κινητικότητα-τα-μυστικά-για-μεταθ-105428
ΔΗΜΟΣΙΟ | 29.06.2016 | 08:04

Κινητικότητα: Τα “μυστικά” για μεταθέσεις – αποσπάσεις «εξπρές»

Tον νέο νόμο για την κινητικότητα ετοιμάζεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχει να καταθέσει στη Βουλή ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χρ. Βερναρδάκης, τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουλίου.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, αν και ο αρχικός σχεδιασμός του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη προέβλεπε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο ή το πολύ τον Μάιο, υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση και τώρα το υπουργείο τρέχει για να προλάβει τις προθεσμίες του Ιουλίου.

Σύμφωνα το νομοσχέδιο, επιταχύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της μετακίνησης καθώς καθορίζεται χρονικό όριο 4 μηνών για τις μετατάξεις και έως 3 μήνες για τις αποσπάσεις, οι οποίες μάλιστα θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες.

Επίσης:

Η κινητικότητα μεταξύ φορέων αφορά στην κάλυψη κενών θέσεων και θα έχει πλήρως εθελοντικό χαρακτήρα.

Η κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα θα έχει την μορφή απόσπασης του υπαλλήλου με προσωρινό χαρακτήρα για την κάλυψη αναγκών.

Θα παρέχονται κίνητρα σε όσους επιλέξουν παραμεθόριες περιοχές και νησιά. Τα κίνητρα θα έχουν σχέση με την μισθολογική και την βαθμολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Μετά το διορισμό ή τη μετάταξη στη νέα θέση θα υπάρχει υποχρέωση παραμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον τρία χρόνια).

Στην κινητικότητα μετέχουν όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ εξαιρούνται τομείς όπως Υγείας και Πρόνοιας, οι ένστολοι, οι δικαστικοί λειτουργοί.

Σε ό,τι αφορά σε φορείς και επιχειρήσεις των ΟΤΑ το προσωπικό μετατάσσεται σε θέσεις των Δήμων, διατηρώντας μάλιστα την προσωπική διαφορά στον μισθό του, καθώς κάτι ανάλογο προβλέπεται για όλους τους μετατασσόμενους υπαλλήλους των ΟΤΑ. Η σχέση εργασίας των υπαλλήλων αυτών παραμένει μάλιστα η ίδια. Η ίδια διάταξη αφορά και το προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις, αλλά και το μόνιμο και με αορίστου χρόνου συμβάσεις.

Παράλληλα απελευθερώνονται οι μετακινήσεις και μετατάξεις προσωπικού από τον στενό Δημόσιο Τομέα σε ΟΤΑ καθώς πλέον δεν χρειάζεται έγκριση από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή.

Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών επιτρέπεται η απόσπαση ως και για 2 χρόνια προσωπικού από ΝΠΙΔ και ΑΕ του Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν μεταταχθεί ή έχουν μεταφερθεί σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού διατηρούν την προσωπική διαφορά στον μισθό τους.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν μεταταχθεί σε άλλες θέσεις θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, πλην αυτών που εντάχθηκαν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά στους σχολικούς φύλακες δίδεται η δυνατότητα απασχόλησής τους σε εγκαταστάσεις και κτίρια πλην των σχολικών εφόσον δεν επηρεάζεται η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.

Θα συσταθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας, η οποία θα έχει συντονιστικό ρόλο στη διενέργεια του προγράμματος κινητικότητας και, κυρίως, στην αξιολόγηση των αιτημάτων κάλυψης αναγκών σε προσωπικό και την επίλυση των αναφυόμενων προβλημάτων.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Κινητικότητας στην οποία θα δημοσιεύονται όλες οι προκηρύξεις από τους φορείς υποδοχής, ώστε να είναι ευκολότερο να βρει ένας υπάλληλος την θέση που επιθυμεί.