διαφορές από αντικείμενο σε αντικείμενο, από ευθύνη σε ευθύνη και από μια σειρά άλλων παραμέτρων».

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα αρχίσει σύντομα ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ, και στην ύστερη φάση η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το ποια μορφή θα έχει τελικά το νέο ενιαίο μισθολόγιο. Σημείωσε, πάντως, πως θα γίνουν μεγάλες περικοπές στους υψηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους και μικρές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους.

Βλ. και σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr πατώντας εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ