παραπαίει-ο-μεταποιητικός-τομέας-συ-44308
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 02.05.2017 | 12:21

Παραπαίει ο μεταποιητικός τομέας – Συνεχής μείωση παραγγελιών και εργαζομένων

Κάθε άλλο παρά θετικές μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις εξελίξεις στον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα, καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται για όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησαν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του Απριλίου, σύμφωνα με την Markit. Αιτία της πρόσφατης ύφεσης ήταν και πάλι η έντονη υποχώρηση των νέων παραγγελιών, η οποία οδήγησε σε ακόμα μία μείωση της παραγωγής.

Με δεδομένο τον μικρότερο όγκο εργασιών, οι εταιρείες περιόρισαν περαιτέρω το προσωπικό τους και την αγοραστική δραστηριότητα. Η νέα έντονη αύξηση των τιμών εισροών, σε συνδυασμό με τις αμετάβλητες τιμές εκροών εξακολούθησαν να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους. Παρόλ’ αυτά, οι εταιρείες παρέμειναν αισιόδοξες ως προς την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες.

Τη συρρίκνωση του Απριλίου αποτύπωσε ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index–PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– ο οποίος κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων.

Κλείνοντας στις 48,2 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή υψηλότερη από τις 46,7 μονάδες του Μαρτίου, η πρόσφατη τιμή σηματοδότησε την όγδοη διαδοχική επιδείνωση των συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών βρέθηκαν αντιμέτωποι με την όγδοη συνεχή μείωση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Απριλίου εν μέσω της επιδείνωσης της ζήτησης των πελατών. Ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε από τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ωστόσο γενικά έντονος. Αντίστοιχα, η ζήτηση από το εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα περιορίστηκε σημαντικά, παρότι με ασθενέστερο ρυθμό από τον αντίστοιχο του Μαρτίου.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υποχώρηση των νέων παραγγελιών, οι εταιρείες περιόρισαν την παραγωγή τους για όγδοο συνεχή μήνα.

Συμβαδίζοντας με τις τάσεις που κατέγραψαν οι νέες παραγγελίες, ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε από τον αντίστοιχο του Μαρτίου, παρέμεινε παρόλ’ αυτά σημαντικός. Ωστόσο, η μείωση της παραγωγής δεν εμπόδισε την περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν περαιτέρω τον αριθμό εργαζομένων τους τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ήταν μόλις οριακός. Παρά τη συνεχή μείωση της απασχόλησης, οι εταιρείες εξακολούθησαν να περιορίζουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες, μολονότι με οριακά ασθενέστερο ρυθμό.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπογράμμισαν περαιτέρω υποχώρηση των αποθεμάτων προμηθειών στις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα. Η αγοραστική δραστηριότητα σημείωσε πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα, μολονότι στο χαμηλότερο βαθμό που έχει καταγραφεί την τρέχουσα περίοδο μείωσης.

Οι Έλληνες κατασκευαστές εξακολούθησαν να έρχονται αντιμέτωποι με αύξηση του κόστους εισροών κατά τη διάρκεια του Απριλίου. Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε σημαντικός μολονότι ασθενέστερος από τον Μάρτιο. Οι υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και το σχετικά ασθενές ευρώ ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν σε υψηλότερο κόστος.

Αντιθέτως, οι μέσες τιμές πώλησης παρέμειναν αμετάβλητες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν τον Απρίλιο, συνεχίζοντας έτσι την τάση που παρατηρείται από τον Οκτώβριο του 2016.

Οι εταιρείες παραμένουν αισιόδοξες όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές δικαιούχων εργατικής κατοικίας (απόφαση)