το-προσφυγικό-στη-συνάντηση-τσίπρα-μ-125618
ΔΗΜΟΙ | 11.02.2016 | 20:42

Το προσφυγικό στη συνάντηση Τσίπρα – Μώραλη

Με το Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη συναντήθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στα ζητήματα της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, τις δυνατότητες ανάπτυξης του Λιμανιού και τα συνεπαγόμενα οφέλη για την πόλη του Πειραιά, καθώς και στη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο κ. Μώραλης, αμέσως μετά τη συνάντηση, δήλωσε«Είχα την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο και ευχαρίστησα γι΄ αυτή τη συνάντηση. Συζητήσαμε τα σημαντικότερα από τα θέματα που απασχολούν την πόλη του Πειραιά αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια του Πειραιά.

 Μέσα σε αυτά, δεν θα μπορούσε να μην είναι το προσφυγικό, όπου δήλωσα στον Πρωθυπουργό ότι ο Δήμος Πειραιά όπως και οι όμοροι Δήμοι της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, είμαστε κοντά και αρωγοί στο προσφυγικό πρόβλημα. Είναι ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό, παγκόσμιο και ελληνικό πρόβλημα και πρέπει να συνδράμουμε στο βαθμό που μας αναλογεί.

 Γι΄ αυτό τοποθετηθήκαμε θετικά παρά τους όποιους προβληματισμούς σε σχέση με τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό, αλλά και στη χρήση του λιμανιού, που ούτως ή αλλιώς γίνεται όλο αυτό το διάστημα για την άφιξη των προσφύγων και των μεταναστών. Άρα πρέπει όλοι να συμβάλουμε στην κατεύθυνση αυτή. Βεβαίως έθεσα στον Πρωθυπουργό, αυτό που έθεσα και στους αρμόδιους Υπουργούς ότι θα πρέπει, αν έχουμε κακή εξέλιξη στο θέμα των Βόρειων συνόρων μας, να χρησιμοποιηθούν και τα άλλα λιμάνια της χώρας μας για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην μπλοκάρει ο Πειραιάς αλλά και το Λεκανοπέδιο. Νομίζω πως ο Πρωθυπουργός το άκουσε με θετική διάθεση. Συζητήσαμε για την εξέλιξη και την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, η οποία όπως φαίνεται θα ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και παρά τις όποιες  διαφορετικές θέσεις, ο Πρωθυπουργός είχε την άποψη ότι η πόλη θα έχει οφέλη, κάτι το οποίο είναι και δική μου άποψη. Ανεξάρτητα της διαφορετικής άποψης που έχουμε σε σχέση με τον τρόπο ιδιωτικοποίησης, διότι είμαστε μια Δημοτική Αρχή η οποία ήταν υπέρ της εμπλοκής ιδιωτών, αλλά όχι υπέρ της πώλησης των μετοχών,  πιστεύω ότι τελικά μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα για την πόλη.

 Συζητήσαμε για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα και μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν την πόλη του Πειραιά, κυρίως σε σχέση με τα οικονομικά του Δήμου.

 Ο Πειραιάς κατά τη γνώμη μου -και αυτό έθεσα στον Πρωθυπουργό- μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό άξονα ανάπτυξης όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τη χώρα, με βάση τη λειτουργία του λιμανιού, τον τουρισμό, καθώς είναι βασική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας, με βάση τον πολιτισμό του και με βάση μιας σειράς άλλων παραμέτρων, όπως τα μεγάλα έργα, τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου και της αξιοποίησης των πόρων  του νέου ΕΣΠΑ, με τελικό στόχο τη βελτίωση ποιότητας της ζωής των δημοτών».