δημόσιο-σε-δημόσια-διαβούλευση-το-ν-σ-γ-104194
ΔΗΜΟΣΙΟ | 06.07.2016 | 00:01

Δημόσιο: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για την κινητικότητα

Σήμερα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τα νομοσχέδιο για την κινητικότητα, όπως ανακοίνωσε κατά τα διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Στόχος, όπως είπε, είναι οι μετακινήσεις των υπαλλήλων να γίνονται με διαφάνεια αλλά και αμεσότητα, καθώς υπολογίζεται ότι ο μέσος χρόνος θα μειωθεί στους δύο μήνες από ένα έως και τρία χρόνια που έφτανε μέχρι σήμερα.

Όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος υπουργός στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή άμεσα μετά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, με στόχο να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στις επόμενες 10 ημέρες.

«Βασική αρχή της νέας κινητικότητας είναι η εξής: ελευθερία στους εργαζόμενους να κάνουν τις επιλογές του. Η λογική του συστήματος είναι ότι ο υπάλληλος δεν θα είναι φυλακισμένος στον χώρο εργασίας του. Στόχος είναι να έχουν όλοι το δικαίωμα συμμετοχής και δεν θα υπάρξουν στεγανά», είπε μεταξύ άλλων ο κ. αναπληρωτής υπουργός, κάνοντας λόγο για ένας πλαίσιο «κινητικότητας αναγκών», δηλαδή που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες υπηρεσιών, όσο και υπαλλήλων.

Όπως τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, “με την κινητικότητα το υπουργείο θα επιχειρήσει έναν πρώτο εξορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ στη συνέχεια θα επιχειρήσει να καλύψει τα περισσότερα κατά το δυνατόν κενά, ιδίως σε κρίσιμους τομείς, με τις προσλήψεις που θα ακολουθήσουν. Στόχος, όπως είπε είναι αφενός να καλυφθούν -στο βαθμό που είναι εφικτό- κάποια από  τα τεράστια κενά που υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση εξαιτίας της υποστελέχωσής της και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στο προσωπικό του δημόσιου τομέα, προκειμένου να απασχολείται σε τομείς, υπηρεσίες και περιοχές, που αποτελούν επιθυμία και προτεραιότητά  του.”

Παράλληλα ο κ. Βερναρδακης, τόνισε ότι “θα δοθούν βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα για τους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα σε παραμεθόριες, απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές”

Νσ σημειωθεί ότι το μέτρο  της κινητικότητας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και για την διασφάλιση τόσο της διαφάνειας όσο και της εύρυθμης λειτουργίας  του Δημόσιου Τομέα, η διαδικασία θα εποπτεύεται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, στην οποία θα συμμετέχουν και δύο μέλη της διοίκησης του ΑΣΕΠ.

Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ύπαρξη ψηφιακού οργανογράμματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας φορέας στη διαδικασία κινητικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση όλων των δομών του Δημοσίου με στόχο την ανάρτηση των νέων ψηφιακών οργανογραμμάτων.

Ο Χρ. Βερναρδάκης υπογράμμισε πάντως ότι το θέμα της υποστελέχωσης στη Δημόσια  Διοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από την κινητικότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ένα συγκεκριμένο σύστημα προσλήψεων.

Τι είχε γράψει η aftodioikisi.gr

Να σημειωθεί ότι όπως έχει γράψει και επιβεβαίωσε σήμερα ο κ. Βερναρδάκης, η aftodioikisi.gr:

Η κινητικότητα μεταξύ φορέων αφορά στην κάλυψη κενών θέσεων και θα έχει πλήρως εθελοντικό χαρακτήρα.

Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα θα έχει την μορφή απόσπασης του υπαλλήλου με προσωρινό χαρακτήρα για την κάλυψη αναγκών.

Θα παρέχονται κίνητρα σε όσους επιλέξουν παραμεθόριες περιοχές και νησιά. Τα κίνητρα θα έχουν σχέση με την μισθολογική και την βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων. Η αποκάλυψη ήρθε σήμερα από τον ίδιο τον υπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνεργασία που έχει ξεκινήσει ήδη με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ώστε -πέρα από τα προβλεπόμενα βαθμολογικά κίνητρα- να επιτευχθούν και μισθολογικά στο μέλλον για τις θέσεις που προαναφέραμε.

Μετά το διορισμό ή τη μετάταξη στη νέα θέση θα υπάρχει υποχρέωση παραμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον τρία χρόνια).

Ποιοι συμμετέχουν

Στην κινητικότητα μετέχουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ εξαιρούνται τομείς όπως Υγείας και Πρόνοιας, οι ένστολοι και οι δικαστικοί λειτουργοί. Παρ’ όλα αυτά, χρήση του νέου πλαισίου μετακινήσεων μπορούν να κάνουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι στα νοσοκομεία (εξαιρούνται, δηλαδή, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό).

Προφανώς θα επιτραπούν μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά για αυτούς θα ισχύουν οι διατάξεις για την ενδοϋπουργική κινητικότητα, πλαίσιο με το οποίο θα επιτρέπονται αποσπάσεις μεταξύ του υπουργείου και των νομικών προσώπων ή των γραμματειών που εποπτεύει, με απόφαση του οικείου υπουργού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νέου συστήματος.

Ακόμη θα επιτρέπονται αποσπάσεις για συνυπηρέτηση με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί σε υπηρεσία άλλου νομού κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε αποσπάσεις εκτός νομού Αττικής. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν θα ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Μετά τη διετία θα επανεξετάζεται ενδεχόμενο αίτημα παράτασης της απόσπασης.

Το νέο σύστημα κινητικότητας δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς, όπως είπε ο κ. Βερναρδάκης, σήμερα, διευκρινίζοντας όμως ότι εάν ένα εκπαιδευτικός θέλει να μεταφερθεί σε θέση (για παράδειγμα) διοικητικού υπαλλήλου, θα έχει αυτήν την δυνατότητα.

Σε ό,τι αφορά σε φορείς και επιχειρήσεις των ΟΤΑ το προσωπικό μετατάσσεται σε θέσεις των Δήμων, διατηρώντας μάλιστα την προσωπική διαφορά στον μισθό του, καθώς κάτι ανάλογο προβλέπεται για όλους τους μετατασσόμενους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Η σχέση εργασίας των υπαλλήλων αυτών παραμένει μάλιστα η ίδια. Η ίδια διάταξη αφορά και το προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις, αλλά και το μόνιμο και με αορίστου χρόνου συμβάσεις.

Παράλληλα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ καθώς πλέον δεν χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών επιτρέπεται η απόσπαση ως και για 2 χρόνια προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν μεταταχθεί ή έχουν μεταφερθεί σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού διατηρούν την προσωπική διαφορά στον μισθό τους.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν μεταταχθεί σε άλλες θέσεις θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, πλην αυτών που εντάχθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά στους σχολικούς φύλακες δίδεται η δυνατότητα απασχόλησής τους σε εγκαταστάσεις και κτίρια πλην των σχολικών εφόσον δεν επηρεάζεται η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.

Θα συσταθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας, η οποία θα έχει συντονιστικό ρόλο στη διενέργεια του προγράμματος κινητικότητας και, κυρίως, στην αξιολόγηση των αιτημάτων κάλυψης αναγκών σε προσωπικό και την επίλυση των αναφυόμενων προβλημάτων.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Κινητικότητας στην οποία θα δημοσιεύονται όλες οι προκηρύξεις από τους φορείς υποδοχής, ώστε να είναι ευκολότερο να βρει ένας υπάλληλος την θέση που επιθυμεί.

Για τις 11 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κινητικότητα κάντε κλικ ΕΔΩ 

Για τις διευκρινίσεις του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Δημήτρη Τσουκαλάς μέσω της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr κάντε κλικ ΕΔΩ