οι-παρεμβάσεις-στην-αδεδυ-πρότεινα-272562
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 11.06.2018 | 12:38

Οι «Παρεμβάσεις» στην ΑΔΕΔΥ: Πρότειναν την προκήρυξη απεργίας

Την προκήρυξη απεργίας για τις 14 Ιουνίου, μέρα ψήφισης των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης στη Βουλή, πρότειναν οι συνδικαλιστική παράταξη «Παρεμβάσεις» στην ΑΔΕΔΥ.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τους, σημειώνουν:

Την Παρασκευή 8/6 η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εισάγει τα μέτρα για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 13/6 με ένα νέο ν/σχέδιο – τερατούργημα 500 σελίδων και θα το ψηφίσει στις 14/6 στις 3 το μεσημέρι!

Με μια απλή κίνηση για άλλα μια φορά “αδειάζει” τον αγωνιστικό σχεδιασμό της ΑΔΕΔΥ, αλλά και του ΠΑΜΕ, οι οποίοι είχαν ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε απογευματινό συλλαλητήριο την Πέμπτη 14/6. Μετά από αυτό, όλες οι παρατάξεις της ΑΔΕΔΥ συζητάνε για ένα συλλαλητήριο το μεσημέρι με την προκήρυξη στάσης εργασίας.

Επαναλαμβάνεται έτσι το σενάριο η κυβέρνηση να ψηφίζει πακέτο Μνημονιακών προαπαιτούμενων, το Γενάρη της 3ης και τώρα της 4ης αξιολόγησης, και να μην βρίσκεται αντιμέτωπη ούτε με μια απεργία και διαδηλώσεις που να αμφισβητούν αυτή την πολιτική, πόσο μάλλον να θέτουν στόχο την ανατροπή της.

Τεράστια είναι η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, με τις δυνάμεις του προεδρείου (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ – πρώην ΠΑΣΚ, ΕΑΕΚ – Σύριζα, Συνδικαλιστική Ανατροπή στους ΟΤΑ) να αρνούνται πεισματικά, από κοινού με τη ΓΣΕΕ, να βγάλουν ακόμα και την τυπική 24ωρη απεργία κατά την ψήφιση των προαπαιτούμενων, απεργία που θα δηλώνει την πολιτική αντίθεση στην πολιτική των Μνημονίων και των νέων μέτρων. Δε θέλουν να φαίνεται, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, η αντίθεση των εργαζομένων στη διαδικασία των αξιολογήσεων. Αρνούνται το στόχο της αποτροπής τόσο της αξιολόγησης από τους θεσμούς όσο και της ολοκλήρωσης του προγράμματος, με το οποίο τα κόμματα τους συμφωνούν.

Έτσι, μεθοδεύουν με κάθε τρόπο τον παροπλισμό και την ακύρωση των εργατικών αντιδράσεων, ώστε να διευκολύνεται η κυβέρνηση (σήμερα αυτή, αύριο άλλη, των δικών τους εκλεκτών κομμάτων, όπως κάποιες παρατάξεις ευελπιστούν) να περνάει τα Μνημόνια χωρίς ενοχλητικές αντιδράσεις και, κυρίως, χωρίς να συγκροτείται δυναμική που να θέσει σε αμφισβήτηση το πολιτικό σχέδιο ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων σε όφελος του κεφαλαίου.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι αυτό ακριβώς εξυπηρέτησε η “Κοινωνική Συμμαχία” και η “Πανεθνική μέρα δράσης” της, με την απεργία στις 30/5. Μια απεργία χωρίς στόχο τα Μνημονιακά προαπαιτούμενα, αλλά αντίθετα με τα εργοδοτικά αιτήματα. Λίγες μέρες πριν από την ψήφιση των μέτρων επιδίωκαν να παρεμποδίσουν την εκδήλωση πανεργατικής απεργίας από τα κάτω, ενάντια στα μέτρα και την 4η αξιολόγηση.

Εντελώς ακίνδυνη για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο αποδεικνύεται η στάση των ΠΑΜΕ και ΜΕΤΑ τα οποία ταυτίστηκαν με τον απεργιακό σχεδιασμό της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ενώ ταυτίζονται τώρα, δυστυχώς, στη “διαπίστωση” της αδυναμίας να οργανωθεί αυτοτελώς, χωρίς τις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, απεργία-απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου. Μάλιστα, το ΠΑΜΕ βιάστηκε να ανακοινώσει, όπως έκανε και η ΑΔΕΔΥ, απογευματινό συλλαλητήριο για της 14/5 (!), για να το “αδειάσει” εύκολα η κυβέρνηση ανακοινώνοντας την ψήφιση νωρίτερα – το μεσημέρι.

Οι Παρεμβάσεις από τη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ θέσαμε την αναγκαιότητα να υπάρξει απεργία ενάντια στα νέα μέτρα και την 4η αξιολόγηση, την Τετάρτη 13/6 ημέρα εκδίκασης στο Εφετείο Ιωαννίνων της πρώτης προσφυγής ενάντια στην τροπολογία Γεροβασίλη και μέρα συζήτησης των προαπαιτούμενων στη Βουλή.

Με βάση τις εξελίξεις είμαστε αντίθετοι με την διεξαγωγή μιας στάσης εργασίας με συλλαλητήριο “για να βγάλουμε την υποχρέωση” και επαναφέρουμε την πρότασή μας παίρνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα :

Απεργιακό – αγωνιστικό διήμερο 13 και 14 Ιούνη

Την Τετάρτη 13/6 πανελλαδική στάση εργασίας με δράσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, ημέρα εκδίκασης στο Εφετείο Ιωαννίνων της πρώτης προσφυγής ενάντια στην τροπολογία Γεροβασίλη για την αξιολόγηση στο δημόσιο και μέρα έναρξης της συζήτησης των προαπαιτούμενων στη Βουλή

Την Πέμπτη 14/6 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, ημέρα ψήφισης στη Βουλή των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης (ανάμεσά τους και η επέκταση και για φέτος της απεργοσπαστικής διάταξης για την αξιολόγηση) και, ταυτόχρονα, ημέρα λήξης της προθεσμίας για την υποβολή φύλλων αξιολόγησης από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σε κάθε περίπτωση το αγωνιστικό σχέδιο, με δεδομένες τις μεγάλες δυσκολίες με τα χρονικά περιθώρια, καλούμε να το αγκαλιάσουν τα συνδικάτα ανεξάρτητα αν η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και και να αναλάβουν την ευθύνη του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο.