Επείγουσα χρηματοδότηση 290 εκατ. ευρώ σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Ταμείο Νομικών

Τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του Ταμείου Νομικών με συνολικό ποσό 290 εκατ ευρώ έως το τέλος του 2015 από τον λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλλελεγγύης Γενεών (όπου κατατίθενται οι παρακρατούμενες , κάθε μήνα, εισφορές των συνταξιούχων) αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να «καλυφθεί» μέρος των ελλειμμάτων των Ταμείων και να πληρωθούν κανονικά οι…συντάξεις.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2304),  ο ΟΑΕΕ λαμβάνει 120 εκατ ευρώ σε τρεις ισόποσες δόσεις, το ΙΚΑ 150 εκατ ευρώ επίσης σε τρεις δόσεις και το Ταμείο Νομικών 20 εκατ ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις. Καμία επιχορήγηση, ωστόσο, δεν θα λάβει από το ΑΚΑΓΕ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) καθώς καταργήθηκε, στο πλαίσιο των μέτρων του 3ου Μνημονίου, η δυνατότητα χρηματοδότησής του παρά το γεγονός ότι παρακρατούνται εισφορές και από τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων υπέρ του συγκεκριμένου λογαριασμού (το 2014 και το 2915 είχε λάβει μέσω ΑΚΑΓΕ 120 εκατ ευρώ).

Το Δ. Σ. του ΕΤΕΑ με ανακοίνωση που εξέδωσε κάλεσε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να ενσωματώσει την επικουρική ασφάλιση στην κύρια ασφάλιση ούτε να καταργήσει την αυτοτέλεια των επικουρικών που μολονότι  «πιέζονται» οικονομικά (το ΕΤΕΑ έχει χάσει σχεδόν 3 δις ευρώ από το PSI και την κατάργηση κοινωνικών πόρων!) εξακολουθούν να έχουν αποθεματικά και στηρίζονται αποκλειστικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Πηγή: imerisia.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΙΚΑ, ΧΡΗΜΑΤΑ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΕΤΕΑ