έρχονται-τα-hedge-funds-και-βάζουν-στο-στόχαστρ-143828
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 13.10.2015 | 09:27

Έρχονται τα hedge funds και βάζουν στο στόχαστρο τα «κόκκινα» δάνεια

Απόβαση στην Αθήνα πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα διαχειριστές από hedge funds και distressed funds, δηλαδή επενδυτικών σχημάτων που πραγματοποιούν υψηλού κινδύνου επενδύσεις, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, ότι δηλαδή δεν θα πουληθούν «κόκκινα» δάνεια στα αποκαλούμενα χαρτοφυλάκια – γύπες είναι εξαιρετικά πιθανό ενώ χθες με δήλωσή του Υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη δεν απέκλεισε την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένους.

Άλλωστε σύμφωνα με το μνημόνιο το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την δημιουργία αγοράς «κόκκινων» δανείων ενώ αναμένονται και νομοθετικές αλλαγές που θα κάνουν πιο ευέλικτο το πτωχευτικό δίκαιο τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Με το 50% των χαρτοφυλακίων δανείων των εμπορικών τραπεζών να βρίσκεται στο «κόκκινο», που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας και ευρύτερα η χώρα αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για τα επενδυτικά σχήματα υψηλού κινδύνου.

Σε μια χώρα όπου μετά από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης ακόμα και η αξία «κανονικών» περιουσιακών στοιχείων (ομόλογα, μετοχές, ακίνητα κ.α.) έχουν χάσει πολύ μεγάλο μέρος της αξίας τους η αγορά των «προβληματικών στοιχείων ενεργητικού» μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις.

Από την Αθήνα έχουν παρελάσει δεκάδες χαρτοφυλάκια που ειδικεύονται στις υψηλού κινδύνου επενδύσεις όπως: η Apollo Management, η Fortress, η Baubost, η Strategic Value, η Third Point, το KKR, η York Capital Management, η Cerberus, η Paulson & Co, η Dromeus Capital κ.α. πολλές απο αυτές ήδη έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές κινήσεις.

Οι σχετικές διεργασίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα καθώς σύμφωνα με το νέο μνημόνιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να φροντίσει για την δημιουργία μιας αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον υπάρχει για επιχειρήσεις που ενώ θεωρούνται βιώσιμες εντούτοις εμφανίζουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας του υπερδανεισμού.

Επιχειρήσεις από δυναμικούς κλάδους όπως τουρισμός, ιχθυοκαλλιέργειες κ.α. θα μπορούσαν με αποτελεσματικότερη διοίκηση και ελάφρυνση χρέους να επανέλθουν σε θετική τροχιά.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες συζητούν για την αξιοποίηση επιχειρήσεων που τώρα βρίσκονται στο «κόκκινο» με την μεταβίβαση των μετοχών σε επενδυτές οι οποίοι θα αναλάβουν την διοίκηση και θα εισφέρουν νέα κεφάλαια ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην διαγραφή μέρους των δανείων.