έρχονται-οι-δανειστές-σε-πρώτο-πλάνο-η-14220
ΔΗΜΟΣΙΟ | 02.09.2017 | 13:18

Έρχονται οι δανειστές: Σε πρώτο πλάνο η αξιολόγηση στο Δημόσιο

Στο επίκεντρο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών θα βρεθεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με τη διαδικασία να αποτελεί τη «βάση» για ένα σύνολο αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση και επομένως όχι μόνο η ελληνική πλευρά, αλλά και οι θεσμοί, να επιθυμούν να δοθεί λύση στο αδιέξοδο και να προχωρήσουν οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Η αξιολόγηση αποτελεί ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα που έχει κληθεί να εκληρώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, στο EuroWorking Group αναμένεται να προκύψει μια πρώτη εικόνα για την πρόοδο και τις καθυστερήσεις στο μέτωπο των προαπαιτούμενων. Από την επόμενη Δευτέρα, στην Αθήνα θα βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βάζοντας στο «μικροσκόπιο» υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που προχώρησαν ή κόλλησαν σε αντιδράσεις, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Όλα αυτά συμπίπτουν με την κατάθεση ρύθμισης από πλευράς του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για να δοθεί διέξοδος στην αξιολόγηση στο δημόσιο. Όπως έχει γράψει σε ρεπορτάζ της η aftodioikisi.gr, η ρύθμιση θα κατατεθεί, με τη μορφή τροπολογίας, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ήδη βρίσκεται για συζήτηση στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Με την κατάθεση της ρύθμισης το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στέλνει τουλάχιστον ένα σαφές μήνυμα στους δανειστές ότι επιδιώκει να λύσει το θέμα άμεσα και συγκεκριμένα εντός Σεπτεμβρίου και δεν επιθυμεί το όλο θέμα να εξελιχθεί σε «αγκάθι» των επικείμενων διαπραγματεύσεων. Σε κάθε περίπτωση η ηγεσία του Υπουργείου, θέλει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, πριν την άνοδο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Το κείμενο της ρύθμισης ήδη ετοιμάζεται από τα στελέχη και τους νομικούς του υπουργείου, με εντατικούς ρυθμούς και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, στην συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού όπως έχει γράψει από τις 8 Αυγούστου η aftodioikisi.gr, στόχος της είναι να “σπάσει” το 80% της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση.

Βασική επιδίωξη του υπουργείου, είναι μέσω της νέας διάταξης, να συνδεθούν οι μετακινήσεις των υπαλλήλων με τις προαγωγές που υπόσχονται αυξήσεις στους μισθούς τους, από το 2018.

Τι θα περιλαμβάνει

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου:

-Θα δίνεται η δυνατότητα να συμμετεχουν στην διαδικασία επιλογής προϊσταμένων και βαθμολογικής εξέλιξης μόνο σε όσους δημόσιους υπαλλήλους συμπληρωσουν τα φύλλα αξιολογησης

-Θα ορίζεται ρητά ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα κινητικότητας που θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο. Όσοι υπάλληλοι δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση θα αποκλείονται αυτόματα και από τη διαδικασία της κινητικότητας χάνοντας έτσι τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Αυτό πρακτικά μπορεί να έχει και συνέπειες στους μισθούς τους.

Η ηγεσία του ΥΠΔΑ θεωρεί ότι με τα κίνητρα και αντικίνητρα που θα φέρει η ρύθμιση, θα αλλάξουν στάση και οι δημόσιοι υπάλληλοι και θα συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης, αφού θα έχουν «απτά αποτελέσματα», ενώ αν γυρίσουν την πλάτη σε αυτή, ναι μεν δεν θα τους επιβληθούν πειθαρχικά μέτρα όπως έχει διαβεβαίωσει η κ. υπουργός Ο. Γεροβασίλη, αλλά στην πραγματικότητα έχουν μόνο να χάσουν.

Το εργασιακό «μέτωπο» κυβέρνησης – δανειστών

Τα μηνύματα όμως που φτάνουν από το εξωτερικό δείχνουν ότι τις επικείμενες διαπραγματεύσεις δεν θα απασχολήσουν μόνο οι αλλαγές στο δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν οι Θεσμοί έχουν ενστάσεις απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή προ ημερών.

Από την πλευρά των δανειστών υπάρχει η άποψη ότι οι προωθούμενες διατάξεις του υπουργείου Εργασίας «συγκρούονται με ήδη ψηφισμένα μέτρα». Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές περίμεναν αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στις απεργίες, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που επιχειρεί να αναπτύξει «ασπίδα προστασίας» προς τους εργαζόμενους.