αεροδρόμιο-κέρκυρας-θάνατος-εργαζόμ-19622
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 10.08.2017 | 11:59

Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Θάνατος εργαζόμενου -Καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας

Την τελευταία του πνοή άφησε εν ώρα εργασίας εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας, που πλέον διαχειρίζεται η κοινοπραξία Fraport-Slentel.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Η Κέρκυρα Σήμερα», πρόκειται για τον 44χρονο Νίκο Χαλικιά που εξέπνευσε εργαζόμενος στην πίστα του αεροδρομίου με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την «Κέρκυρα Σήμερα» δεκάδες είναι οι καταγγελίες περί λιποθυμιών καθαριστριών αεροσκαφών και εργαζομένων, όπως και οδηγών των λεωφορείων στην πίστα οι οποίοι εργάζονται στους 40 και 43 βαθμούς Κελσίου χωρίς κλιματισμό.

«Οι συνθήκες είναι πραγματικά τραγικές τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους τουρίστες, οι οποίοι μεταφέρονται στο αεροδρόμιο με τα ειδικά λεωφορεία πίστας, μέσα στον καύσωνα και με τα θερμόμετρα να τερματίζουν!», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

ΛΑΕ: Να ερευνηθούν τα αίτια του θανάτου

Με ανακοίνωση της, η ΛΑΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια στη οικογένεια και στους συναδέλφους του άτυχου εργαζόμενου Νικόλαου Χαλικιά, σε ώρα εργασίας κάτω από ακραίες συνθήκες καύσωνα και ζητάει:

«Από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας να ερευνήσουν επισταμένα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το θλιβερό γεγονός, να ερευνηθεί αν είχαν τηρηθεί οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για εργασία σε καύσωνα, αν η εταιρεία Swissport στη οποία απασχολούνταν ο άτυχος εργαζόμενος , είχε φροντίσει να παρέχει κλιματιζόμενους χώρους για την ανάπαυση των εργαζόμενων αν οι αρχές του ιδιωτικοποιημένου αεροδρομίου προσέφεραν έγκαιρα τη αναγκαία ιατρική φροντίδα, αν το αεροδρόμιο είναι επαρκώς εξοπλισμένο σε υλική υποδομή και ανθρώπινο ιατρικό δυναμικό για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Η άκρατη φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών με την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και μεταξύ των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, σε συνδιασμό με τις μνημονιακές πολιτικές απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δημιουργούν τριτοκοσμικές συνθήκες που οδηγούν στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στα αεροδρόμια.

Η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει να απασχολήσει τη κοινωνία και την Πολιτεία για όσο διάστημα βρίσκεται στην επικαιρότητα και μετά να ξεχασθεί.

Η Λαϊκή Ενότητα πιστεύει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι υπέρτατη αξία, ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων».