ανεξάρτητες-αρχές-συναίνεση-για-παρε-124828
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 17.02.2016 | 12:01

Ανεξάρτητες Αρχές: Συναίνεση για παρεμβάσεις ενίσχυσης του έργου τους

Η ενδυνάμωση του θεσμού των Ανεξάρτητων Αρχών, η βελτίωση της λειτουργίας και της απόδοσής τους μόνο θετικές επιπτώσεις θα έχει τόσο για τον Πολίτη όσο και για την ίδια την Πολιτεία. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών (ΟΕΑΑ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.) την 3η Επιστημονική Ημερίδα της με θέμα «Ανεξάρτητες Αρχές (ΑΑ): Από τη Θεωρία στην Πράξη»

Όπως τονίστηκε κομβικά σημεία, απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, είναι η τήρηση των συνταγματικών επιταγών τόσο ως προς τη λειτουργία των Αρχών όσο και ως προς την έγκαιρη επιλογή των μελών των Διοικήσεών τους από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και η διασφάλιση της υπηρεσιακής και μισθολογικής εξέλιξης του προσωπικού των Αρχών που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες”.

Στην πλειονότητά τους, οι συμμετέχοντες ομιλητές συμφώνησαν πως οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία μίας σύγχρονης δημοκρατικής Πολιτείας. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η μεγάλη τους συμβολή σε μία σειρά τομέων, ενώ τονίστηκε η ιδιαιτέρως επιτυχημένη ανταπόκριση στα καθήκοντά τους που συνδέεται με το υψηλής επάρκειας και προσόντων στελεχιακό τους δυναμικό.

«Χρειαζόμαστε καλύτερες κι αποτελεσματικότερες αρχές. Αρχές που ν΄ ανταποκρίνονται στα της πολιτείας Έχουμε γνώση κι ικανότητα για να συνεισφέρουμε προς αυτήν την κατεύθυνση – αρχές κι από την πολιτεία. Να συμφωνήσουμε όλοι στα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν λειτουργία κι αποτελεσματικότητα. Να συζητηθούν όλα όσα θα αποτελέσουν βάση» σημείωσε ο Γεώργιος Καββαδάς, πρόεδρος ΟΕΑΑ.

«Από την επικαιρότητα ξέρουμε τη δυστοκία που υπάρχει για την πλαισίωση των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε στις καινούργιες συνθήκες να ανταποκριθούν. Σημαντικός σταθμός για τις ανεξάρτητες αρχές ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος 2001» τόνισε η κα Τασία Χριστοδουλοπούλου Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής και προσέθεσε:

«Οι εποχές αλλάζουν, η πολιτική κρίση δεν θεραπεύεται , να δούμε και να αναστοχαστούμε νέους τρόπους να βρουν να ξανατύχουν εμπιστοσύνης πολιτικής και κοινωνίας».

«Η λειτουργία δεν μπορεί να ακυρώνει την πολιτική ευθύνη. Οι θεσμοί, όπως κι οι νόμοι έχουν συγκεκριμένα πολιτικά όρια. Χρειάζονται ανατροπές και βαθιές κοινωνικές αλλαγές για να υπάρξει προέκταση» ήταν η αναφορά του Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή ΚΚΕ.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταγράφονται «αλλεπάλληλα κρούσματα μπούλινγκ με ευθείες απειλές για τα μέλη αρχών που απλώς προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Θέλουμε να φτιάξουμε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, για να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα και θα δώσουμε και θα απαλείψουμε τις θεσμικές εκτροπές του τελευταίου έτους κι αν υπάρχει αντιθετική συμπεριφορά για να εκφοβιστούν, έχω σωρηδόν καταγγελίες στο γραφείο μου στο διάστημα, ή παρόμοιες τροπολογίες και θα τις ανατρέψουμε και ιδιότυπο καθεστώς» ανέφερε.

«Στηρίξτε τις Αρχές, στηρίξτε εύρυθμη λειτουργία του κράτους στο μείζον να ακυρώσουμε να κατεδαφίσουμε το πελατειακό κράτος αν θέλουμε να ελπίζουμε στην έξοδο από την κρίση, χρεωκοπία του μοντέλου του πελατειακού κράτους» σημείωσε ο Παναγιώτης Καρακατσούλης, ΠΟΤΑΜΙ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τ. Κουίκ τόνισε ότι είναι αναγκαία η συγχώνευση κάποιων αρχών. «Οι ανεξάρτητες αρχές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μπαίνουν ως εμπορεύσιμο πολιτικά αντικείμενο μεταξύ των κομμάτων.Θα πρέπει να είναι οι ναοί προάσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη και θα βοηθούν στο πλαίσιο ισονομίας, ισοπολιτείας» τόνισε.