εκδδα-σωστή-η-ρύθμιση-κατρούγκαλου-γι-145386
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 02.10.2015 | 16:07

ΕΚΔΔΑ: Σωστή η ρύθμιση Κατρούγκαλου για τους επίορκους υπαλλήλους

Στη σωστή κατεύθυνση ήταν η ρύθμιση Κατρούγκαλου για τους επίορκους δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αν. καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, κυρία Ιφιγένεια Καμτσίδου μιλώντας στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9 στην εκπομπή “ανοιχτά μικρόφωνα” .

“Η υπηρεσιακή διάσταση του θέματος όφειλε να έχει λήξει”, είπε η κ.Καμτσίδου, εκφράζοντας την απορία της “γιατί, ενώ αυτήν την περίοδο τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι πλέον συγκροτημένα, οι διοικητές των διαφόρων μονάδων καθυστέρησαν να παραπέμψουν εκεί τις υποθέσεις ως όφειλαν”.

Η πρόεδρος του ΕΚΔΔ, χαρακτήρισε αμφίβολης συνταγματικότητας τη ρύθμιση, για την χωρίς απόφαση του αρμοδίου συμβουλίου, απομάκρυνση του υπαλλήλου, σημειώνοντας ότι “η αποπομπή από την υπηρεσία είναι εντόνως στιγματιστική, με την έννοια, ότι αποτελεί το βαρύτερο μέτρο, που μπορεί να ληφθεί σε βάρος ενός δημοσίου υπαλλήλου”.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι “όσοι επιστρέφουν, δεν απαλλάσσονται”, αλλά θα κριθεί με βάση τις διατάξεις περί δυνητικής αργίας, αν πρέπει να τεθούν σε αργία ή να παραμείνουν στην υπηρεσία. Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσο οι αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων δείχνουν επιείκεια και αλληλεγγύη προς τους παραπεμπόμενους, είπε ότι δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων.

“Θα πρέπει να μετρήσουμε να δούμε, αν όντως οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων δικαιολογούν αυτήν την απόφαση”, είπε, προσθέτοντας, ότι “το ΕΚΔΔ μπορεί να κάνει μελέτη για τη λειτουργία τους, αν απευθυνθεί σε αυτό, είτε ο αρμόδιος, είτε οποιασδήποτε άλλος υπουργός”

“Το ΕΚΔΔ είναι ο στρατηγικός φορέας ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και διαθέτει μητρώο 5.000 επιστημόνων, που μπορεί να τους αξιοποιήσει”, επισήμανε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση περί των καθυστερήσεων στην εξέταση των υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη εξέφρασε την άποψη, ότι η Δικαιοσύνη έχει ορισμένες δυσλειτουργίες, που πρέπει τάχιστα να αντιμετωπιστούν και να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά χρειάζεται να γίνει προσπάθεια για αλλαγή της νοοτροπίας”.