από-30-δήμους-ξεκινάει-το-επίδομα-αλληλε-111682
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 20.05.2016 | 13:39

Από 30 δήμους ξεκινάει το Επίδομα Αλληλεγγύης – Συνεχίζεται & το Βοήθεια στο Σπίτι

Για τα επόμενα τρία χρόνια είναι διασφασλισμένη η συνέχιση λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» μέσω  μέσω κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό υπογράμμισε στα στελέχη της ΚΕΔΕ που συναντήθηκαν σήμερα μαζί της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

Παράλληλα η κ. Φωτίου τόνισε ότι η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος (δείτε της σχετική τροπολογία ΕΔΩ) Αλληλεγγύης θα γίνει πιλοτικά από τα μέσα Ιουλίου σε 30 δήμους της χώρας, με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και ανάλογα με την ανεργία που πλήττει την κάθε περιοχή, με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου στους Δήμους όλης της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2017.

Μάλιστα διευκρίνισε πως στους Δήμους που δεν θα ενταχθούν στην πρώτη φάση του προγράμματος θα συνεχιστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων ανθρωπιστικής κρίσης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής μιλώντας στη Βουλή η κ. Φωτίου τόνισε ότι “το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε όλη τη χώρα”.

Να διατηρηθούν όλες οι Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Παράλληλα στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριελήφθη και η δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας τα οποία θα στεγάζονται σε 250 δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της ΚΕΔΕ τόνισαν την ανάγκη διατήρησης όλων των Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας αλλά και των κοινωνικών προγραμμάτων που λειτουργούν στους Δήμους και απευθύνονται σε ευπαθείς ομάδες πολιτών.

Σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές φτώχειας, με δεδομένο ότι η τελευταία παράταση λειτουργίας τους λήγει στα τέλη Ιουνίου, η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ επισήμανε στην υπουργό ότι η κεντρική κυβέρνηση και οι Περιφέρειες, μέσω των ΠΕΠ, οφείλουν να μεριμνήσουν άμεσα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους προκειμένου να μην μείνουν στον αέρα χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά και να μην μείνει αναξιοποίητη η εργασιακή εμπειρία των εργαζομένων που απασχολούνται στις συγκεκριμένες δομές. «Πρέπει να υπάρξει σταθερό καθεστώς απασχόλησης και σταθερή ροή χρηματοδότησης για την πληρωμή των εργαζομένων και την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών προγραμμάτων», τονίστηκε χαρακτηριστικά.