δημόσιο-διάταξη-φωτιά-βάζει-πρόωρο-τέ-16886
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 24.08.2017 | 08:26

Δημόσιο: Διάταξη -φωτιά βάζει πρόωρο τέλος στις συντάξεις πριν τα 62

Οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις στου Δημοσίου πριν τα 62 έτη βάζει η κυβέρνηση με διάταξη-φωτιά που αναμένεται να περιληφθεί σε νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας τον Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα λίγο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η «Ελευθερία του Τύπου», η επίμαχη διάταξη θα προβλέπει την οριστική κατάργηση της μεταβατικότητας των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο που ίσχυε μέχρι το 2021.

Με λίγα λόγια το υπουργείο Εργασίας θα βάλει οριστικό «μπλόκο» στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, που στην ουσία τροποποιεί το νόμο 4336/2015, θα προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με μειωμένο όριο ηλικίας δεν θα λαμβάνουν σύνταξη αν η διαφορά από το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από 5 χρόνια.

Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη διάταξη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Όμως σχεδόν την τελευταία είχε προτιμήσει να τη βάλει στο συρτάρι.

Γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης υπογραμμίζουν ότι, αν και η συγκεκριμένη διάταξη αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, ανοίγει επί της ουσίας τον δρόμο για ανάλογη εφαρμογή και στα ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή για το ΙΚΑ, τα ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών και άλλους φορείς που έχουν καθεστώς πρόωρης εξόδου.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι ευνοϊκές μεταβατικές διατάξεις για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που κανονικά έχουν ισχύ μέχρι το 2021, αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ΙΚΑ.

Η επίμαχη διάταξη επικεντρώνεται μόνο στο Δημόσιο, καθώς στα υπόλοιπα ταμεία μισθωτών μειωμένης θα επιτρέπεται η έξοδος.

Όχι όμως για πολύ καθώς από το 2022 όλοι ανεξαιρέτως, οι ασφαλισμένοι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 χρόνια και πλήρη στα 67.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άμεσα θιγόμενοι από την δρομολογούμενη καθολική εφαρμογή του μέτρου (δηλαδή σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή πριν το 1993, αλλά και ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως μητέρες ανηλίκων, τρίτεκνες μητέρες του Δημοσίου και πατέρες ανηλίκων του Δημοσίου.

Επίσης θίγονται κάποιες κατηγορίες που είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010-2011 ή 2012 και τέλος όσοι είχαν θεμελειωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 18 Αυγούστου 2015 (4336/2015).