αθήνα-9-84-η-εκδοχή-της-διοίκησης-για-την-273702
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 26.11.2012 | 21:51

Αθήνα 9.84: Η εκδοχή της διοίκησης για την «υπόθεση Θωμά»

Τη δική του εκδοχή στην υπόθεση της απόλυσης της δημοσιογράφου Λαμπρινής Θωμά δίνει ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΡΑ «Αθήνα 9.84»  Γ. Παπανδρέου, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα αλλά και τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ.

Το πλήρες κείμενο με τίτλο «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ‘ΑΘΗΝΑ 9.84’» είναι το εξής:

«Ο «Αθήνα 9.84», μετά την τεράστια προσπάθεια που έχει καταβληθεί εδώ και ενάμισι χρόνο για να εξυγιανθεί, να λειτουργήσει με διαφάνεια, με επαγγελματισμό και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, ως ανεξάρτητο δημοσιογραφικό μέσο αποκλειστικά στην υπηρεσία του έλληνα πολίτη και του δημότη Αθηναίων και όχι πλέον ως φερέφωνο της εκάστοτε δημοτικής αρχής ή καταφύγιο για τα ρουσφέτια πολιτικών κομμάτων από όλους τους χώρους, βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο εκείνων που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται από την ουσιαστική αλλαγή που συντελείται στον ιστορικό ραδιοσταθμό της Αθήνας.

Συμπληρώνονται έξι ημέρες συνεχούς απεργίας που αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με την πρόφαση της «λογοκρισίας» στον 9.84. Απόφαση για την οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν αποφανθεί οι δημοσιογράφοι του «Αθήνα 9.84» αφού οι γενικές συνελεύσεις που έγιναν για το θέμα όχι μόνο δεν έχουν απαρτία αλλά τα ψηφίσματα που δημοσιοποιούνται αποφασίζεται δια βοής να εκδοθούν χωρίς ποτέ να έχει διενεργηθεί ούτε μία σχετική ψηφοφορία μεταξύ των δημοσιογράφων του σταθμού.

Δεν είναι πρωτοφανές αλλά παραμένει λυπηρό και μάλιστα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όταν με τέτοιες «διαδικασίες» μια μειοψηφία, που αρνείται και από τον εαυτό της να γίνει πλειοψηφία, αφού αποφεύγει συστηματικά τη βάσανο της κρίσης των απόψεών της από το σύνολο των δημοσιογράφων και της έγκρισής τους από την ψήφο των εργαζομένων, απειλεί τη συνέχιση της λειτουργίας του «Αθήνα 9.84», καθώς οι αποφάσεις για απεργία διαδέχονται η μία την άλλη.

«Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζητεί την αποκατάσταση της συναδέλφου Λαμπρινής Θωμά και την επιστροφή της στη θέση, που κατείχε. Επίσης, ζητεί τη διακοπή των απειλών απόλυσης αλλά και την παύση της λογοκρισίας, που ασκείται», αναφέρει η απόφαση του Δ.Σ. για τις επαναλαμβανόμενες απεργίες. Απόφαση που δε λαμβάνει υπόψη της σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν το Δ.Σ. της ΔΕΡΑ (Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας «Αθήνα 9.84») στην απόφαση για απόλυση της Λαμπρινής Θωμά.

Τα γεγονότα είναι γνωστά σε όλους τους εργαζόμενους του «Αθήνα 9.84» καθώς και στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Δ. Τρίμη, Ν. Νταουντάκη και Χρ. Κυρίτση που πρότειναν να μεσολαβήσουν μεταξύ της διοίκησης του σταθμού και της Λ. Θωμά για να εκτονωθεί η κατάσταση:

Η Λ. Θωμά στις 16/10 σχολίασε αρνητικά, στον αέρα, ανακοίνωση του σταθμού με την οποία ο «Αθήνα 9.84» κατηγορούσε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για επιλεκτική πολιτική σε βάρος του απορρίπτοντας την αίτηση των δύο εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στο Μεικτό Συμβούλιο να εξαιρεθεί από την απεργία που είχαν κηρύξει οι δημοσιογραφικές ενώσεις το αφιέρωμα που είχε ετοιμάσει ο σταθμός για την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη ανακοίνωση συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, ο οποίος επιπλέον, τηλεφώνησε στον διευθυντή του «Αθήνα 9.84», Τάκη Καμπύλη και του ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση η διευκρίνιση ότι ο ίδιος εισηγήθηκε θετικά στο αίτημα του σταθμού. Γι’ αυτό άλλωστε στα επόμενα δελτία ειδήσεων προστέθηκε η σχετική διευκρίνιση για τον Δ. Τρίμη.

Η ενέργειά της Λαμπρινής Θωμά διαστρέβλωσε την αλήθεια. Μίλησε ως εκπρόσωπος των εργαζομένων ενώ δεν είναι, δίνοντας την λανθασμένη εντύπωση στους ακροατές ότι το σύνολο ή έστω η πλειοψηφία των εργαζομένων στο σταθμό συμφωνεί  με την άποψή της. Η πράξη της αυτή ανάγκασε τον γενικό διευθυντή του «Αθήνα 9.84» να δώσει εντολή να σταματήσει η εκπομπή της, το περιερχόμενο της οποίας ήταν παντελώς άσχετο με το σχόλιό της το οποίο έπληττε ευθέως την αξιοπιστία του σταθμού.

Ακολούθησε η τοποθέτησή της στη θέση την οποία κατείχε πριν η ίδια η διοίκηση της αναθέσει την εν λόγω εκπομπή, δηλαδή στο portal του σταθμού αλλά στην απογευματινή βάρδια, η οποία είχε αυξημένες ανάγκες. Η Λ. Θωμά διαμαρτυρήθηκε προφορικώς για το νέο της ωράριο επικαλούμενη τις αυξημένες υποχρεώσεις της ως επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας να βρίσκεται κοντά στον γιο της ο οποίος φοιτά στην Γ’ Λυκείου, αρνήθηκε όμως να υποβάλλει γραπτώς το συγκεκριμένο αίτημα αλλαγής βάρδιας παρά τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση -και γραπτώς- ότι θα το αντιμετώπιζε θετικά.

Στο μεταξύ αίφνης, τέσσερις μέρες μετά το κόψιμο της εκπομπής της η Λ.Θωμά ανήρτησε, ένα κείμενο στο ιστολόγιό της, το οποίο προώθησε για αναπαραγωγή και σε άλλα blog και ιστοσελίδες όπως και στην εφημερίδα «Αυγή», στο οποίο χαρακτήριζε τον διευθυντή του Αθήνα 9.84 «φασίστα» και «ντούτσε», είχε τίτλο «Οι καμπύλες του φασισμού» κάνοντας… λογοπαίγνιο με το όνομα του γενικού διευθυντή Τάκη Καμπύλη, τη διοίκηση του σταθμού συλλήβδην ως φασίστες («Ο φασισμός είναι παρών και στον δεύτερο όροφο του Α984»). Αναφερόμενη προσωπικά στον διευθυντή του σταθμού, έγραψε ότι «καταφέρνει να ξεπεράσει τους χρυσαυγίτες». Συγχρόνως, αναφερόμενη στο Δ.Σ. του σταθμού έγραψε ότι παραχώρησε στον Τ. Καμπύλη «χωρίς, ίσως, να το κατανοεί το δικαίωμα της απόλυτης αυθαιρεσίας» ενώ και για τον ίδιο τον σταθμό έγραψε ότι παραπλανήθηκαν οι ακροατές του. Το Δ.Σ. του «Αθήνα 9.84» θεώρησε ότι με το άρθρο αυτό και λόγω της άρνησής της να ανακαλέσει με την ενδεδειγμένη νομική διατύπωση που ικανοποιεί τον θιγόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν υπήρχαν πλέον περιθώρια να συνεχιστεί η συνεργασία μαζί της. Καμία «δήλωση μετανοίας» δεν της υπαγορεύθηκε, εκτός εάν το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι οι «δηλώσεις μετανοίας» επιβιώνουν ακόμη στο νομικό μας σύστημα ή ότι «δήλωση μετανοίας» είναι η ανάκληση ενός υβριστικού δημοσιεύματος… Εάν αυτό ισχύει, τότε και το ίδιο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συμμετείχε σε αυτό, στην αρχή τουλάχιστον.

Η διοίκηση του «Αθήνα 9.84», εκ του καταστατικού της είναι υποχρεωμένη  να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του σταθμού, για τον οποίο πληρώνουν οι δημότες. Αλλά το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εμφανίζεται να αγνοεί όλα τα παραπάνω και επιδίδεται σε επικίνδυνες για το μέλλον του «Αθήνα 9.84» και το μέλλον των εργαζομένων -όχι μόνο δημοσιογράφων-  τακτικές, αποσιωπώντας τις μεσολαβητικές προσπάθειες που έκανε η διοίκηση για να εξευρεθεί λύση. Για άγνωστο(;) λόγο το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποσύρθηκε από την διαμεσολάβηση, χωρίς να δώσει εξήγηση. Αντί να συνεχίσει την προσπάθεια, εφόσον πίστευε σε αυτήν, προχωρά στη μόνη πρωτοβουλία που επικροτεί: απεργιακές κινητοποιήσεις!

Η διοίκηση του «Αθήνα 9.84» θα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη της επιβίωσης του σταθμού, μέσα σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο.  Είναι η ώρα, να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η διοίκηση το κάνει».

Σχετικά

«Αθήνα 9,84»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόλυση της Λαμπρινής Θωμά