έχω-20-χρονια-να-δω-το-παιδί-μου-γιατί-δε-μ-229766
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 21.02.2014 | 18:43

Έχω 20 χρονια να δω το παιδί μου γιατί δε μπορώ να του βγάλω άδεια παραμονής: Οι συγκλονιστικές ιστορίες των μεταναστών στη Βουλή

Συγκλονιστικές ήταν οι ιστορίες που αφηγήθηκαν εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων που είχαν κληθεί σήμερα για να εκφράσουν την άποψη τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα.

Η Λορέτα Μακόλι, ήταν μία αυτούς, εκπρόσωπος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, η οποία είπε:

«Ξέρω μια μάνα. Έχει στο νοσοκομείο το παιδί της με βαριά ασθένεια. Πρέπει να κάνει εγχείρηση το παιδί. Πρέπει η μάνα να υπογράψει. Δεν πάει να υπογράψει γιατί φοβάται. Δεν έχει άδεια παραμονής. Ξέρω μια άλλη μάνα που αρρώστησε βαριά το παιδί της και πρέπει να πάει στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να πάει λόγω του ότι δεν έχει άδεια παραμονής. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια μάνα τριών ανήλικων παιδιών έπαθε εγκεφαλικό. Είναι ανασφάλιστη. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε».

Η κ. Μακόλι είναι μία μετανάστρια που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, εδώ και 31 χρόνια. Μάνα και η ίδια, είχε και ένα προσωπικό παράπονο να πει: «Σαν μάνα, πονάω. Έχω 20 χρόνια να δω το παιδί μου. Εγώ εδώ, να δουλεύω και αυτό στην Αφρική, από τότε που γεννήθηκε, γιατί δεν μπορώ να του βγάλω άδεια παραμονής και να το φέρω στην Ελλάδα. Μόνο κάποια μάνα εδώ μέσα μπορεί να με καταλάβει».

Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Λεωνίδα Γρηγοράκου ήταν άμεση. Απευθυνόμενος προσωπικά στην ίδια, δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί όχι μόνο με τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Μακόλι αλλά και με όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κόμματα και φορείς.

«Έχω ένα μεγάλο παράπονο. Κάνουμε προσπάθειες συνεχώς, αλλά λόγω του φαύλου κύκλου που υπάρχει, πάντα βρίσκουμε εμπόδιο για να πάρουμε τις άδειες παραμονής» τόνισε η κ. Μακόλι, που συνέχισε να σκιαγραφεί το τι πραγματικά αντιμετωπίζουν οι μετανάστες: «Οι ελληνίδες γυναίκες, όταν πάνε να γεννήσουν, πληρώνουν αμοιβή 300 ευρώ. Οι μετανάστριες πρέπει να καταβάλουν τα διπλάσια. Όταν γεννηθεί ένα παιδί εδώ και φθάσει η ώρα να πάει σχολείο, τα εμπόδια για τα χαρτιά παραμονής είναι τεράστια. Παρόλο που οι γονείς τους μπορεί να είναι νόμιμοι. Και έτσι σταματάνε το σχολείο, γιατί δεν έχουν χαρτιά».

Ο κ. Γρηγοράκος συγκινημένος είπε:

«Άκουσα όλους τους εκπροσώπους μεταναστών. Πρέπει να καταλάβουν ότι με μεγάλη ευαισθησία τους ακούμε. Άκουσα τη Λορέτα. Τα ακούσαμε με μεγάλη προσοχή αυτά που μας είπε. Να ξέρεις, Λορέτα και όλοι σας, ότι η ένταξη των μεταναστών είναι προτεραιότητα μας. Θα τα πούμε, ιδιαιτέρως. Υπάρχει η ελληνική πολιτεία και αντιδρά πολύ ευαίσθητα σε αυτά τα θέματα. Θα σου δώσουμε τα προσωπικά μας τηλέφωνα, και το δικό μου και των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων και θα έχουμε επαφή. Θα επικοινωνούμε σε προσωπικό επίπεδο. Το λέω αυτό, γιατί πέρα από υπουργός είμαι και γιατρός. Και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία. Εδώ είναι και η Κατερίνα Παπακώστα, πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας που βοηθά για τα δικαιώματα των γυναικών» ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος και συμπλήρωσε: «Η ελληνική δημοκρατία θεωρεί τους μετανάστες εθνικό κεφάλαιο. Τους θεωρούμε ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας. Ιδιαίτερα, για όσους συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, είμαστε πολύ ευαίσθητοι. Και να ξέρετε, το μεταναστευτικό, είναι κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας».