ευκλ-τσακαλώτος-αν-στο-eurogroup-δεν-υπάρξει-σ-152778
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 13.08.2015 | 12:00

Ευκλ. Τσακαλώτος: Αν στο Eurogroup δεν υπάρξει συμφωνία, θα πάμε σε δάνειο-γέφυρα

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι εκτός από κάποιες δυνάμεις εκτός χώρας, υπάρχουν και εδώ κάποιοι που θέλουν να μας πάνε σε δάνειο – γέφυρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για την συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας.

Ο Υπουργός εισηγήθηκε στις Επιτροπές την ψήφιση του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος, προειδοποιώντας πως αν δεν ψηφιστεί σήμερα, θα αναγκαστεί να αποδεχθεί αύριο στο Eurogroup τη λύση του δανείου – γέφυρα.

Η πλειοψηφία των κομμάτων αποδέχθηκε το αίτημα. Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

«Είχαμε εντολή από Κοινοβούλιο να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία. Κάναμε το χρέος μας και νομίζω πως όποια κι αν είναι η θέση του καθενός δεν πρέπει να υπάρχει κανένας που να δουλεύει για γέφυρα. Πρέπει αύριο να πάω στο Eurogroup γιατί αρχίζουν οι άλλες Βουλές» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:

«Αν αύριο δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, η Φινλανδία δεν θα ψηφίσει και θα πάμε σε δάνειο – γέφυρα. Όσοι θέλουν να το ρισκάρουν μπορούν να καταψηφίσουν το αίτημα μας για το κατεπείγον».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι χρειάζονται 19 βήματα για να φτάσουμε στην πρώτη πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, ενώ αποκάλυψε πως «ρωτήσαμε τον ESM αν υπάρχει πρόβλεψη για δάνειο-γέφυρα αν δεν πετύχουμε τη συμφωνία. Μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο. Είναι αυτό με τα 19 βήματα που τελειώνει στις 19 Αυγούστου».

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε αργά τη νύχτα το άνοιγμα της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο νόμου με το κείμενο της συμφωνίας στην όποια κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους της χώρας.

Η απόφαση προτάθηκε από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (μειοψήφησε το ΚΚΕ με το επιχείρημα ότι θέλει να αποτρέψει την ψήφιση μνημονίου).

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου εισηγήθηκε την πρόταση να ανοίξει τα Κοινοβούλιο, ενώ είπε ότι θα προτείνει η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα από εδώ και στο εξής οι συνεδριάσεις της να είναι δημόσιες.