έτοιμο-το-πολυνομοσχέδιο-οτα-το-χρον-50926
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 31.03.2017 | 07:43

Έτοιμο το πολυνομοσχέδιο ΟΤΑ –Το χρονοδιάγραμμα έως την ψήφισή του

Τις τελευταίες πινελιές στο, άνω των, 100 άρθρων πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ βάζουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το ν/σ βρίσκεται στην τελική φάση επξεργασίας του και πρόκειται να σταλεί σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα (σ.σ. που συνεδριάζει και η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ) στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης,  ώστε να εγκριθεί σε πρώτη φάση από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) και στη συνέχεια να σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΚΛ) προκειμένου μαζί με την έκθεση του να κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως μετά την αποστολή του στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, καταρχήν πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ είναι το νομοσχέδιο να δοθεί στους αρμόδιους φορείς, όπως η ΚΕΔΕ που το έχει ήδη ζητήσει, αλλά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ψήφιση μετά το Πάσχα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ανάλογα και με τις εξελίξεις με τη β΄ αξιολόγηση και το-α σχετικό-α νομοσχέδιο-α που θα κληθεί να εγκρίνει το Κοινοβούλιο, το πιθανότερο σενάριο είναι το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή πριν το Πάσχα, ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να ψηφισθεί και να γίνει νόμος του κράτους.

Οι ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι στο αρχικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται όλες οι ρυθμίσεις που έχουν κόστος όπως είναι αυτές για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ (επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας) αλλά και για την αντιμισθία περισσότερων αντιδημάρχων και την αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων. Ωστόσο, αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιχειρεί με κάθε τρόπο να τις προωθήσει προκειμένου, εκτός των άλλων, να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις των αιρετών για την απλή αναλογική, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι οι δύο τελευταίες ρυθμίσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσουν από το ΓΛΚ.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες ρυθμίσεων

Πρώτη: Ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ΟΤΑ

Δεύτερη: Παρεμβάσεις για μισθολογικές απολαβές των αιρετών (αποζημίωση σε δημοτικούς συμβούλους και αντιμισθία σε περισσότερους αντιδημάρχους)

Τρίτη: Καθορισμό μια σειράς μισθολογικών ζητημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ

-Για τα εργασιακά μεταξύ άλλων θα προβλέπεται για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που οφείλεται σε εργαζομένους καθαριότητας από προηγούμενα έτη θα τους καταβληθούν σε χρήμα.

-Παράλληλα θα ρυθμίζονται και μισθολογικά θέματα εργαζομένων, όπως το ύψος του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

-Για τα μισθολογικά των αιρετών θα υπάρχει άρθρο για την επαναφορά της διάταξης για την αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

-Θα δίνει λύση για το θέμα της δυνητικής αντιμισθίας όλων των αντιδημάρχων, καθώς και στις δύο περιπτώσεις, οι αιρετοί έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικές απαιτήσεις απουσίας από την εργασία τους και εξόδων μετακίνησης.

-Θα περιληφθεί άρθρο που θα αφορά το θέμα των «ποινικών ευθυνών» των δημάρχων.

-Σε ότι αφορά τις γενικότερες ρυθμίσεις για τους ΟΤΑ θα υπάρχει διάταξη για τις νέες δυνατότητες που θα δίνονται στους ΟΤΑ για την συμμετοχή τους, σε επενδυτικά έργα.

-Επίσης θα περιέχει ρύθμιση που θα αφορά τις οφειλές των πολιτών προς τους δήμους, όπου θα δίνεται η δυνατότητα για την αποπληρωμή τους, σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

-Στο πολυνομοσχέδιο, επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση που αφορά το τέλος 5%, επί του Τζίρου των καταστημάτων για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης και χορευτικά κέντρα με μουσική.

Τι δεν θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο

Εκτός του πολυνομοσχεδίου θα μείνουν όλα τα θέματα που αφορούν τις αλλαγές στον Καλλικράτη, οι οποίες θα υπαχθούν σε νέο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, δεν θα ενταχθεί το θέμα του «ελεγκτή νομιμότητας» αλλά και η αλλαγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία με βάση το προηγούμενο πολυνομοσχέδιο Κουρουμπλή προβλεπόταν να «σπάσει» στα δύο: Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου είναι γενικότερα θέματα για τις αλλαγές στο κράτος και θα ενταχθούν στο ν/σ για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.