τι-σημαίνει-επιστράτευση-ποιες-οι-κυ-210648
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 05.07.2014 | 11:18

Τι σημαίνει επιστράτευση – Ποιες οι κυρώσεις – Τι επιδιώκει η κυβέρνηση

Ακόμη μια φορά η κυβέρνηση βγάζει από το «οπλοστάσιο» της την επιστράτευση και την επίταξη των υπηρεσιών εργαζομένων, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Με τη σχετική κυβερνητική απόφαση να ανακοινώνεται το πρωί του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους, καθώς, όπως έχουν περιγράψει και σε άλλες περιπτώσεις επιτάξεων, στην περίπτωση κατά την οποία ο επιστρατευμένος εργαζόμενος δεν εμφανιστεί στην εργασία του, απολύεται και ταυτόχρονα του επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις.

Ας σημειώθεί ότι υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, όπως του ΜΕΤΡΟ, που βρίσκονται ακόμα υπό καθεστώς επιστράτευσης για τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, όταν και τότε η κυβέρνηση είχε προβεί σε ανάλογες ενέργειες σε μία προσπάθεια να περιορίσει το μέτωπο των κινητοποιήσεων. Ανάλογη περίπτωση σημειώθηκε στους ναυτεργάτες τα τελευταία χρόνια

Σύμφωνα με εργατολόγους, η διαδικασία μπορεί να στοιχίσει το δικαίωμα στους υπαλλήλους της επιχείρησης να ασκήσουν απεργία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθότι σε κάθε περίπτωση η άρση του μέτρου της επιστράτευσης γίνεται και πάλι με απόφαση της κυβέρνησης, όταν και όποτε κρίνει αναγκαίο εκείνη ότι πρέπει να γίνει αυτό.

Νομικοί επιστήμονες, εργατολόγοι και συνταγματολόγοι, χαρακτηρίζουν το μέτρο από εξαιρετικά αυστηρό έως και αυταρχικό. Εξηγούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και υποστηρίζουν ότι δεν επιτρέπεται η επίταξη υπηρεσιών για σκοπούς άλλους από κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας, θεομηνίες, πολέμους κλπ, και κυρίως η χρησιμοποίησή τους ως αντιαπεργιακού μηχανισμού, η μετατροπή τους δηλαδή από συνταγματικό μέσο θεραπείας πολεμικών και κοινωνικών αναγκών σε μέσο καταστολής και ελέγχου απεργειακών διεκδικήσεων.