παρελθόν-τα-ελληνικά-πανεπιστήμια-189026
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 17.12.2014 | 18:16

Παρελθόν τα ελληνικά πανεπιστήμια;

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μπει «λουκέτο» στα πανεπιστήμια δήλωσαν οι πρυτάνεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι απεργούν σήμερα και αύριο για το μέτρο της διαθεσιμότητας, πρότειναν να κλείσουν τα πανεπιστήμια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι πρυτάνεις ζήτησαν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα. «Η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ, με το δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της ΑΔΙΠ (Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση), αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη στους διοικητικούς τους υπαλλήλους» τόνισε ο κ. Γάτσιος.

Και ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας από την πλευρά τουυπογράμμισε: «Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς, ήδη, έχει περάσει. Η δομή του Ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και εάν δεν γίνει κάτι, πρέπει, πλέον, να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια, είναι μόνο για τουρισμό και τελείωσε. Όμως, εμείς θα αντιδράσουμε και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αντιδράσει». Ενώ ο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης σημείωσε ότιτο πανεπιστήμιό του διοικητικά έχει καταρρεύσει.

Συνοψίζοντας την όλη κατάσταση ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γρ. Τσάλτας τόνισε πως «Είναι η τελευταία μας αγωνιώδης προσπάθεια για να μη διαλυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο».