δημόσιο-ιστορία-μου-αμαρτία-μου-250344
ΔΗΜΟΣΙΟ | 11.08.2013 | 10:32

Δημόσιο: Ιστορία μου, αμαρτία μου…

Απίστευτες ιστορίες αμαρτιών δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτονται έπειτα από μακρόχρονη έρευνα στις πειθαρχικές υποθέσεις που φτάνουν στους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς.

Ενδεικτική είναι έρευνα της εφηρίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που αποκαλύπτει διάφορα περιστατικά καθημερινής τρέλλας στο Δημόσιο, όπως αυτό που εφοριακός επί τέσσερα χρόνια δεν είχε υποβάλει δήλωση, λόγω «απέχθειας».

Ο συγκεκριμένος εφοριακός δεν είχε υποβάλλει δήλωση επί τέσσερα και ξαφνικά, τον Αύγουστο του 2010 τις έκανε όλες μαζί. Για όλες προέκυπτε ότι χρωστούσε μερικές εκατοντάδες ευρώ, τα οποία είχε εξοφλήσει μαζί με το πρόστιμο για το εκπρόθεσμο των δηλώσεων. καθυστερούσε. Τα ίδια είχε κάνει και την περίοδο 2002 – 2006.

Τον Μάιο του 2012 που εκλήθη από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να καταθέσει για το συμβάν, απάντησε: «αναγνωρίζω ότι για λόγους αμέλειας, ίσως και απέχθειας στη διαδικασία, δεν υπέβαλα εμπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών αυτών»

Η απάντηση προκάλεσε την απορία του πρόεδρου ο οποίος τον εύλογα τον ερώτηε: «Εάν εσείς που είστε υπάλληλος και ασχολείστε σε ΔΟΥ δεν είστε συνεπής με τις φορολογικές σας υποχρεώσεις, τι θα κάνουν οι πολίτες εάν τους δίνετε τέτοιο παράδειγμα;»

Και ο εφοριακός απαντά αφοπλιστικά: “Κάθε άλλο, στη δουλειά μου είμαι τυπικός. Αναγνωρίζω ότι ήταν σφάλμα μου, άλλωστε πλήρωσα τη σχετική οικονομική επιβάρυνση και σκοπεύω να είμαι πλέον ιδιαίτερα προσεκτικός με το θέμα των προθεσμιών”.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά ανακοινώθηκε και η ποινή του για ανάξια διαγωγή υπαλλήλου. Η απόφαση ήταν ομόφωνη (5-0) και επέβαλε την “έγγραφη επίπληξή” του.

Σε άλλη περίπτωση εφοριακός είχε εφεύρει κόλπο ώστε φορολογούμενοι  να αποφεύγουν τα πρόστιμα φορολογούμενος σε περίπτωση που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Το τρικ ήταν απλό: ο εφοριακός ήταν πρόθυμος να πάρει το ρίσκο και να συμπληρώσει ψευδείς αριθμούς πρωτοκόλλου κατάθεσης, χωρίς μάλιστα να έχει τη σχετική αρμοδιότητα και, φυσικά, χωρίς να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους.

Το συγκεκριμένο αδίκημα, εκτός από πειθαρχικό είναι και ποινικό, ενώ η απόφαση ακόμα εκκρεμεί. Όσον αφορά την πειθαρχική ποινή, το Συμβούλιο που εξέτασε την υπόθεση αποφάσισε να επιβάλει στον πρώην πια εφοριακό υπάλληλο πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών.

Σε άλλη περίπτωση εφοριακός, «τσέπωνε» χρήματα της διαχείρισης του Γραφείου Παρακαταθηκών, με τον έλεγχο να δείχνει ότι είχε καταχραστεί  πάνω από 55.000 ευρώ.

Πως το έκανε; Ή εξέδιδε εντάλματα όπου αναγράφονταν ποσά μεγαλύτερα από αυτά που έπρεπε, ή παραποιούσε τα αναγραφόμενα ποσά στα εντάλματα και τα γραμμάτια ή έγραφε στο βιβλίο του ταμείου ποσά μεγαλύτερα των πραγματικών.

Και έτσι τσέπωνε τη διαφορά που προέκυπτε, η οποία έφτανε και τις 5.000 – 6000 ευρώ ανά γραμμάτιο.

Αφού οι ελεγκτές έπιασαν την εφοριακό, εκείνη κατέθεσε τον Ιούνιο του 2006 10.000 ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 πούλησε ένα ακίνητο και επέστρεψε άλλα 8.000 ευρώ.

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, με ψήφους τρεις υπέρ και δύο κατά, της επέβαλε ποινή  προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών της.

Τα δύο μέλη που ήταν κατά της προαναφερόμενης ποινής και υπέρ της έγγραφης επίπληξης αιτιολόγησαν το σκεπτικό τους ότι η εφοριακός έχει τιμωρηθεί επαρκώς καθώς έχει τεθεί σε δυνητική αργία από το 2006, οπότε και άρχισε η περικοπή των αποδοχών της.

Επίσης εφοριακός είχε λάβει τη θέση της προέδρου του ΔΣ, ΚΤΕΛ νομού της Νότιας Ελλάδας  παρά σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών το 2007 με την οποία της δινόταν άδεια να συμμετέχει αλλά «αποκλειστικά και μόνο ως απλό μέλος» και υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα παρεμποδίζεται η άσκηση των υπηρεσιακών της καθηκόντων».

Η εφοριακός όχι μόνο δεν παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του ΔΣ, αλλά επανεξελέγη το 2010 για ακόμη μία τετραετία.

Το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο την κάλεσε σε απολογία το 2011, ωστόσο εκείνη δεν υπέβαλε ούτε απολογητικό υπόμνημα.

Έτσι, το 2012 το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η εφοριακός είναι ένοχη για παράβαση καθήκοντος και επέβαλε ποινή προστίμου ίσου με τις αποδοχές τριών μηνών.

Σε ακόμη μία περίπτωση, υπάλληλος του ΣΔΟΕ χρησιμοποιούσε συστηματικά τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα για να πηγαίνει στο σπίτι του μετά τη δουλειά.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αποδείχθηκε ότι ο δημόσιος υπάλληλος παραποιούσε τα δελτία κίνησης των οχημάτων, έτσι ώστε να καλύπτει τα ίχνη του. Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι ο ίδιος εφοριακός είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογουμένων με εικονικά στοιχεία.

Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων ελέγχων βρέθηκε και άλλος υπάλληλος του ΣΔΟΕ να έχει υποπέσει σε παράπτωμα: ο εφοριακός ασκούσε «φορτική πίεση κυρίως στα μέλη της ομάδας ελέγχου αλλά και στους προϊσταμένους του τμήματός του και της Διεύθυνσής του προκειμένου να διαγράψουν τις παραβάσεις της επιχείρησης του συγγενούς του».

Και για άλλους δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας οι επιθεωρητές αποφάσισαν ότι επέδειξαν αμέλεια κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, καθώς έκαναν ελλιπείς ελέγχους σε θέματα αρμοδιότητάς τους.