αναζητούν-ωροσκόπο-και-συναστρία-στ-166754
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 18.05.2015 | 21:20

Αναζητούν ωροσκόπο και… συναστρία στα ΚΕΠ

Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, την καλή μου φίλη Β. απασχολούσε ένα πρόσωπο. Ηταν τέτοια η αναστάτωσή της, που αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάποιον «ειδικό», ήτοι σε αστρολόγο. «Μισή ντροπή δική μου, μισή… πάλι δική μου», παραδέχεται. Ελα όμως που η μητέρα της τής τα μάσαγε όσον αφορά την ώρα γέννησής της, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να προσδιορίσει τον ωροσκόπο της; Και πώς θα βγει η συναστρία, στο ντούκου; Μια και δυο, λοιπόν, πηγαίνει στο ΚΕΠ της γειτονιάς της. «Με είχε προειδοποιήσει καλή μου φίλη δικηγόρος ότι η ώρα γέννησης δεν αναγράφεται σε ένα απλό πιστοποιητικό γέννησης του μητρώου των δήμων, αλλά στο ακριβές αντίγραφο του πιστοποιητικού που εξεδόθη από την κλινική στην οποία αντίκρισα για πρώτη φορά τον μάταιο τούτο κόσμο», λέει στην «Καθημερινή». Με άλλα λόγια, έπρεπε να είναι προσεκτική και να αναφέρει ότι χρειάζεται το χαρτί για δικαστική χρήση. Οπερ και εγένετο. «Πήγα στο γκισέ και άρχισα να βγάζω το παραπάνω λογύδριο. Ο υπάλληλος περίμενε υπομονετικά να τελειώσω και μετά μου λέει: “Σε δύο μέρες θα το έχετε. Αλλά εγώ σας κόβω για Σκορπιό”».

Ναι, όπως προκύπτει, δεν ήταν η πρώτη που απευθύνθηκε σε ΚΕΠ για λόγους αστρολογικούς. Μολονότι, όπως αναφέρουν στην «Κ» εργαζόμενοι των ΚΕΠ, δεν απαιτείται οι πολίτες να αναφέρουν τον λόγο χρήσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης, αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι περισσότεροι τη ζητούν για να βρουν τον ωροσκόπο τους. «Οπως φαίνεται, πολλές είναι οι μανάδες που δεν θυμούνται ακριβώς την ώρα γέννησης του παιδιού, με αποτέλεσμα ο κόσμος να το αναζητάει μέσω ΚΕΠ», λέει υπάλληλος κεντρικού ΚΕΠ της Αθήνας, που δεν επιθυμεί να μιλήσει επώνυμα. «Είναι εσωτερικό αστείο, πάντως, μεταξύ των συναδέλφων. Εχει τύχει κι εγώ να ρωτήσω “κοπελιά, τον ωροσκόπο σου δεν ψάχνεις;”».

Η χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης είναι η τέταρτη δημοφιλέστερη διαδικασία που διεκπεραιώνεται στα ΚΕΠ (επίσημα στοιχεία για το έτος 2014). Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, η χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης και η εφαρμογή εκτύπωσης δελτίων προγράμματος αγροτικής εστίας, ενώ ακολουθούν οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας 2014, η υπηρεσία γενικής χρήσης, η χορήγηση αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής ή δικαστικής χρήσης, η έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου, η χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου και η χορήγηση δελτίων μετακίνησης ΑΜΕΑ για το έτος 2014. Συνολικά, το 2014 υποβλήθηκαν στα ΚΕΠ 2.958.595 αιτήσεις.

Από τις 20 Απριλίου, πάντως, την κίνηση στα ΚΕΠ της χώρας σχεδόν μονοπωλεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Μολονότι ο χρόνος που δόθηκε στους δικαιούχους για υποβολή αίτησης (20 Απριλίου – 20 Μαΐου 2015) δεν συνέπεσε χρονικά με την υποβολή αιτήσεων άλλων εποχικών διαδικασιών, ενώ υφίσταται και εναλλακτική δυνατότητα online υποβολής της αίτησης, ορισμένα ΚΕΠ και κυρίως εκείνα που εδρεύουν στα κέντρα των πόλων δέχθηκαν ιδιαίτερη πίεση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να διαμαρτυρηθούν. «Ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση μάς γονάτισε», αναφέρει ο παραπάνω υπάλληλος. «Το οποίο είναι και ενδεικτικό της κατάστασης». Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέσω ΚΕΠ από τις 20 Απριλίου έως και το μεσημέρι της 14ης Μαΐου για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι 113.728.

«Βλέπουμε ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται και μας αναφέρει τα προβλήματά του. Από τα οικονομικά μέχρι τα… ερωτικά», λέει. Να σημειωθεί, πάντως, για κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η συναστρία δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια εάν δεν είναι γνωστή και η ώρα γέννησης της άλλης πλευράς…

Πηγή: Καθημερινή