μνημόνιο-οι-προβλέψεις-για-συντάξεις-42620
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 09.05.2017 | 12:04

Μνημόνιο: Οι προβλέψεις για συντάξεις, εργασιακά, ομαδικές απολύσεις

Βαριές απώλειες για τους συνταξιούχους, που μπορεί να ισοδυναμούν ακόμα και με την περικοπή δύο συντάξεων, προβλέπει το τελικό κείμενο του μνημονίου που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.

Στο επίπεδο των εργασιακών, προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων αλλά και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Μεγάλες περικοπές στις συντάξεις

Ειδικά για τις συντάξεις, πέραν της μείωσης κατά 1% (χωρίς αναφορά στο πλαφόν της τάξης του 18%) και της αύξησης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει ότι μετά τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. Με την εφαρμογή των μέτρων χάνονται μία ως δύο συντάξεις το χρόνο.

Επιπλέον τουλάχιστον το 10% όλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου 2016 και Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου ενώ ένα επιπλέον 20% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017. Επαναλαμβάνεται επίσης ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να ενοποιηθούν οι κανόνες σχετικά με τις παροχές αναπηρίας και να μεταρρυθμιστούν τα επιδόματα αναπηρίας, με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο.

Τι προβλέπεται για Συλλογικές Συμβάσεις – Ομαδικές απολύσεις – Απεργίες

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο εργασιακό τα κείμενα προβλέπουν την απαγόρευση της επεκτασιμότητας μέχρι και το 2018 και την άμεση άρση του υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας θα γίνει από το 2018, σε συνδυασμό όμως με αλλαγές, όπως ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα, που θα εξασφαλίζει την αντιπροσώπευση όλων των κοινωνικών εταίρων για τις κλαδικές συμβάσεις.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, το μνημόνιο προβλέπει προ-νομοθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2011, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM.

Επίσης το προσχέδι του μνημονίου αναφέρει την τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.

Το σύστημα ειδοποίησης θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται από το ανασχηματισμένο Ανώτατο Εργατικό Συμβούλιο του οποίου η σύνθεση θα εξασφαλίζει την «ίση» εκπροσώπηση του κράτους, των εργοδοτών και τον εργαζομένων. Ουσιαστικά μεταφέρει το βάρος της έγκρισης από το υπουργείο εργασίας στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας και θέτει ως ανώτατο όριο διαβούλευσης τους τρείς μήνες. Αν σε αυτό το διάστημα δεν έχει ληφθεί κοινά αποδεκτή απόφαση, τότε οι ομαδικές απολύσεις θα προχωρούν κανονικά.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες.

Στο προσχέδιο προβλέπεται και νομοθέτηση που θα επιτρέψει την διαδικασία επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση του κατώτατου ορίου των εργαζομένων σε επίπεδο πρωτοβάθμιου σωματείου, που θα πρέπει να συναινούν για την προκήρυξη απεργίας στο 50%, ενώ προαναγγέλλει και την χαλάρωση της προστασίας των συνδικαλιστών.