ένας-στους-τέσσερις-μαθητές-είναι-υπέ-120678
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 16.03.2016 | 15:32

Ένας στους τέσσερις μαθητές είναι υπέρβαρος – Στους νησιώτες τα “πρωτεία” (λίστα)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας Μαθητών» για το σχολικό έτος 2014-15, κατά το οποίο συμμετείχαν 340.000 μαθητές από 4.000 σχολεία της Ελλάδας, τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά της χώρας παραμένουν ιδιαιτέρως υψηλά. Συγκεκριμένα, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αντιστοίχως, ενώ η παχυσαρκία ήταν πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με κορίτσια (11% έναντι 9%). Το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στις ηλικίες 8-11 ετών, καθώς 4 στους 10 μαθητές που βρίσκονταν στην έναρξη της εφηβείας ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Οι περιφέρειες της χώρας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων παιδιών ήταν αυτές του Νότιου Αιγαίου (38%), του Βόρειου Αιγαίου (37%) και των Ιονίων Νήσων (35%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις περιφέρειες της Ηπείρου (30%), της Δυτικής Ελλάδας (30%) και της Θεσσαλίας (31%).

Αναφορικά με τις συνήθειες σωματικής δραστηριότητας, παρατηρήθηκε ότι οι μαθητές της χώρας, ιδίως τα κορίτσια, υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Συγκεκριμένα, τα αγόρια φάνηκαν να συμμετέχουν συχνότερα, εντονότερα και με μεγαλύτερη διάρκεια σε αθλητικές δραστηριότητες και ενεργητικό παιχνίδι, ωστόσο παράλληλα δαπανούν περισσότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες (π.χ. τηλεόραση, Η/Υ και βιντεοπαιχνίδια), σε σχέση με τα κορίτσια.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, καθώς μόλις το 25% των μαθητών της χώρας εμφανίζουν μια ικανοποιητική προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα κατά το σχολικό έτος 2014-15. Μάλιστα, το ποσοστό των μαθητών με ικανοποιητικές διατροφικές συνήθειες για το συγκεκριμένο έτος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά για τα έτη 2012-13 (39%) και 2013-14 (36%), γεγονός που υπογραμμίζει μια διαχρονική υποβάθμιση της διατροφής των παιδιών στην Ελλάδα.

Τα κορίτσια φάνηκαν να προσκολλώνται ελαφρώς περισσότερο στη Μεσογειακή δίαιτα σε σχέση με τα αγόρια, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών μεταξύ των γεωγραφικών Περιφερειών της χώρας. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η διατροφή των μαθητών φάνηκε να υποβαθμίζεται με το πέρας της ηλικίας, αναδεικνύοντας ότι η μετάβαση στην εφηβεία αποτελεί μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στον τρόπο ζωής με σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της διατροφής τω παιδιών. Οι μεμονωμένες διατροφικές πρακτικές που καθιστούν συνολικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών στην Ελλάδα μη ικανοποιητικές περιλαμβάνουν την παράλειψη του πρωινού γεύματος (25% των παιδιών), την αυξημένη κατανάλωση γλυκών και πρόχειρου φαγητού (20% των παιδιών), καθώς και τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (>50% των παιδιών), γαλακτοκομικών προϊόντων (20% των παιδιών), ψαριού (50% των παιδιών) και οσπρίων (30% των παιδιών).

Παρακάτω παρουσιάζονται τα περιγραφικά αποτελέσματα ανά νομό, των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του τρίτου έτους εφαρμογής του προγράμματος αξιολόγησης.

Τα χαρακτηριστικά των μαθητών που αξιολογήθηκαν ήταν:

1) Σωματική Διάπλαση (ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης),

2) Φυσική Κατάσταση (παλίνδρομο τεστ αντοχής 20μ, άλμα σε μήκος χωρίς φορά, αναδιπλώσεις σε 30 δευτερόλεπτα, παλίνδρομο τεστ ταχύτητας 10Χ5 μέτρα, δίπλωση από καθιστή θέση με τεντωμένα γόνατα),

3) Επίπεδο Φυσικής Δραστηριότητας,

4) Καθιστικές Δραστηριότητες και

5) Διατροφικές Συνήθειες.

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
​ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ​ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ​​ΝΟΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
​ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
​ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ​​ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
​ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ​​ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
​ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
​ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΝΟΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
​ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
​ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ​ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ​ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
​ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ​ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
​ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
​ΝΟΜΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ​​ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
​​ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
​​ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ​​ΝΟΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΝΟΜΟΣ ΧΙΟΥ