δασ-εργαζομένων-δ-θεσσαλονίκης-παρέμ-171582
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 15.11.2017 | 16:40

ΔΑΣ εργαζομένων Δ.Θεσσαλονίκης: Παρέμβαση στο Δ.Σ για την απόδοση των ΜΑΠ

Σε μαζική παρέμβαση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, που το πιο πιθανόν είναι να γίνει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόφαση του για καταβολή των ΜΑΠ προηγούμενων ετών, στους εργαζομένους, καλεί η συνδικαλιστική παράταση ΔΑΣ.

Ειδικότερα η ΔΑΣ εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωση της, σημειώνει:

«Με άρθρο του νόμου 4483/2017, που ψηφίστηκε στις 31 Ιούλη, δόθηκε η δυνατότητα να αποδοθούν σε χρήμα στους δικαιούχους εργαζόμενους (καθαριότητα, πράσινο, τεχνικές υπηρεσίες κ.α.) τα Μέσα Ατομικής Προστασίας – παπούτσια ασφαλείας, αδιάβροχα, γάντια κ.α.- και το γάλα, τα οποία δεν δόθηκαν με ευθύνη των διοικήσεων των δήμων τα έτη 2012 έως και 2016. Ο νόμος δεν είναι δεσμευτικός για τους δήμους, αλλά πρέπει οικειοθελώς να αποδεχτούν το χρέος προς τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι του δήμου Θεσ/νίκης έθεσαν το θέμα στην διοίκηση Μπουτάρη από τις αρχές Σεπτέμβρη, αφού ο Αύγουστος ήταν μήνας διακοπών για τη διοίκηση. Από τότε έγιναν αρκετές συναντήσεις, συσκέψεις και το θέμα τέθηκε 3 φορές από τους εργαζόμενους στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι μετά από καθυστερήσεις και δήθεν προβλήματα φτάσαμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13 Νοέμβρη όπου ο δήμαρχος και η διοίκησή του αποδέχτηκαν επίσημα ότι οφείλουν αυτά τα χρήματα στους εργαζόμενους και δεσμεύτηκαν ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρχει απόφαση για πληρωμή. Να σημειωθεί ότι μία από τις προϋποθέσεις που βάζει ο νόμος για την πληρωμή, είναι να υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου έως τις 30 Νοέμβρη.

Για τα παραπάνω επισημαίνουμε τα εξής :

– Καμιά εμπιστοσύνη δεν έχουμε στη διοίκηση Μπουτάρη. Πολλές φορές έχουν πει το «οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο» αλλά στο τέλος τα προβλήματα παραμένουν. Θυμίζουμε ότι και άλλες φορές, όταν το πρόβλημα αφορά καταβολή χρημάτων, λένε «θέλουμε να πληρώσουμε» αλλά μετά επικαλούνται «διαδικαστικά προβλήματα», ρίχνουν την ευθύνη στις υπηρεσίες, στην επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου κ.α.

Καλούμε τους συναδέλφους να είναι έτοιμοι για μαζική παρέμβαση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που το πιο πιθανόν είναι να γίνει στις 27 Νοέμβρη.

— Βάση του νόμου, το ποσό που οφείλεται σε κάθε εργαζόμενο σε καμία περίπτωση δεν είναι 1000 ευρώ ή 800 ευρώ, όπως διαδίδουν διάφορα παπαγαλάκια και παραπαίδια της διοίκησης, που με αυτήν τους την τακτική θέλουν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην απόδοση σε χρήμα των ΜΑΠ.

— Ο νόμος προσπαθεί να αποζημιώσει τους εργαζόμενους για χρήματα που δαπάνησαν για την προστασία τους. Τα ΜΑΠ, όμως, είναι υποχρέωση της διοίκησης προς τους εργαζόμενους και πρέπει να δίνονται σε είδος και στην ώρα τους. Ούτε το 2017 έχουν δοθεί ΜΑΠ στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους τα τελευταία χρόνια έχουν θρηνήσει δεκάδες θύματα σε «εργατικά ατυχήματα». Πολλοί είναι και οι σακατεμένοι την ώρα της δουλειάς. Τις συνθήκες εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, κυβερνήσεις ,διοικήσεις δήμων και η εργοδοσία γενικότερα τις βλέπουν ως κόστος που θέλουν να το μειώσουν.

Στην απεργία των εργαζομένων στους δήμους την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, η εφαρμογή των μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων να είναι ένα από τα πρώτα μας αιτήματα».