Ουραγός η Ελλάδα στη δημιουργία θέσεων εργασίας

Ένας Ευρωπαίος στους πέντε που έψαχναν δουλειά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 τα κατάφερε να βρει, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat. Για την ακρίβεια, απασχόληση το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου βρήκαν το 18,6% των Ευρωπαίων που αναζητούσαν εργασία. Ποσοστό που αντιστοιχεί συνολικά σε 4,1 εκατομμύρια ανέργους.

Το 64,6% των ανέργων ή 14,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, δεν πέτυχαν τον στόχο τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Επιπλέον, 3,7 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχασαν την εργασία τους τη συγκεκριμένη περίοδο.

Είναι η πρώτη φορά που η Eurostat δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία τριμήνου για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Και είναι χαρακτηριστικό ότι η στατιστική υπηρεσία των «28» σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι πολύ ανησυχητικές κυρίως διότι από την επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της διαπιστώνει ότι την περίοδο Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2015 αυξήθηκε αισθητά η μακροχρόνια ανεργία στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, περισσότερες θέσεις εργασίας συγκριτικά με το σύνολο των ανέργων δημιουργήθηκαν στη Δανία, όπου το 38% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων βρήκαν απασχόληση. Ενθαρρυντικά ποσοστά κατέγραψε η Eurostat στη Σουηδία, όπου το 29,6% των ανέργων βρήκαν δουλειά, και στην Εσθονία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29,2%.

Στους αντίποδες βρίσκεται η Ελλάδα – φευ, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – όπου μόλις το 8,6% των ανέργων βρήκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κάποια θέση απασχόλησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ