έρχονται-μέτρα-55-δισ-τι-γίνεται-με-τις-σ-118950
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 29.03.2016 | 09:32

Έρχονται μέτρα 5,5 δισ. Τι γίνεται με τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, υπογραφές μέχρι μέσα Απριλίου

Σε μέτρα άνω των πέντε δισ. ευρώ έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα, όπως προκύπτει από τα λόγια κυβερνητικού στελέχους, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

«Τελικά δεν πάμε για μέτρα 4,5% που θέλει το ΔΝΤ, αλλά 3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 5,5 δισ.» ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΥΣΟΙΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα και για τα φορολογικά μέτρα του 2018, το ύψος των οποίων έχει προσδιοριστεί στα 1,8 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρέος, για το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να κερδίσει κάτι, στην ερώτηση αν «η στάση του κ. Σόιμπλε προβληματίζει την κυβέρνηση», η απάντηση του κυβερνητικού στελέχους ήταν ότι πρέπει να προχωρήσει (το θέμα του χρέους), αφού κάτι τέτοιο είναι επιθυμία και του ΔΝΤ, χωρίς να κρύψει όμως τον προβληματισμό του για την στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θεωρεί ότι η σχετική συζήτηση είναι δευτερεύουσας σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Όσο για τη διαπραγμάτευση, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει κλείσει μέχρι τις 15 Απριλίου, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Παράλληλα κατώτατη σύνταξη 380 ευρώ απαιτεί το ΔΝΤ για 15 χρόνια ασφάλισης αντί για 392 που ορίζει το μνημόνιο, πιέζοντας για χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των νέων συντάξεων έως και 30%.

Ένα βήμα πίσω έχει κάνει η κυβέρνηση, αντιπροτείνοντας νέους συντελεστές που οδηγούν σε μειώσεις 10% έως 20%.

Η κλίμακα της ελληνικής πρότασης ξεκινά από 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης. Προβλέπει συντελεστή 0,95 για κάθε έτος ασφάλισης μεταξύ 19 και 21 (από 1,04) 1,4 για τα έτη από 24 έως 27 (από 1,29), 1,84 για τα έτη 33-36 (έναντι 1,69 της αρχικής πρότασης) και 2% για τα έτη 40 έως 42, όπως προέβλεπε και η αρχική πρόταση Κατρούγκαλου.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Στο μεταξύ ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς εξακολουθούν οι δανειστές να θέλουν δραστικές μειώσεις αυτών, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται να βάζει «ψαλίδι» και στις συντάξιμες αποδοχές του συγκεκριμένου κλάδου, οι οποίες, να σημειωθεί, επιβαρύνουν απευθείας τον προϋπολογισμό.

Ο στόχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι οι συντάξεις «να προσγειωθούν» σταδιακά στα όρια των ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αποφευχθούν οριζόντιες μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, ήδη από τις Μαρτίου, στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών ετέθησαν στο τραπέζι όλα τα σενάρια περικοπών, σε συνδυασμό με την κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης που θα ισχύουν για τους νέους συνταξιούχους.