εργασιακά-ασφαλιστικό-δημοσιονομ-76292
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.11.2016 | 10:24

Εργασιακά – ασφαλιστικό & δημοσιονομικά τα «κλειδιά» της συμφωνίας

Με την ημερομηνία του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μην αποτελεί ένα «εκ των ων ουκ άνευ» χρονικό ορόσημο, μετά και τα όσα ανέφερε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Ιστορίες» ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσχοβισί, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το επόμενο διάστημα ένα κοινό τόπο με τους θεσμούς για έναν έντιμο συμβιβασμό σε εργασιακά και δημοσιονομικό.

Μιλώντας χτες στη Σία Κοσσιώνη ο κ. Μοσχβισί  είπε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να μπούμε σε συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους» και πως αν και «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, είναι εφικτό». Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχει χρόνος και διάθεση καθ΄ όλο το μήνα Δεκέμβριο να υπάρξει συζήτηση για να βρεθεί λύση.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «δεν είμαστε εδώ για να επιβάλλουμε περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχίσουν, γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αλλάξουν τη δομή της οικονομίας, να την κάνουν πιο ανταγωνιστική, να την κάνουν πιο ελκυστική, πιο αξιόπιστη. Αλλά δεν υποστηρίζουμε περισσότερη λιτότητα, έχουμε ένα οδικό χάρτη που είναι το μνημόνιο και το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα μέχρι το 2018, ας παραμείνουμε σε αυτό».

Η πολιτική σημασία των εργασιακών

Ένα από τα «καυτά» μέτωπα που καταγράφεται στη διαπραγμάτευση κι έχει πολύ υψηλό πολιτικό συμβολισμό είναι τα εργασιακά. επίσης “κλειδί” είναι το πώς θα επανυπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος του ασφαλιστικού στο φόντο της δημιουργίας του ΕΦΚΑ με το ΔΝΤ να πιέζει ασφυκτικά να ανοίξει το θέμα με νέες μειώσεις στις συντάξεις ώστε να κλειδώσει μια ισχυρή δημοσιονομική βάση για τα επόμενα χρόνια

Στα εργασιακά οι διαθέσεις του ΔΝΤ αλλά και η ανάγκη να κρατηθούν τα προσχήματα του «ευρωπαϊκού κεκτημένου» δημιουργούν ένα «γόρδιο» δεσμό. «Χρειάζεται ο συλλογικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις». Αυτό τόνισε μετά τη συνέντευξη τύπου χτες ο κ. Μοσχοβισί αφήνοντας ανοικτό ενδεχόμενο συμβιβασμού με υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, με ταυτόχρονη υπαναχώρηση των θεσμών στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πάντως αμέσως μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, την οποία ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε καλή και εποικοδομητική, πηγές προερχόμενες από το υπουργείο Εργασίας έκαναν λόγο για σαφέστατη πρόοδο που ανοίγει το δρόμο για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας πως η Επιτροπή στηρίζει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τη Γερμανίδα αντιπρόεδρο της ευρωομάδας των Πρασίνων, Ska Keller, και ευρωβουλευτές των Πρασίνων.

Αύριο, Πέμπτη,  η κα. Αχτσιόγλου θα έχει συναντήσεις  με την επίσης Γερμανίδα πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE- NGL), Gabi Zimmer, ευρωβουλευτές του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και μέλη της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να αναδείξει «ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και ειδικά το Ταμείο ειδικά στο θέμα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το έτερο μέτωπο

Στο άλλο σημείο που εστιάζεται το παζάρι θεσμών και Ελληνικής κυβέρνησης είναι αυτό των δημοσιονομικών. Για το αν θα ζητηθεί από την  Ελλάδα να πάρει νέα δημοσιονομικά μέτρα, με σκοπό να έρθει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο Επίτροπος Μοσχοβισί χτες στο ΣΚΑΙ σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για το τι θα γίνει μετά το 2019» και ότι «το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι το 2018».

Ο Κ. Μοσκοβισί τόνισε πως υπάρχει δουλειά να γίνει στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας: «Ας μιλήσουμε για το χρέος, τόσο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν μετά ή κοντά στο τέλος του προγράμματος, όσο και βραχυπρόθεσμα μέτρα και μετά θα συζητήσουμε για το ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Στην ερώτηση σχετικά με τις υπόνοιες Τσακαλώτου, ότι θα ζητηθούν από την Ελλάδα νέα μέτρα λιτότητας γιατί οι θεσμοί δεν συμφωνούν μεταξύ τους σχετικά με τα μέτρα για το χρέος και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι είχε μια μακρά συνάντηση μαζί του και με τον Αλέξη Τσίπρα, και ελπίζει ότι «θα καταλήξουμε σε αυτή τη συμφωνία, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να είμαστε τώρα συγκρατημένοι. Είμαι αισιόδοξος γιατί μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο»

Για την πρόταση Τσακαλώτου, για συμφωνία σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% και όχι 3,5% και να μείνει 1%, να το γλιτώσουμε από τους φόρους, ο Επίτροπος σημείωσε ότι «θα σκεφτούμε τις προτάσεις του», αλλά να «μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Ας κινηθούμε βήμα-βήμα, παραγωγικά».

Οι αλλαγές σε επιδόματα για να κλείσει το κενό

Πάντως για να προλάβει τα χειρότερα στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση και να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2018 σπεύδει να καταθέσει προτάσεις για να αναθεωρήσει σειρά κοινωνικών επιδομάτων ώστε αφενός να τα ενσωματώσει στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης αλλά και να εξοικονομήσει πόρους. Κι αυτό για να μειωθεί η διαφορά με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς για το 2018 σε μόλις 200 εκατ. ευρώ. Έτσι στις 41 σελίδες του προσχεδίου της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού μνημονίου προβλέπεται η κατάργηση σειράς επιδομάτων και φοροαπαλλαγών. Χωρίς αυτό να αποτελεί τελικό κείμενο συμφωνίας αλλά έκφραση προθέσεων προβλέπονται τα εξής:

  1. Καταργείται το επίδομα θέρμανσης που κοστίζει στο κράτος 105 εκατ. ευρώ
  1. Παύει να ισχύει η φοροαπαλλαγή που υπάρχει σήμερα για τις ιατρικές δαπάνες, δηλαδή η έκπτωση φόρου με συντελεστή 10% επί της δαπάνης για όσoυς έχουν ιατρικά έξοδα που ξεπερνούν το 5% του ετήσιου εισοδήματός τους.
  1. Καταργείται η έκπτωση 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση φόρου που γίνεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  1. Βαίνει προς κατάργηση το ειδικό φορολογικό καθεστώς των ναυτικών κι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς. Ο φόρος που ισχύει σήμερα είναι 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού επί του συνόλου των αποδοχών τους.
  1. Σχεδιάζεται φόρος για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμάτων που γίνονται μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, Flipkey, Housetrip). Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ο φόρος θα ανέρχεται σε 5% ανά διανυκτέρευση (θα αποδίδεται μέσω της πλατφόρμας) ενώ το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή θα μπαίνει στην ίδια κλίμακα με τα ενοίκια (συντελεστές 15% και 45%).
  1. Προβλέπεται ενοποίηση των επιδομάτων τέκνων με τα πολυτεκνικά.
  1. Μειώνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ που στηρίζει σήμερα πολλές οικογένειες.

Γιώργος Αλεξάκης –reporter.gr