εγκρίθηκε-το-δάνειο-από-τον-esm-σήμερα-τ-151898
ΚΟΣΜΟΣ | 20.08.2015 | 08:34

Εγκρίθηκε το δάνειο από τον ESM – Σήμερα τα πρώτα 13 δισ.

Μετά από τη ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών εξουσιοδοτήσεων, το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε, αφού συνήλθε με τηλεδιάσκεψη, την εισήγηση του Κλάους Ρέγκλιγκ για έναρξη του προγράμματος των 86 δισ. ευρώ και την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Το πρώτο ποσό που θα φτάσει στην Αθήνα σήμερα το μεσημέρι (13 δισ. ευρώ) εκ των οποίων: 3,2 θα πληρωθούν στην ΕΚΤ, 7,16 θα επιστραφούν στον EFSM για την αποπληρωμή του 1ου δανείου γέφυρα, και 2,2 σχεδόν δισ. θα πληρώσουν μια σειρά από λήξεις ποσών στο ΔΝΤ (που είναι διασπαρμένα σε πολλές ημερομηνίες μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο) 12,5 δισ. στο σύνολο, οπότε τα τελευταία 500 εκατομμύρια είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση κατά το δοκούν.

Για την εκταμίευση των επόμενων 3 δισ. από την απόφαση της 14ης Αυγούστου, θα χρειαστεί να οριστούν νέα προαπαιτούμενα τους επόμενους δύο μήνες.

Το δάνειο, διάρκειας 32,5 ετών, μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Σε πρώτη φάση, 10 δισ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό. Η πρώτη εκταμίευση, που θα γίνει σήμερα Πέμπτη, ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα).Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο Ελληνικό Δημόσιο – ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

H ανακοίνωση του ESM

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τη συμφωνία της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως και 86 δισ. ευρώ.

Ο ESM διευκρίνισε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, όπου η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην οικονομία της.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θέσει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις, όπως η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η τόνωση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων και τέλος, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Τα χρήματα του ESM θα χρησιμοποιηθούν για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της χώρας, την οικοδόμηση ενός ταμειακού «μαξιλαριού», την εξυπηρέτηση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Το ακριβές ύψος του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το συνολικό ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί επίσης, από την επιτυχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα διασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές με λογικό κόστος. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα συμβάλει με τη σειρά του, στην περαιτέρω μείωση της χρηματοπιστωτικής βοήθειας.