βόλος-θηλιά-για-τους-καταστηματάρχες-261406
ΔΗΜΟΙ | 04.04.2013 | 17:31

Βόλος: Θηλιά για τους καταστηματάρχες οι οφειλές στο δήμο

Για κατασυκοφάντηση του κλάδου, καταγγέλλει τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Ηλία Ξηρακιά, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης. Επισημαίνει ότι ο δήμος πρέπει να συμβάλλει για να δοθεί λύση στις στρεβλώσεις του Νόμου που αφορά τις οφειλές προς τους δήμους. Ο σύλλογος καλεί το δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη να παραστεί στην συνάντηση της Ομοσπονδίας τους και της ΓΣΒΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Ζητούν, μεταξύ άλλων, ρύθμιση των οφειλών τους σε 48 δόσεις, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 100 ευρώ. Χαρακτηριστικό της στρέβλωσης του νόμου αποτελεί το παράδειγμα που έφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Απ. Αθανασός για το δήμο Βόλου, όπου μόνο για το 2012, εκτίμησε ότι ο δήμος έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, επειδή δεν μπορούσε να εισπράξει τέλη από καμία άδεια του 2012, αφού δεν πληρώνονταν τα προηγούμενα χρέη των καταστηματαρχών.

Ειδικότερα ο κ. Αθανασός κάλεσε τον κ. Ξηρακιά να μην θέτει τελεσίγραφα για την πληρωμή του τέλους πεζοδρομίου, ζήτησε να δοθεί ένα περιθώριο μέχρι τις 10 Μαΐου για να το πληρώσουν οι καταστηματάρχες, διαφορετικά αν αυτό δεν γίνει δεκτό, όπως είχε αφήσει να διαφανεί ο κ. Ξηρακιάς, πριν προβεί σε τελεσίγραφα, οι καταστηματάρχες θα παραδώσουν στο δήμο τα κλειδιά τους και τα τραπεζοκαθίσματα. Επανέλαβε ότι οι οφειλές των καταστηματαρχών προς ανέρχονται σε 3 εκ. ευρώ ενώ τα 11 που διεκδικεί ο δήμος, αφορούν και προσαυξήσεις προηγούμενων ετών. «Προσπαθήσαμε να πάρουμε τον αναλυτικό κατάλογο των οφειλών ανά έτος, καθώς οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί, προέρχονται από τον δημοτικό φόρο όταν ήταν 5% και 2%. Όσοι καταστηματάρχες μετέβαιναν για να κάνουν ρυθμίσεις οφειλών στους Δήμους, είχε οριστεί η καταβολή του ποσού σε 24 δόσεις. Αν όμως οι καταστηματάρχες δεν μπορούσαν να εξοφλήσουν μέχρι και την 24η δόση, τότε επανέρχονταν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα πολλοί καταστηματάρχες, που δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν την οφειλή σε 24 δόσεις, να φαίνεται π.χ. ότι χρωστούν 80 – 90.000 ευρώ ενώ η πραγματική οφειλή δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ».

Επιπλέον ο κ. Αθανασός αμφισβήτησε ότι είναι ικανοποιητική η παροχή υπηρεσιών του δήμου Βόλου στον τομέα της στήριξης της επιχειρηματικότητας, της καθαριότητας, της διαφήμισης κλπ., παρά τα τέλη που εισπράττει. Επιπλέον εκτίμησε ότι ο Δήμος Βόλου για το 2012 δεν έχει λάβει πάνω από 1εκ. ευρώ από τέλη πεζοδρομίου, άδειες μουσικών οργάνων και δημοτικό φόρο. «Οι 600 περίπου επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Βόλου απασχολούν περίπου 2.500 εργαζόμενους και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε καμία επιχείρηση. Ο Δήμος Βόλου έχει ιερή υποχρέωση να στηρίξει την πόλη. Δεν γίνεται κάθε Πέμπτη να βρίσκονται στα δικαστήρια καταστηματάρχες για άδειες μουσικών οργάνων που δεν έχουν, γιατί δεν μπορούν να πάρουν από το Δήμο».

Γενικότερα οι καταστηματάρχες ζητούν να δοθεί παράταση για την άδεια πεζοδρομίων έως 10.5.2013 σε ότι αφορά το δήμο Βόλου, να συνδράμει ο Δήμαρχος μέσω της ΚΕΔΕ στην ευνοϊκή ρύθμιση που πρέπει να εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, ν’ αλλάξει το καθεστώς αδειοδότησης, οι εισπράξεις του δήμου από τον Δημοτικό Φόρο να πηγαίνουν σε ξεχωριστό λογ/σμο για την προβολή της πόλης, ν’ αλλάξει το ποσοστό των υπέρμετρων προσαυξήσεων και προστίμων και να μην συνδέεται η δημοτική ενημερότητα με την αδειοδότηση και τέλος να μειωθούν τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων κατά 30%.

ΠΗΓΗ: EΡΤ