αναπτυξιακός-νόμος-ντεμπούτο-με-δύο-τ-81012
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.11.2016 | 15:38

Αναπτυξιακός νόμος: Ντεμπούτο με δύο τουριστικές επενδύσεις

Δύο ξενοδοχεία είναι τα πρώτα επενδυτικά σχέδια που «προβιβάστηκαν» για στήριξη με βάση το νέο αναπτυξιακό που φέρει τη σφραγίδα του νυν υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του ειδικού Γραμματέα Λόη Λαμπρινίδη.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που ισχύει από το καλοκαίρι θέτει πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο. Κι αυτό, σύμφωνα με το νομοθέτη, για να επιτευχθεί διασπορά των ωφελούμενων από τις κρατικές ενισχύσεις, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τους παλιότερους νόμους, όπου πολλά χρήματα πήγαιναν σε λίγους. Αυτό βέβαια είναι ένα σημείο που έχει συναντήσει την αντίδραση πολλών επιχειρηματικών παραγόντων. Στόχος του νόμου είναι να στηρίξει επενδύσεις που θα φέρουν πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2022, ενώ θα παράσχει χρηματοδοτικά κίνητρα συνολικού -αρχικού- ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Στο νέο αναπτυξιακό νόμο έχει διασφαλισθεί αρχική χρηματοδότηση 3,6 δισ. ευρώ: 600 εκατ. από το ΕΣΠΑ, περίπου 1,3 δισ. από το εθνικό ΠΔΕ και το υπολειπόμενο ποσό ως φορολογικές ελαφρύνσεις στους φορείς των επενδυτικών σχεδίων. Το συνολικό διαθέσιμο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά από τη χρήση των χρηματοοικονομικών εργαλείων. Για τις ξένες και ελληνικές μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, εισάγει 12ετές ασφαλές περιβάλλον, σε περίπτωση επιδείνωσης της φορολόγησης, αλλά, αν βελτιωθεί η φορολόγηση, τότε θα επωφεληθούν και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένες στο νόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου αναφερόμενος στο νέο αναπτυξιακό νόμο σε συνέντευξή του χτες στην ΕΡΤ και τον Πάνο Χαρίτο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απόδοση του νέου πλαισίου στήριξης των επενδύσεων. «Είμαι πολύ αισιόδοξος», τόνισε. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει πάνω από 500 αιτήσεις. Είναι μικρές επενδύσεις αλλά είναι 500. Το κλίμα αλλάζει. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ομογένεια από τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε. Σημείωσε δε ότι πέρα από το ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την EBRD, χρειάζονται και ιδιωτικές επενδύσεις. «Η ανάπτυξη θα έρθει υπό προϋποθέσεις: το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση. Μετά την β’ αξιολόγηση το επενδυτικό κοινό θα δει ότι η Ελλάδα έχει σταθερότητα. Αυτό περιμένουν να δουν όλοι. Η Ελλάδα θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση και ο επενδυτής θα ξέρει ότι υπάρχει ένας «τελευταίος αγοραστής» για τα ομόλογα που διακρατεί» τόνισε.

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομίας ο επενδυτής στην Ελλάδα έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Ως μέλος της ευρωζώνης η χώρα έχει μια σταθερότητα. Δεύτερον, είναι εύκολη η διοχέτευση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρώπη. Παράλληλα υπάρχει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που είναι πρόθυμο να δουλέψει.

Προσέθεσε ότι υπάρχουν δελεαστικά κίνητρα για τους νέους επενδυτές, όπως το γεγονός ότι ξέρουν ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι. Παράλληλα, η Ελλάδα έχει σταθερό νόμισμα που δεν έχει η Βουλγαρία.