εγκρίθηκαν-δύο-έργα-από-τη-διυπουργικ-245254
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ | 04.10.2013 | 14:14

Εγκρίθηκαν δύο έργα από τη Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη συνεδρίασε σήμερα η Διϋπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με θέματα την «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών» και το «Έργο επεξεργασίας απορριμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Αμέσως μετά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυο έργα εγκρίθηκαν σήμερα από τη Διϋπουργική Επιτροπή για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρώτον, το έργο της “Ευρυζωνικής κάλυψης” απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας. Είναι ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ με κάλυψη από το ΕΣΠΑ ως προς την κατασκευή και με συμμετοχή πια όσων συμβληθούν με το δημόσιο στη φάση της λειτουργίας. Δεν μας ενδιαφέρει το έργο αυτό μόνο να κατασκευαστεί, αλλά και να λειτουργεί προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου. Το έργο αυτό τροποποιήθηκε με βάση τις ανάγκες που δημιούργησε η κρίση, αλλά και με βάση παρατηρήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα από ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερον, εγκρίθηκε το έργο της “Ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πως θα τροποποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός έτσι ώστε τελικώς το έργο αυτό, το οποίο θα κατασκευαστεί κοντά στην Αλεξανδρούπολη, να καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι με τη σημερινή απόφαση καλύπτεται πια, μπορεί να καλυφθεί, από πλευράς ολοκληρωμένης σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων το 60% περίπου της χώρας από πλευράς πληθυσμού και το 45% της χώρας από πλευράς έκτασης.

Είναι ακόμα σημαντικό ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχει ομοθυμία, κλίμα καλής συνεργασίας κάτι το οποίο είναι σχεδόν πρωτοφανές ως προς τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλοι συμφωνούν για τη χωροθέτηση στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι, και ο Περιφερειάρχης και οι Δήμαρχοι είναι υπέρ αυτού του έργου και πιστεύω ότι σύντομα θα προχωρήσει η διαδικασία, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα σε αυτή την Περιφέρεια της χώρας.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αριστείδης Γιαννακίδης:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, για την αμεσότητα ικανοποίησης του αιτήματός μας για τον περιφερειακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η χρηματοδότηση και η ένταξη του συγκεκριμένου έργου, της μονάδας επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων, είναι καταλυτικό και καθοριστικό για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος».

Συνεδρίαση Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για την ένταξη δύο νέων έργων

Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ εγκρίθηκαν σήμερα δύο νέα έργα στους τομείς της πληροφορικής και της διαχείρισης απορριμμάτων:

-Το έργο ΣΔΙΤ ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών σε «λευκές» περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και παροχής υπηρεσιών εκμετάλλευσης – αξιοποίησης των υποδομών, με ΣΔΙΤ και

-Το έργο ΣΔΙΤ υλοποίησης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας  – Θράκης, με ΣΔΙΤ.

-Έργο ΣΔΙΤ Ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών σε ορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές

Το έργο αποσκοπεί μέσω ΣΔΙΤ στην εγκατάσταση και λειτουργία των απαραίτητων υποδομών δικτύου για πρόσβαση στο διαδίκτυο (προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών), ώστε να επιτευχθεί η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας στις οποίες ήδη προσφέρονται ευρυζωνικές υπηρεσίες, υιοθετώντας ταυτόχρονα ένα μοντέλο που θα επιτρέψει τη βιώσιμη αξιοποίηση και λειτουργία των υποδομών σε μακροπρόθεσμη βάση, ενθαρρύνοντας παράλληλα τον ανταγωνισμό.

Ο σχεδιασμός του έργου καλύπτει περίπου 5.500 οικισμούς και άνω των 600.000 κατοίκων σε ορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές με ανάπτυξη διαδικτυακής υποδομής υψηλής ταχύτητας. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 17 έτη, από τα οποία τα 2 έτη αφορούν στην ανάπτυξη των υποδομών και τα 15 στην εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 161 εκ. Ευρώ, οι οποίοι θα προέλθουν από κοινοτικούς πόρους.

Οι στόχοι του έργου είναι οι εξής:

Επαρκής ευρυζωνική κάλυψη των “λευκών αγροτικών περιοχών”

Δυνατότητα παροχής αξιόπιστων και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών ευρυζωνικότητας στους τελικούς χρήστες (σε ό,τι αφορά την ταχύτητα, την ποιότητα και την τιμή).

Ανάπτυξη μιας ισχυρής και ανθεκτικής στο χρόνο δικτυακής υποδομής σύμφωνα με τη Ψηφιακή Ατζέντα 2020

Ικανότητα ουσιαστικής ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού και αποτροπή οποιουδήποτε μεμονωμένου παρόχου από το να αποκτήσει ειδικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων. Επαρκής κρατικός έλεγχος των αρχών λειτουργίας του δικτύου.