αναγνωρίστηκε-η-δεύτερη-ιαματική-πηγ-119836
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 18.01.2018 | 18:52

Αναγνωρίστηκε η δεύτερη ιαματική πηγή στην Αττική –Ποια είναι

Τροπολογία για τον φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι ο φόρος διαμονής βαρύνει, σε κάθε περίπτωση, τον διαμένοντα στο ξενοδοχειακό κατάλυμα, δωμάτιο ή διαμέρισμα, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση σχετικού παραστατικού.

Η απόδοση του φόρου γίνεται από την επιχείρηση στη Φορολογική Διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα.

Αναγνωρίστηκε ως ιαματική η πηγή Αιξωνής Γλυφάδας, με απόφαση που υπέγραψε η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Πρόκειται για την δεύτερη στην Αττική αναγνωρισμένη ιαματική πηγή μετά τη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Οι αναγνωρίσεις ιαματικών πόρων εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού και εν προκειμένω την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας-ευεξίας και την ανάδειξη νέων ιαματικών προορισμών.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος «πηγή Αιξωνής » του Δήμου Γλυφάδας (γεώτρηση αντλούμενη) για λουτροθεραπεία, με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες καθώς και για παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Επίσης, με απόφαση της Υπουργού, αναγνωρίζεται ως ιαματικός φυσικός πόρος το «νερό Πηγής Πρέβεζας» του Δήμου Πρέβεζας με τρόπο χρήσεως τη λουτροθεραπεία, και με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις νευρικού συστήματος.

Οι δύο νέες αναγνωρίσεις δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 4744/τεύχος Β΄ /29.12.2017 και αναρτήθηκαν στη Διαύγεια στις 17.1.2018.

Κατά την αρχαιότητα η Γλυφάδα (Αρχαία Αιξωνή) θεωρούνταν η λουτρόπολη της Αττικής.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των πρώτων δειγμάτων το νερό στο συγκεκριμένο σημείο της Γλυφάδας είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και η θερμοκρασία του κυμαίνεται από 37 έως 40 βαθμούς Κελσίου.