επικαιροποίηση-του-εθνικού-προγράμμ-77756
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 23.11.2016 | 14:42

Επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος των εμβολιασμών ζητούν οι παιδίατροι

Καμπανάκι για ελλείψεις εμβολίων κι άλλων σκευασμάτων κρούει  ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Για το θέμα των ελλείψεων, έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΠΦΣ και της προέδρου του ΕΟΦ, Κ. Αντωνίου, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΟΦ για απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών όσον αφορά κυρίως τα εμβόλια, είναι μεν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από την μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος. «Οι ανεξέλεγκτες παράλληλες εξαγωγές επιτείνουν , το όποιο πρόβλημα υπάρχει στην ελληνική αγορά», συμπληρώνει.

Όπως αναφέρεται ανησυχία προκαλεί η έλλειψη που παρατηρείται σε παιδικά εμβόλια και κυρίως στο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β, το οποίο φέρεται να σπανίζει σε περιοχές όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Στο μεταξύ να ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ζητούν οι παιδίατροι το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β. Μέλη του Συλλόγου Παιδιάτρων Ιδιωτικού Τομέα Κρήτης και της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρείας τοποθετήθηκαν υπέρ της ανοσοποίησης ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β (σε σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη), μετά την αντίστοιχη τοποθέτηση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας. Αφορμή αποτέλεσαν τα 3 νέα κρούσματα της νόσου στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Μάλιστα η παιδιατρική κοινότητα της Κρήτης, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα σε Χανιά και Ρέθυμνο, χαρακτηρίζει το εμβόλιο ως «εμβόλιο των φτωχών», καθώς η μηνιγγίτιδα εντοπίζεται κυρίως στις φτωχές κοινωνικές ομάδες, στο οποίο όμως έχουν πρόσβαση μόνο οι πλούσιοι.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο υπό την επιστημονική ευθύνη του επ. Καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου με το 94,7% των παιδιάτρων να δηλώνουν ως κυριότερο αποτρεπτικό παράγοντα τη μη αποζημίωση του εμβολίου.