θεσσαλία-μπελάδες-για-προϊσταμέν-41280
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 15.05.2017 | 08:15

Θεσσαλία: “Μπελάδες” για προϊσταμένους στην Αποκεντρωμένη (απόφαση)

«Μη σύννομες» χαρακτηρίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), με πρόσφατη γνωμοδότησή του, τις αποφάσεις της πρώην γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Καλλιόπης Γερακούδη που αφορούν στον ορισμό γενικών διευθυντών σε Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης.

Μια περίπλοκη νομικά υπόθεση, που θα κληθεί να ξεκαθαρίσει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας ο οποίος, είναι στέλεχος Δημόσιας Υπηρεσίας της Μαγνησίας και, αναμένεται να τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση.

Το ΝΣΚ, μετά από τακτική συνεδρίαση της Β’ Ολομέλειάς του, στις 9 Μαρτίου 2017, γνωμοδοτεί αρνητικά για τις τοποθετήσεις Διευθυντών που το 2014 – 2015 είχαν προκαλέσει τις δημόσιες αντιδράσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας.

Ο Σύλλογος μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο τότε, για «συνοπτικές διαδικασίες» παραμονές των εθνικών εκλογών του 2015 και για επιλογή υπαλλήλων «αν και υπήρχαν υπάλληλοι με ανώτερο βαθμό, καταστρατηγώντας κάθε αντικειμενικό κριτήριο» καταλογίζοντας ουσιαστικά πολιτικές προθέσεις στην κ. Γερακούδη κάνοντας ακόμη λόγο και για «κύκνειο άσμα μιας σειράς μεθοδεύσεων».

Πέρα από τη διάσταση που προσέδωσε στην υπόθεση ο Σύλλογος Υπαλλήλων, το Νομικό Συμβούλιο αποφαίνεται ότι αρμόδιο όργανο για «να προβεί στην ανάκληση των αποφάσεων τοποθέτησης προϊσταμένων» είναι ο ασκών σήμερα χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, που αποτελεί το ένα από τα τρία πρόσωπα που ορίσθηκαν Γενικοί Διευθυντές και για τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών απηύθυνε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο.

Το ΝΣΚ κλήθηκε να αποφανθεί με βάση – όπως σημειώνεται στη γνωμοδότηση με αριθμό 56/2017 – «το υπ’ αριθμ. 27136/29-7-2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών/Γεν. Διεύθυνση Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης/ Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων/Τμήμα Οργάνωσης Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Ερώτημα: Ερωτάται, ενόψει των κειμένων διατάξεων και του πραγματικού της υποθέσεως, όπως αυτό προκύπτει από το έγγραφο του ερωτήματος και τα στοιχεία που το συνοδεύουν, ποιο είναι το αρμόδιο όργανο για να προβεί στην ανάκληση των αποφάσεων τοποθέτησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας».

Το ερώτημα έχει και άλλα σκέλη, όπως μεταξύ άλλων «αν πρέπει να αναζητηθούν» από τους υπαλλήλους «οι οποίοι λόγω της τοποθέτησής τους ως Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων κατετάγησαν, παρά τον νόμο, στον Α’ βαθμό με την αντίστοιχη χορήγηση του βασικού μισθού του βαθμού αυτού, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τα ποσά που εισέπραξαν λόγω της κατάταξής τους αυτής».

Το ΝΣΚ στην πολυσέλιδη γνωμάτευσή του παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης και την αλληλογραφία που έχει προηγηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «με τα υπ’ αριθ. πρωτ. 10054/21-4-2015 και 5386/08.06.2015 έγγραφά της προς τη Γ.Δ. Εσωτερικής Λειτουργίας / Διεύθυνση Διοίκησης της ανωτέρω Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η ερωτώσα υπηρεσία (σ.σ. το Υπουργείο Εσωτερικών) διατυπώνει την άποψη ότι δεν είναι σύννομες οι προαναφερόμενες αποφάσεις της τότε Γενικής Γραμματέως και την καλεί να τη συνεκτιμήσει, κατά την άσκηση της διακριτικής της ευχέρειας, για την ανάκληση των αποφάσεων αυτών.

Απαντώντας στο πρώτο από τα ανωτέρω έγγραφα, η Γ.Δ. Εσωτερικής Λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας αναφέρει, με το υπ’ αριθ. 6801/76913/4-5-2015 έγγραφό της, ότι όλες οι τοποθετήσεις προϊσταμένων σε οργανικές μονάδες της εν λόγω Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι νόμιμες, διότι οι τοποθετηθέντες πληρούσαν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που προβλέπονται στα άρθρα 84 και 85 του ΥΚ, όπως ισχύουν, καθώς και στο άρθρο 51 παρ. 1β του ν. 3905/2010, περαιτέρω δε ότι οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν χωρίς εφαρμογή του άρθρου 87 του ΥΚ, περί αναπλήρωσης προϊσταμένων, ότι ο αριθμός των ασκούντων χρέη προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων με σχετική απόφαση ανέρχεται σε 300 περίπου υπαλλήλους και ότι ενδεχόμενη ανάκληση όλων αυτών των τοποθετήσεων θα καθιστούσε αδύνατη τη λειτουργία του φορέα τους».

«Εάν ανακληθούν οι πράξεις 12466/13080/04-07-2014 και 14392/152845/05-08-2014 της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας» προστίθεται στη Γνωμοδότηση με τις οποίες οι δύο υπάλληλοι «τοποθετήθηκαν Προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης, ως μη σύννομες, η ανάκληση αυτή ανατρέχει στο χρόνο έκδοσής τους, οπότε θεωρείται νομικώς ότι αυτές δεν εκδόθηκαν ποτέ. Συνακολούθως δεν καθίστανται ανακλητέες και οι σχετικές αποφάσεις με τις οποίες οι ανωτέρω κατετάγησαν, κατ’ άρθρα 10 παρ. 5 και 28 παρ. 7 του 4024/2011, στον βαθμό Α’ με την αντίστοιχη χορήγηση του βασικού μισθού του βαθμού αυτού, καθόσον ελλείπει πλέον το νόμιμο έρεισμα αυτών.

Ανακύπτει, συνεπώς, θέμα επιστροφής της διαφοράς των αποδοχών που έλαβαν λόγω της ως άνω κατάταξής τους, χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο».

ΑΡΜΟΔΙΟ

Ως προς το πρώτο ερώτημα τώρα του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με το «αρμόδιο όργανο για την ανάκληση των αποφάσεων τοποθέτησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας», το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδοτεί, κατά πλειοψηφία, «επί του πρώτου και δεύτερου σκέλους του ερωτήματος, ότι αρμόδιο όργανο για την ανάκληση των αποφάσεων τοποθέτησης προϊσταμένων οργανικών μονάδων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας» είναι ο «ασκών» σήμερα «καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας».

Η εξέλιξη που προσδίδει στην υπόθεση η Γνωμοδότηση του ΝΣΚ παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι τόσο για τις πρόσθετες απολαβές που εκτιμάται ότι δεν αποτελούν κάποιοι ιδιαίτερο χρηματικό ποσό, όσο για τη στάση που θα τηρήσει πλέον το Υπουργείο Εσωτερικών, στην όλη υπόθεση.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Πηγή: eleftheria.gr