Έρχεται και ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Χθες, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ανακοινώθηκε ότι ο σχετικός νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Οπως τονίστηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες».

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ασκείται κριτική στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία». «Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στη διοίκηση και στη λειτουργία των τραπεζών. Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Υπογραμμίζεται ότι αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Την ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι το τέλος του έτους υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε στην επιστολή του ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών στις ελληνικές τράπεζες και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού τομέα της, και συνεπώς για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

Για την ανακεφαλαιοποίηση σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες «υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ και η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και θα βασιστεί στη συνολική αξιολόγηση που διενεργείται με την ευθύνη της ΕΚΤ».