τα-8-άγνωστα-tips-για-ευκολότερη-εύρεση-ε-144950
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 06.10.2015 | 10:51

Τα 8 «άγνωστα» tips για ευκολότερη εύρεση εργασίας

Την ώρα που η ανεργία, κυριολεκτικά, θερίζει σε όλους τους κλάδους, είναι πλέον πολύ σημαντικό οι εργαζόμενοι να λειτουργούν στοχοπροσηλωμένα και οργανωμένα για να ανταπεξέλθουν στη σημερινή αγορά εργασίας.

Παρακάτω, ειδικοί στον τομέα της εύρεσης εργασίας, έχουν συγκεντρώσει 8 σημαντικά tips, τα οποία οι περισσότεροι εργαζόμενοι τείνουν να παραβλέπουν:

1. Να είστε οργανωμένοι

Συγκεντρώστε σε μια σελίδα όλα τα e-mail (με το τίτλο τους) που στέλνετε για θέσεις εργασίας, τις εταιρείες για τις οποίες ενδιαφέρεστε καθώς και αυτές που έχετε επικοινωνήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Ιδανικά προγράμματα για αυτή τη ταξινόμηση είναι το SpringPad ή το Excel. Επίσης, θα πρέπει να καταγράφετε όλες τις επαφές που κάνετε καθημερινά, καθώς και τους ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν επαγγελματικά. Αν θέλετε, μπορείτε να κρατάτε και περισσότερες πληροφορίες, όπως ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ημερομηνία συνέντευξης και σχετικές επαφές. Αυτό θα σας επιτρέψει να έχετε ένα πολύ πιο συγκεκριμένο χρονικά οργανόγραμμα.

Αν δε μιλάτε τουλάχιστον σε δύο με τρεις ανθρώπους σχετικά με τη θέση που ψάχνετε καθημερινά, αυτό σημαίνει ότι δε κάνετε αρκετή προσπάθεια για δικτύωση. Είναι σύνηθες, ειδικά οι νέοι στην αναζήτηση εργασίας να υποτιμούν αυτό το τομέα. Μη κάνετε αυτό το λάθος. Μιλήστε με οποιονδήποτε, φίλους, φίλους φίλων, συγγενείς, γείτονες, επαφές μέσω μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, LinkedIn), παλιούς συμφοιτητές, πηγαίνετε σε συναθροίσεις, ακόμα και σε παλιούς καθηγητές σας. Σκεφτείτε στρατηγικά για τη κάθε σας νέα επαφή και κρατήστε ένα αρχείο με τις συγκεκριμένες πληροφορίες, αν σας βοηθάει.

2. Μη φοβάστε να ρωτήσετε και κάντε το εύκολο να πείτε ναι

Κάντε το όσο πιο εύκολο γίνεται για τη νέα σας επαφή, να αναγνωρίσει συγκεκριμένα τι ζητάτε και πως μπορεί να σας βοηθήσει. Να είστε πολύ συγκεκριμένοι και οργανωμένοι σε σχέση με τις εταιρείες ή/και τους ανθρώπους που θέλετε να σας δικτυώσει η νέα σας επαφή. Αν ζητάτε συμβουλές, φροντίστε να είναι σύντομες καθώς μπορεί να μην είναι το κατάλληλο μέρος για να ανοίξετε μια συζήτηση με συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Φροντίστε να ζητάτε πράγματα τα οποία είναι αρκετά εύκολα για κάποιον να σας τα προσφέρει, ενώ ταυτόγχρονα θα είναι μια μεγάλη βοήθεια για εσάς. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε είτε μιλάτε πρόσωπο με πρόσωπο, είτε μέσω e-mail. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μη ζητάτε από τις πρώτες κουβέντες σας, πολλά πράγματα ταυτόγχρονα. Μπορεί να κουράσουν, ακόμα και να εκνευρίσουν, αυτόν που έχετε απέναντί σας. Αν πάλι δε μπορεί ή δεν είναι πρόθυμος να σας βοηθήσει, μην εκνευριστείτε μαζί του, καθώς το δίκτυο επαφών του καθενός είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανέλιξή του. Πρέπει να το συντηρούν καθώς και τη φήμη τους, την οποία δε μπορούν να ρισκάρουν με τον κάφε άνθρωπο που μιλάνε.

3. Μην κάνετε αίτηση για δουλειές που δεν ενδιαφέρεστε

Όλοι το έχουμε κάνει. Είναι το πιο εύκολο πράγμα να παρασυρθούμε για μια ελκυστική ανοιχτή θέση εργασίας, ακόμα και αν δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε.

Αυτό που θα πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας είναι “θέλω πραγματικά να πάρω τη συγκεκριμένη δουλειά;”. Θα είναι αυτό που σας ταιριάζει; Θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, για το αν ταιριάζει η συγκεκριμένη δουλειά στο προφίλ σας και να θα σας βοηθήσει στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Αν δε σας αρέσει, υπάρχει επίσης ο σοβαρός κίνδυνος να παραιτηθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αφήσετε μια κακή εικόνα. Επίσης, ελέγξτε τι προσφέρει η εταιρεία και ποια είναι, καθώς και το περιβάλλον εργασίας.

Δοκιμάστε το ακόλουθο τεστ: αν δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές, την εξατομίκευση του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής σας για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, καθώς και την έρευνα για την εταιρεία, τότε μάλλον δε σας ενδιαφέρει αρκετά η συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αν σας έκανε εντύπωση η εξατομίκευση του βιογραφικού και της συνοδευτικής επιστολής για την επιχείρηση, θα πρέπει να ξέρετε ότι το βιογραφικό που θα στέλνετε σε κάθε οργανισμό, θα πρέπει να έχει κάποιες διαφορές και δε θα είναι το ίδιο. Ακόμα και οι άπειροι μάνατζερ προσλήψεων μπορούν να καταλάβουν πότε κάποιος τους έχει στείλει το βιογραφικό που έχει στείλει παντού.

Μερικές φορές ξεγελιόμαστε και νομίζουμε ότι αν κάνουμε αίτηση σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, θα πάρουμε κάποια θέση εργασίας. Αυτό είναι λάθος και το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να χάσουμε το χρόνο μας και να σπαταλήσουμε και αυτό της επιχείρησης. Σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα, οπότε συμφέρει να στείλετε στοχευμένα και σωστά βιογραφικά και ας είναι λίγα, παρά πολλά και ίδια.

4. Ξεκινήστε από κάπου

Αν σας παρουσιαστεί μια καλή ευκαιρία, ενώ είστε στην αρχή της καριέρας σας, ή δοκιμάζετε κάτι καινούριο, καλό θα ήταν να τις δώσετε βαρύτητα.

Ας πούμε ότι η θέση, οι απολαβές ή κάτι άλλο δεν είναι ικανοποιητικά. Από τη στιγμή που η εταιρεία έχει τη δύναμη να εξελιχθεί και η αποστολή της, σας αγγίζει, θα πρέπει να συμπεριφερθείτε στη συγκεκριμένη θέση εργασίας σαν να ήταν η δουλειά που πάντα περιμένατε. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ακονίσετε τις δεξιότητες σας, τη συνεργασία σας με συναδέλφους, καθώς και να χτίσετε αξίες και δεξιότητες που θα σας ακολουθήσουν σε όλη τη καριέρα σας. Μπορεί να βρείτε και ενδιαφέροντα ή δυνατά σημεία που δε ξέρατε ότι είχατε. Πάντως θα πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινής στην εταιρεία σχετικά με τους στόχους σας και που αποσκοπείτε. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας ανοίξει ευκαιρίες που αλλιώς δε θα είχατε.

5. Να είστε ειλικρινής

Η καλύτερη στρατηγική στη συνέντευξη είναι να είστε ειλικρινής για το τι θέλετε, τα δυνατά σας σημεία και τις αδυναμίες σας. Οι υπεύθυνοι που θα σας παίρνουν τη συνέντευξη, μπορούν να καταλάβουν σε δευτερόλεπτα αν και πότε ψεύδεστε. Αυτό είναι κακό για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έτσι χαλάτε την εμπιστοσύνη μεταξύ σας και ο δεύτερος ότι έτσι δε θα ξέρει τι ζητάτε ακριβώς. Ακόμα και αν είστε καλός ηθοποιός, το πιθανότερο είναι ότι κάπου θα αποκαλυφτείτε ότι δε θέλετε πραγματικά τη δουλειά και ουσιαστικά μόνοι σας θα σαμποτάρετε τον εαυτό σας.

Μη ξεχνάτε ότι οι συνεντεύξεις σπάνια γίνονται για τις δεξιότητές σας. Σχεδόν πάντα γίνεται για να σας δουν από κοντά, να γνωριστείτε και να κρίνουν αν ταιριάζετε στο προφίλ της εταιρείας και για τη συγκεκριμένη θέση. Η ειλικρίνεια θα εκτιμηθεί.

6. Να είστε παρατηρητικός

Οι συνεντεύξεις είναι αμφίδρομες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε σε κάποια δυσμενή ή χαμηλότερη σχέση και ο υπεύθυνος αποφασίζει για τη τύχη σας. Κοιτάζει επίσης, αν η εταιρεία και η ομάδα ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία και στους στόχους σας.

Θα πρέπει να προσέχετε πως σας αντιμετωπίζει ο υπεύθυνος. Η συνέντευξη κύλησε οργανωμένα, αργά ή γρήγορα; Πολύ σημαντικό είναι επίσης πως αναφέρουν την ομαδική δουλειά, τη θέση σας και τη δουλειά που πρέπει να κάνετε. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία παρατηρώντας τα, μπορείτε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα.

7. Βοηθήστε

Το γεγονός ότι η εύρεση εργασίας είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία, δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να συνεργαστείτε. Αν τύχει να βρείτε μια θέση εργασίας, για την οποία θα ήταν καταλληλότερος κάποιος φίλος ή συνάδελφός σας, μη διστάσετε να του προσφέρετε τη πληροφορία, αν τον εκτιμάτε. Στο μέλλον είναι πολύ πιθανόν να κάνει κι εκείνος το ίδιο για εσάς.

Τα παραπάνω ισχύουν είτε είστε στη διαδικασία ανεύρεσης δουλειάς, είτε εργάζεστε ήδη. Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε και να παίρνετε.

8. Μάθετε

Η διαδικασία ευρέσεως εργασίας είναι δύσκολη, αλλά ενδιαφέρουσα, καθώς στη διάρκειά της θα συναναστραφείτε με πολλούς ανθρώπους και θα μάθετε πολλά πράγματα. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και μπορείτε να αράξετε την ευκαιρία για να μάθετε έτσι περισσότερα για το χώρο σας και τη προσωπικότητά σας.

Άλλωστε η γνώση και η μόρφωση είναι μια αρετή που θα σας συνοδεύει σε όποια δουλειά κι αν βρεθείτε.