λέανδρος-ρακιντζής-να-ανοίξει-το-επάγ-176562
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 16.03.2015 | 08:25

Λέανδρος Ρακιντζής: Να ανοίξει το επάγγελμα των κυλικείων νοσοκομείων

To άνοιγμα του «επαγγέλματος» εκμετάλλευσης κυλικείων σε δημόσια νοσοκομεία με στόχο την εξασφάλιση εσόδων για τα ιδρύματα Yγείας προτείνει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής προς τους υπουργούς Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, Υγείας Βασίλη Κουρουμπλή και Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Με επιστολή, που έχει στην κατοχή της η «Καθημερινή», ο κ. Ρακιντζής γνωστοποίησε στους υπουργούς τον προηγούμενο μήνα εκ νέου (σ.σ. έχει ενημερώσει σχετικά και την προηγούμενη κυβέρνηση) τα αποτελέσματα ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα κυλικεία των δημοσίων νοσοκομείων που διενεργήθηκε ύστερα από καταγγελίες.

Οπως εξηγεί, τα κυλικεία των δημοσίων νοσοκομείων της Αθήνας τα εκμεταλλεύεται μικρή ομάδα ατόμων που υπενοικιάζει το δικαίωμα εκμετάλλευσης από αυτούς που κατέχουν τις σχετικές άδειες με ελάχιστο αναλογικά αντίτιμο που δεν ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ τον χρόνο. «Ιδιωτικό νοσοκομείο ενοικιάζει το κυλικείο του σε επιχειρηματία 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως», τονίζει ο κ. Ρακιντζής. υπογραμμίζοντας το κέρδος που μπορεί να προκύψει. Τα δημόσια νοσοκομεία, αντίθετα, δεν κερδίζουν τίποτα από τη λειτουργία των κυλικείων τους, τα οποία, ωστόσο, είναι εξαιρετικά αποδοτικές οικονομικά επιχειρήσεις.

«Τα νοσοκομεία αποστερούνται σημαντικών προσόδων που θα μπορούσαν να έχουν από την εκμετάλλευση των κυλικείων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο κρατικός προϋπολογισμός αδυνατεί να καλύψει ή καλύπτει αγχωδώς τις λειτουργικές τους δαπάνες», σημειώνεται στην επιστολή.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα κέντρα Υγείας μπορούν να λειτουργούν τα ίδια ή να εκμισθώνουν σε τρίτους, χώρους και εγκαταστάσεις ως κυλικεία, ανθοπωλεία κ.λπ. για αύξηση των εσόδων τους, σύμφωνα με τη νομοθεσία (2519/1997 άρθρο 28).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ρακιντζής, με διαδοχικούς νόμους (1324/1949, 1044/1971, 1043/1980, 3648/2008) η πολιτεία έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των κυλικείων σε δημοσίους χώρους (επομένως και στα νοσοκομεία) στους αναπήρους πολέμου και μετά τον θάνατό τους το δικαίωμα μεταβιβάζεται στις συζύγους και στις άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες τους.

Με τον νόμο 3919/2011 ήρθησαν οι περιορισμοί στην πρόσβαση και άσκηση σειράς επαγγελμάτων, μεταξύ αυτών και στα περίπτερα και κυλικεία.

Ωστόσο, ο νομοθέτης φρόντισε να προφυλάξει από το άνοιγμα των επαγγελμάτων τα κυλικεία των νοσοκομείων, προσφέροντας τη δυνατότητα συνέχισης της υφιστάμενης κατάστασης προς όφελος των εμπλεκομένων. Συγκεκριμένα, με διατάξεις των νόμων 4093/2012 και 4257/2014 το 30% των θέσεων συνεχίζει να παραχωρείται σε ΑΜΕΑ, πολύτεκνους και πολεμιστές Κύπρου.

Παράλληλα, οι υφιστάμενες διοικητικές άδειες διατηρούνται σε ισχύ και μάλιστα επιτρέπεται και η περαιτέρω μεταβίβασή τους άπαξ και για χρονικό διάστημα 10 ετών στον/στη σύζυγο του θανόντος ή στα τέκνα εφόσον αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Με αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι –συγκεκριμένοι και λίγοι αριθμητικά, όπως επισημαίνει ο Επιθεωρητής– που έχουν υπενοικιάσει τα κυλικεία των δημοσίων νοσοκομείων εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν ανενόχλητοι τη δραστηριότητά τους.

«Πιστεύουμε ότι ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, είναι απαράδεκτο να χάνονται σοβαροί οικονομικοί πόροι που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων και τον κρατικό προϋπολογισμό, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, με τους αναπήρους και λοιπούς δικαιούχους να αποτελούν απλώς το πρόσχημα. Προτείνουμε την επανεξέταση του ζητήματος, ώστε τα νοσοκομεία να αποδεσμευθούν αμέσως από τις υφιστάμενες άδειες κυλικείων και οι μεν ανάπηροι πολέμου να τύχουν ενός αξιοπρεπούς ευεργετικού επιδόματος από την πολιτεία, τα δε νοσοκομεία να αφεθούν να λειτουργήσουν ή να δημοπρατήσουν τα κυλικεία τους επ’ ωφελεία τους και επ’ ωφελεία του κρατικού προϋπολογισμού», σημειώνεται στην επιστολή Ρακιντζή.