εργαζόμενοι-σκλαβενίτη-διαμαρτυρία-205268
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 24.02.2018 | 08:10

Εργαζόμενοι Σκλαβενίτη: Διαμαρτυρία στο εμπορικό κέντρο “Μακεδονία”

Να ενημερωθούν για την επιχειρησιακή σύμβαση που έχει υπογραφεί με την εταιρεία ζητούν οι εργαζόμενοι του ομίλου Σκλαβενίτη και καλούν σε κινητοποίηση αύριο, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, έξω από το κατάστημα στο Εμπορικό Κέντρο “Μακεδονία”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τους όρους της σύμβασης και ζητούν «να μην παίρνονται αποφάσεις σε κλειστές πόρτες» και να μην κρατιούνται οι εργαζόμενοι στο σκοτάδι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Απαιτούμε τώρα οι εργαζόμενοι στο Σκλαβενίτη να ενημερωθούμε για την «επιχειρησιακή σύμβαση».

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση το εργασιακό τους μέλλον και το μέλλον των οικογενειών τους. Να μην υποχωρήσουν και να μη συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο απ’ αυτά που δικαιούνται.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει θεατές ενός επικοινωνιακού πολέμου με κύριο θέμα την επικείμενη “επιχειρησιακή σύμβαση” στον “ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ.

Φτάνουν πια τα μισόλογα και το κρυφτό. Έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν ποια είναι η σύμβαση εργασίας τους και να μην παίρνονται αποφάσεις σε κλειστές πόρτες και να κρατιούνται οι εργαζόμενοι στο σκοτάδι.

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση της εργοδοσίας και τα μισόλογα περί μισθολογικού και εργασιακού εξορθολογισμού. Ακολούθησαν οι δεκάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο στις οποίες αναφέρονταν σε κάποιους από τους όρους οι οποίοι περιλαμβάνονται σε αυτήν όπως στον κατώτατο μισθό (860 ευρώ), επίδομα γάμου (60 ευρώ) κ.α. Και ενώ αυτός ο χορός έχει στηθεί πάνω στις δικές μας πλάτες, ήρθε και η ανακοίνωση του επιχειρησιακού εργοδοτικού σωματείου που αντί να φωτίσει λίγο την υπόθεση, αντιθέτως την συσκότισε περισσότερο. Αλήθεια, αν είναι τόσο καλή αυτή η σύμβαση όπως την παρουσιάζουν μέσω ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων, γιατί δεν τη δίνουν στους εργαζόμενους και στη δημοσιότητα;

Μας λένε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της εργοδοσίας και μας καλούν να παραταχθούμε πίσω από τα συμφέροντά της, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε την εργασία μας και μόνο έτσι οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι που είναι καταδικασμένοι στη μισο-δουλειά και τη μισο-ζωή μπορούν να ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα γίνουν “κανονικοί εργαζόμενοι”.

Αυτοί που πρωτοστάτησαν, τόσο στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με μειώσεις μισθών, όσο και στην κατάργηση των κλαδικών, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας δεσμεύουν κάτω από μια επιχειρησιακή σύμβαση για την οποία δεν ενημερωθήκαμε και δεν ζητήθηκε και η γνώμη των εργαζομένων.

Οι ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων ποτέ δεν καλύφθηκαν και δεν δικαιώθηκαν όσο οι εργαζόμενοι έμεναν κάτω από τη σημαία της εργοδοσίας και μοχθούσαν για τα συμφέροντά της. Τα παραδείγματα γι΄ αυτό είναι πολλά και γενικότερα στο χώρο του εμπορίου, αλλά και ειδικότερα στο χώρο του εμπορίου τροφίμων. Φτάνει να αναλογιστεί κανείς την εξέλιξη και την πορεία πολλών εταιρειών (“ΑΤΛΑΝΤΙΚ”, “ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ”, “ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ” κ.ά.) που οι επιχειρηματικές επιλογές των εργοδοτών οδήγησαν χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία και την απληρωσιά ενώ οι ίδιοι συνέχισαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε άλλους τομείς. Μόνο όπου υπήρξε οργάνωση των εργαζομένων από τα κάτω έγινε δυνατό να αντικρουστεί η εργοδοτική αυθαιρεσία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο Σωματείο Εργαζομένων στις Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα, στο κλαδικό μας την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης συζητάμε και αποφασίζουμε από κοινού για τις ενέργειές μας.

Κάνουμε δική μας υπόθεση ό,τι αφορά το εργασιακό μας μέλλον και το μέλλον των οικογενειών μας.

Δεν υποχωρούμε και δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο απ’ αυτά που δικαιούμαστε.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.

Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή όλων σε πλήρη απασχόληση.

Υπογραφή κλαδικών συμβάσεων υποχρεωτικά εφαρμοστέες από όλους, 920 ευρώ κατώτατος μισθός».

ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΗΚΕΙ:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ