ευρωπαϊκό-δικαστήριο-ομαδικές-απολύ-71862
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 21.12.2016 | 09:52

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -Ομαδικές απολύσεις: Προς αρνητική απόφαση για την Ελλάδα

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η απόφαση επί της υπόθεσης της «ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ» αναφορικά με τον θεσμό των ομαδικών απολύσεων, όπως προβλέπεται στον ελληνικό ν. 1387/1983.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ του Αλέξη Μητρόπουλου «νομικοί κύκλοι, που γνωρίζουν καλά τη Νομολογία του συγκεκριμένου Δικαστηρίου, θεωρούν σφόδρα πιθανό να γίνει δεκτή η από 9-6-2016 εισαγγελική πρόταση του κ.Nils Wahl, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός νόμος και ιδιαίτερα το άρθρο 5 (υπουργική, διοικητική προέγκριση των ομαδικών απολύσεων) είναι ΕΚΤΟΣ Ευρωπαϊκού Δικαίου και αντίθετη στην Οδηγία 98/59 ΕΚ. Η κυβέρνηση λανθασμένα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχει εξαρτήσει τη θέση της επί των ομαδικών απολύσεων από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία παραπέμφθηκε στο ΔΕΚ από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τα εξής ειδικότερα προδικαστικά ερωτήματα:

Α)αν είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της Οδηγίας 98/59/ΕΚ, ειδικότερα, ή των άρθρων 49 και 63 ΣΛΕΕ, γενικότερα, εθνική διάταξη, όπως το άρθρο 5 παρ. 3 του ν. 1387/1983, η οποία θεσπίζει ως προϋπόθεση για τη διενέργεια ομαδικών απολύσεων σε συγκεκριμένη επιχείρηση την εκ μέρους της Διοικήσεως έγκριση των εν λόγω απολύσεων με κριτήρια α) τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, β) την κατάσταση της επιχείρησης και γ) το συμφέρον της εθνικής οικονομίας;

Β)Σε περίπτωση που η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι αποφατική, εθνική διάταξη με το ανωτέρω περιεχόμενο είναι σύμφωνη με τις διατάξεις της οδηγίας 98/59/ΕΚ, ειδικότερα, ή των άρθρων 49 και 63 ΣΛΕΕ, γενικότερα, εφόσον συντρέχουν σοβαροί κοινωνικοί λόγοι, όπως οξεία οικονομική κρίση και ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία», προσθέτει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Παράλληλα «καλεί την κυβέρνηση να υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές τον ν. 1387/83 και να μην εξαρτήσει τη θέση της από την έκβαση της υπόθεσης της «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» που εκκρεμεί ενώπιον του ΔΕΚ! Η οξύτατη οικονομική κρίση, η μεγάλη ανεργία και η γενικευμένη ευελιξία στην αγορά εργασίας, που οφείλονται κυρίως στις μνημονιακές πολιτικές, είναι ισχυρά επιχειρήματα στο οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς για να μην υπαναχωρήσει στο κεφαλαιώδες ζήτημα των ομαδικών απολύσεων», καταλήγει η ΕΝΥΠΕΚΚ.