αικ-σαββαΐδου-χωρίς-τέλος-επιτηδεύμα-198972
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 03.10.2014 | 09:07

Αικ. Σαββαΐδου: Χωρίς τέλος επιτηδεύματος τα μπλοκάκια με μηδενικά έσοδα

«Τέλος» στο τέλος επιτηδεύματος για τους υπόχρεους με μπλοκάκια που εμφανίζουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα ετοιμάζεται να βάλει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου που εκπονείται από την κυβέρνηση για άρση των αδικιών και ελάφρυνση των φορολογουμένων, η κα Σαββαΐδου θα εισηγηθεί την κατάργηση του εν λόγω τέλους για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια.

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, το τέλος επιτηδεύματος είναι στα 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι για χιλιάδες υπόχρεους η κατάργησή του θα είναι μια σημαντική «τονωτική ένεση» στα έσοδά τους.

Ειδικά πάντως για την ενίσχυση των εσόδων, στην τελική ευθεία βρίσκεται η λειτουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, που θα επιφορτιστεί με τους προληπτικούς ελέγχους στην αγορά και έως το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα έχει γνώση στην εφαρμογή και των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

Θα πρέπει δε να υπογραμμιστεί ότι εντός του νέου ΣΔΟΕ θα δημιουργηθεί και μια μικρότερη ομάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.

Λάθος προσαυξήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά το νέο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ, καθώς στους λογαριασμούς αρκετών ιδιοκτητών στο Taxis εμφανίστηκε ως ληξιπρόθεσμο χρέος το ποσό της πρώτης δόσης που είχαν ήδη πληρώσει, στελέχη της ΓΓΔΕ υπογράμμιζαν χθες ότι θα λυθεί άμεσα, αφού το φαινόμενο παρουσιάζεται κάθε μήνα και σε κάθε πληρωμή που γίνεται μέσω των τραπεζών και όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ.

Επεσήμαιναν συγκεκριμένα ότι για όλα «ευθύνεται» το σύστημα ΔΙΑΣ, το οποίο αντί να εμφανίζει άμεσα την πληρωμή καθυστερεί, με αποτέλεσμα στο Taxis να καταγράφεται η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους.

Οι προσαυξήσεις φυσικά αυτές, όπως έλεγαν χθες οι παράγοντες της ΓΓΔΕ, θα διαγραφούν και σύντομα το σύστημα θα διορθωθεί.

Από την άλλη πλευρά, τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι ήδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται σε συνεννόηση με όλα τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αυξηθούν τα «κανάλια» μέσω των οποίων οι υπόχρεοι θα μπορούν να εξοφλήσουν φόρους, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των τελευταίων εικόνων συνωστισμού έξω από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι εξετάζεται αν είναι δυνατή η πληρωμή φόρων μέσω των ΑΤΜ ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων πληρωμής λογαριασμών και πιστωτικών καρτών που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά τραπεζικά καταστήματα.

Συμψηφισμοί και με ΕΝΦΙΑ

«Τέλος» βάζει πάντως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και στην «ασυλία» συμψηφισμών με τον ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο που απαγόρευε τους συμψηφισμούς με οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ ίσχυε έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από τον τρέχοντα μήνα ενεργοποιούνται εκ νέου οι συμψηφισμοί και επομένως όσοι δεν έχουν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και δικαιούνται επιστροφές φόρων, θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράξουν μόνο το ποσό που απομένει από τη διαφορά μετά την παρακράτηση του ΕΝΦΙΑ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων δεν θα συμψηφίζονται μόνο με επιστροφές φόρου εισοδήματος, αλλά και με ασφαλιστικές εισφορές, γεγονός που σημαίνει ότι μεγαλύτερες στο εξής καθυστερήσεις όσον αφορά τις επιστροφές θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συγκεντρωτικές ανά τρίμηνο

Από το 2015 οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο και όχι κάθε μήνα, σύμφωνα με απόφαση που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο διευκόλυνσης των επιτηδευματιών και απλοποίησης των διαδικασιών.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και με χθεσινή απόφαση (ΠΟΛ. 1207/18.9.2014) της κας Σαββαΐδου προβλέπεται ότι «ειδικά οι καταστάσεις του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το χρόνο υποβολής του τέταρτου τριμήνου του έτους αυτού, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2015».

Πηγή: Ναυτεμπορική